Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας;

Διαβάζεται σε 4'
Συγκέντρωση στο Παρίσι μετά την ανακοίνωση της νίκης του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές
Συγκέντρωση στο Παρίσι μετά την ανακοίνωση της νίκης του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις γαλλικές εκλογές (AP Photo/Aurelien Morissard)

Ποιος θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού μετά τη νίκη του Νέου Γαλλικού Μετώπου στις εκλογές. Οι πιθανοί υποψήφιοι, σύμφωνα με το Politico.

Την προηγούμενη εβδομάδα η συζήτηση που κυριαρχούσε στη δημόσια σφαίρα σχετικά με τις γαλλικές εκλογές αφορούσε την κατάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά και τη Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, από το βράδυ της Κυριακής (7/7) και μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls από τον β’ γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών και τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτό του επόμενου πρωθυπουργού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιον θα προτείνει η Αριστερά για το αξίωμα.

To Politico παρουσιάζει τους πιθανούς υποψήφιους:

1. Ζαν-Λυκ Μελανσόν

Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) το πιο ριζοσπαστικό και μεγαλύτερα από τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας, αναμένεται να λάβει τις περισσότερες έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Και δεδομένου αυτού, ο Μελανσόν θα ήταν μία λογική επιλογή.

Ωστόσο, φαίνεται πως κανένας εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου δεν υποστηρίζει τον Μελανσόν για υποψήφιο πρωθυπουργό, λόγω της “σκληρής στάσης” του κόμματός του σε καίρια ζητήματα, από την οικονομία μέχρι τον πόλεμο στη Γάζα.

Άλλα ονόματα από την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) που έχουν ακουστεί ως πιθανοί υποψήφιοι είναι οι

  • Manuel Bompard, συντονιστής του Νέου Λαϊκού Μετώπου
  • Mathilde Panot, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας
  • Clémence Guetté, εκλεγμένη βουλεύτρια με την Ανυπότακτη Γαλλία
  • Eric Coquerel, πρώην βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας

2. Φρανσουά Ρουφέν

Ο Φρανσουά Ρουφέν, πρώην δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής, που αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, και κάποτε ανήκε στο κόμμα του Μελανσόν, φαίνεται μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τον πρωθυπουργικό θώκο, καθώς συμμερίζεται τις ιδέες και αξίες του Νέου Λαϊκού Μετώπου αλλά είναι “λιγότερο διχαστικός” από τον 72χρονος “Ανυπότακτο Γάλλο”.

Σημειώνεται πως ο Ρουφέν αποχώρησε από το κόμμα Μελανσόν, κατηγορώντας το για έλλειψη προσέγγισης των αγροτικών περιοχών.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ επιστρέφει στην οικία του πρωθυπουργού, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ επιστρέφει στην οικία του πρωθυπουργού, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του (AP Photo/Aurelien Morissard)
  • Κλεμαντίν Οτέρν

Το όνομα της Γαλλίδας Κλεμαντίν Οτέρν, η οποία επίσης ήταν μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας, αποτελεί επίσης μία ενδιαφέρουσα επιλογή.

Η ίδια άλλωστε δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι “γνωρίζει πως είναι μία από αυτούς που μπορούν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία σε περίπτωση νίκης” του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

3. Σοσιαλιστής υποψήφιος

Το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έφτασε στο ναδίρ του το 2022, όταν στις προεδρικές εκλογές συγκέντρωσε μόλις το 1,7% των ψήφων. Έκτοτε, όμως, βρίσκεται σε μία περίοδο αναγέννησης, με αποκορύφωμα την απροσδόκητα καλή εμφάνισή του στις ευρωεκλογές, όπου τερμάτισε πρώτο μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, με ποσοστό 14%.

Ως εκ τούτου το σενάριο ο επόμενος πρωθυπουργός να προέρχεται από το κόμμα τους είναι αρκετά πιθανό, καθώς ενδέχεται να έχουν και την υποστήριξη των Πράσινων, σε μια κοινή προσπάθεια να εμποδίσουν την Ανυπότακτη Γαλλία να ηγεμονεύσει.

Πιθανοί υποψήφιοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να είναι οι:

  • Ολιβιέ Φορ, νυν επικεφαλής των Σοσιαλιστών
  • Μπόρις Βαλό, πρόεδρος των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση
  • Ραφαέλ Γκλυκσμάν, ευρωβουλευτής με τους Σοσιαλιστές

Ο Βαλό εξελέγη για πρώτη φορά στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση το 2017. Σπούδασε μαζί με τον Μακρόν στην κορυφαία σχολή δημοσίων υπαλλήλων της Γαλλίας και, όπως ο σημερινός πρόεδρος, διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Ελιζέ.

  • Φρανσουά Ολάντ

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επίσης αρκετές πιθανότητες να προταθεί για υποψήφιος πρωθυπουργός. Αν γίνει κάτι τέτοιο, και πράγματι αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα θα γίνει ο δεύτερος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας που θα επανέλθει στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, μετά την θητεία του ως αρχηγός κράτους.

4. Λορέν Μπεργκέρ

Ένας από τους τρόπους να αποφευχθούν οι εντάσεις μεταξύ των κομμάτων είναι η Αριστερά να επιλέξει για τη θέση του πρωθυπουργού κάποιον εκτός των πολιτικών ομάδων.

Ο Γκλυκσμάν έριξε αυτή την πρόταση στο τραπέζι τον προηγούμενο μήνα προτείνοντας τον πρώην ηγέτη του συνδικάτου CFDT, Λορέν Μπεργκέρ (Laurent Berger). Πρόκειται για μία προσωπικότητα που αναγνωρίζεται τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά, για την ικανότητά του να δημιουργεί συναινέσεις και να γεφυρώνει αντιθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα