Ποιος πολεμάει ποιον τελικά στη Συρία;

default image

Η Τουρκία εφοδιάζει ομάδα ανταρτών, που συνδέονται με τη μουσουλμανική αδερφότητα, με στόχο την επίθεση σε συριακή πόλη που ελέγχει ο Isis και επιδίωξη την αναχαίτιση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχονται από Κούρδους

Αντί να επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του Isis, Τουρκία και ΗΠΑ εξακολουθούν παράλληλες και πολλές φορές αντικρουόμενες στρατηγικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή περισσότερων αμάχων στη Συρία. Ρεπορτάζ του Reuters περιγράφει το σχέδιο επίθεσης ομάδων ισλαμιστών ανταρτών από τουρκικού εδάφους στην πόλη Jarabulus, με στόχο αφενός μεν την απομάκρυνση δυνάμεων του Isis, αλλά και την αναχαίτιση απελευθερωτικών δυνάμεων της Συρίας που ελέγχονται από Κούρδους αντάρτες και υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Οι αντικρουόμενες επιδιώξεις και τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα όλων όσων διατείνονται πως εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας για τη διασφάλιση της ειρήνης είναι τεράστια. Πέραν της κυβέρνησης Άσαντ και των ανταρτών, τη δική της πολιτική διεξάγει η Ρωσία που στηρίζει κατά βάση τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ, των οποίων ο ρόλος είναι ακόμη πιο νεφελώδης, αλλά και η Τουρκία που έχει κατηγορηθεί πολλάκις πως στηρίζει ακραίους ισλαμιστές και αποτελεί μόνιμα την είσοδο “εισαγόμενων” Τζιχαντιστών στη Συρία.

Η αναχαίτιση των Κουρδων ανταρτών στη Συρία βασική επιδίωξη Ερντογάν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που ελέγχονται κατά κύριο λόγο από Κούρδους στρατιώτες και στηρίχθηκαν από αμερικανικές δυνάμεις, έχουν κατορθώσει να απελευθερώσουν μεγάλο τμήμα συριακών εδαφών από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Στόχος του SDF ήταν να καταλάβει και την πόλη Jarabulus, τελευταίο “διάδρομο” του Isis προς την Ευρώπη και δίοδο για την εισροή Τζιχαντιστών που καταφθάνουν στη Συρία από όλο τον κόσμο (και ιδιαίτερα από την Ευρώπη).

Οι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και πολεμούν υπό τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) σκοπεύουν να κινηθούν ενάντια των Τζιχνατιστών από την τουρκική πλευρά τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει αξιωματικός της οργάνωσης. Η ομάδα φαίνεται πως έχει στρατοπεδεύσει στην τουρκική πόλη Qarqamish απέναντι από την Jarabulus. “Καθημερινά άνδρες του FSA εισέρχονται στην Τουρκία από τη Συρία και συγκεντρώνονται στη βάση, προετοιμαζόμενη για την επίθεση” σημειώνει η πηγή.

Αντάρτες με καταβολές από τη συριακή μουσουλμανική αδερφότητα στηρίζει η Άγκυρα

Επικεφαλής του στρατού φαίνεται πως είναι ένα συνονθύλευμα ισλαμιστικών οργανώσεων, που ήρθαν στο προσκήνιο με το ξέσπασμα του πολέμου, με στόχο την επικράτηση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ. Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός πως αυτές οι ομάδες σχετίζονται επίσης με τη συριακή μουσουλμανική αδελφότητα, που διατηρούσε χαλαρούς δεσμούς με την αντίστοιχη της Αιγύπτου και ως εκ τούτου και με τον Ρετσέτ Ταγίπ Ερντογάν που δεν έχει κρύψει τις σχέσεις του με αυτές τις μουσουλμανικές οργανώσεις.

Προλαβαίνοντας τις δυνάμεις του SDF και τους Κούρδους, οι ομάδες αυτές εξυπηρετούν τόσο την αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους, όσο και την επιδίωξη της Άγκυρας να αναχαιτιστεί η προέλαση των πρώτων σε περισσότερες περιοχές της Συρίας. Οι SDF άλλωστε, είχαν καταλάβει στις αρχές Αυγούστου την πόλη Manbij, 30 χλμ νότια του σημερινού στόχου, απομακρύνοντας Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η αντίδραση στην αποκάλυψη των σχεδίων Άγκυρας και FSA ήταν έντονη με το στρατιωτικό συμβούλιο της πόλης να καλεί τον αμερικανικό συνασπισμό σε βοήθεια καταγγέλλοντας την Τουρκία ότι υποστηρίζει ακραίες ομάδες Τζιχαντιστών.

Σε πόλεμο Τουρκίας-Κούρδων ανταρτών μετατρέπει τη σύρραξη η Άγκυρα

Άλλωστε, οι επιδιώξεις των Ισλαμιστών που στηρίζει η Άγκυρα είναι να καταλάβουν εν καιρώ και περιοχές νότια της πόλης Χαλέπι, που σήμερα ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και τους Κούρδους αντάρτες.

Την ίδια ώρα, ο Isis αποσύρει στρατεύματα από την πόλη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως σκοπεύει να παραδοθεί αμαχητί. Το reuters μεταδίδει πως οι αντάρτες εκτιμούν πως η περιοχή θα έχει ναρκοθετηθεί και η κατάληψή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

ΠΗΓΗ REUTERS

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα