Πόλεμοι, αμβλώσεις, οπλοκατοχή – Οι βασικές θέσεις της Κάμαλα Χάρις

Διαβάζεται σε 8'
Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις AP

Η Κάμαλα Χάρις είναι η επικρατέστερη υποψήφια των Δημοκρατικών για να βρεθεί αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ. Οι προτεραιότητες της εκστρατείας της.

Η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις είναι πλέον η επικρατέστερη υποψήφια για να διεκδικήσει με τους Δημοκρατικούς την προεδρία των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προσπάθεια επανεκλογής του και να υποστηρίξει την Χάρις.

Με τους Δημοκρατικούς να την υποστηρίζουν, η Χάρις φαίνεται να κλειδώνει την υποψηφιότητα του κόμματος και να αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η Κάμαλα Χάρις υποσχέθηκε χθες Δευτέρα πως θα βάλει στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, το δικαίωμα στην άμβλωση κι ευρύτερα τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, καθώς και το ζήτημα του ελέγχου των όπλων.

«Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα (των γυναικών) να αποφασίζουν αυτές για το σώμα τους, γνωρίζοντας πολύ καλά πως εάν του δινόταν η ευκαιρία, ο (Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ) Τραμπ θα προωθούσε την απαγόρευση της άμβλωσης σε κάθε πολιτεία», είπε η κυρία Χάρις στην πρώτη προεκλογική εμφάνισή της.

Υποσχέθηκε ακόμη πως θα βάλει την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο της δυνητικής προεδρίας της, όπως και άλλες προτεραιότητες της παράταξης, ιδίως τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Αναγνώρισε πως αυτή η εκστρατεία μοιάζει με roller-coaster, ή «τρενάκι του τρόμου», πάντως διαβεβαίωσε εκ νέου πως εννοεί να «νικήσει» τον κ. Τραμπ.

«Ξέρω πως (…) είμαστε όλοι γεμάτοι αντιφατικά συναισθήματα. Λατρεύω τον Τζο Μπάιντεν», δήλωσε, την επομένη του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο πρόεδρος, 81 ετών, ανακοινώνοντας πως εγκαταλείπει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα. Όμως «θα νικήσουμε», επέμεινε η κυρία Χάρις, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για δεύτερη θητεία, κατ’ αυτή«αρπακτικό» και «απατεώνα».

Η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος που διεξάγεται τον Αύγουστο στο Σικάγο. Ακολουθούν μια σειρά από θέσεις της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Άμβλωση

Η Χάρις έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ των δικαιωμάτων στην άμβλωση, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους νεότερους ψηφοφόρους και τους πιο φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Υπήρξε έντονη επικριτής της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade το 2022.

Στην αρχή αυτού του έτους, ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο “αγώνας για αναπαραγωγικές ελευθερίες”, προωθώντας την περαιτέρω πρόσβαση στην άμβλωση σε ολόκληρη τη χώρα και κινητοποιώντας ψηφοφόρους για τα θέματα των αμβλώσεων ενόψει των εκλογών.

Κλίμα

Η Χάρις έχει επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι η καθαρή ενέργεια και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη αποτελούν για εκείνη προτεραιότητες, όπως αναφέρει το CBC.

Όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Χάρις ως συνυποψήφιά του στις εκλογές του 2020, τόνισε τη σκληρή της στάση απέναντι στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όταν υπηρετούσε σε καίριους ρόλους στην Καλιφόρνια. Ως γενική εισαγγελέας της πολιτείας, η Χάρις πέτυχε διακανονισμούς πολλών εκατομμυρίων με τις πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και BP για φερόμενες παραβιάσεις ρύπανσης από υπόγειες δεξαμενές καυσίμων.

Είναι υπέρμαχος της στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών με δημοπρασίες εκμισθώσεων και επιδοτήσεις, δημιουργώντας μια αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει τα ορυκτά καύσιμα και έχει επικρίνει την υπεράκτια αιολική ενέργεια και άλλες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Πέρυσι, η Χάρις έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ανακοινώνοντας δέσμευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και κάνοντας την πρώτη της σημαντική διεθνή ομιλία με επίκεντρο το κλίμα.

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις έχει επίσης συμμετάσχει στην παρουσίαση πολιτικών της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) που αντιμετώπισαν μακροχρόνια ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, όπως ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντικατάσταση σωλήνων και βαφών με μόλυβδο σε όλη τη χώρα.

 Μετανάστευση

Στην αρχή της θητείας της, η Χάρις διορίστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να ηγηθεί της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης στα νότια σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και της αναζήτησης των αιτίων της μαζικής μετανάστευσης από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά της ήταν η εξασφάλιση 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη στην Κεντρική Αμερική.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να περιορίσει τη ροή των μεταναστών από αυτές τις χώρες προς τις ΗΠΑ και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της στην περιοχή.

Όπλα

Η Χάρις έχει εκφραστεί ανοιχτά για την ανάγκη μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τα όπλα στις ΗΠΑ και ως αντιπρόεδρος επέβλεψε το Γραφείο Πρόληψης Ένοπλης Βίας του Λευκού Οίκου.

Πόλεμος στη Γάζα

Την Κυριακή, τα βλέμματα όλων στο Ισραήλ ήταν στραμμένα στο να καταλάβουν τι θα σήμαινε η υποψηφιότητα της Χάρις για τη χώρα τους καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια παγκοσμίως για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέταζε το ιστορικό υποστήριξης της Χάρις προς το Ισραήλ, επισημαίνοντας τη φήμη της ως “κακός μπάτσος” του Μπάιντεν, που έχει επιπλήξει έντονα το Ισραήλ για την επίθεσή του στη Γάζα. Τους τελευταίους μήνες, έχει προχωρήσει περισσότερο από τον Μπάιντεν ζητώντας εκεχειρία, καταδικάζοντας την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και κάνοντας λόγο για φρίκη για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Τον Μάρτιο, δήλωσε ανοιχτά ότι το Ισραήλ δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει μια “ανθρωπιστική καταστροφή” κατά τη διάρκεια της χερσαίας του επίθεσης στη Γάζα. Αργότερα, δεν απέκλεισε τις “συνέπειες” για το Ισραήλ αν προχωρούσε σε πλήρους κλίμακας εισβολή στην πυκνοκατοικημένη από πρόσφυγες Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας.

“Με την αποχώρηση του Μπάιντεν, το Ισραήλ χάνει ίσως τον τελευταίο σιωνιστή πρόεδρο,” δήλωσε ο Άλον Πίνκας, πρώην γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη. “Ένας νέος Δημοκρατικός υποψήφιος θα ανατρέψει τη δυναμική.”

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στη φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η Χάρις πραγματοποίησε μια σκληρή ομιλία καταδικάζοντας τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμευόμενη για την “αδιάρρηκτη” δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για την αμοιβαία αυτοάμυνα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Χάρις δεν είχε κάνει καμία αξιόλογη συνεισφορά στις σχέσεις με τη Μόσχα, εκτός από δηλώσεις “εχθρικές προς τη χώρα μας.” Έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διεξάγει έναν “βάρβαρο και απάνθρωπο” πόλεμο στην Ουκρανία.

 Κίνα

Η Χάρις έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για την ανάγκη των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την επιρροή της Κίνας, ειδικά στην Ασία. Σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό να διατηρήσει τη στάση του Μπάιντεν, αντιμετωπίζοντας το Πεκίνο όταν είναι απαραίτητο, ενώ παράλληλα θα επιδιώκει περιοχές συνεργασίας.

Η αντιπρόεδρος έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων στην οικονομικά δυναμική περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού στην Τζακάρτα τον περασμένο Σεπτέμβριο για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν σε μια σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Χάρις κατηγόρησε την Κίνα ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τους μικρότερους γείτονες με τις εδαφικές της αξιώσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν επίσης απέστειλε τη Χάρις σε ταξίδια για την ενίσχυση των συμμαχιών με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν λόγους να ανησυχούν για τη δέσμευση του Τραμπ στην ασφάλειά τους.

 Ιράν

Η Χάρις αναμένεται επίσης να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στον περιφερειακό αντίπαλο του Ισραήλ, το Ιράν, του οποίου η πρόσφατη πυρηνική πρόοοδος έχει προκαλέσει αυξημένη καταδίκη από τις ΗΠΑ.

Μετά από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ο Μπάιντεν έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για την επαναφορά της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Η Χάρις είναι απίθανο να κάνει σημαντικές προσεγγίσεις χωρίς σοβαρές ενδείξεις ότι το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει παραχωρήσεις.

Καναδάς

Στο επίκεντρο της προσοχής των Καναδών αξιωματούχων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είναι η επικείμενη αναθεώρηση της Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά το 2026. Η Χάρις ήταν μία από τους δέκα γερουσιαστές των ΗΠΑ που ψήφισαν κατά της εμπορικής συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ προώθησε την επαναδιαπραγμάτευση της παλαιάς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής και η κυβέρνησή του εισήγαγε δασμούς αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στις εισαγωγές από την Κίνα. Η θητεία του Μπάιντεν έφερε κάποια σταθερότητα, αλλά όχι πολλές αλλαγές. Κράτησε σε μεγάλο βαθμό τους δασμούς του Τραμπ, παρά τις υποσχέσεις να τους ανατρέψει. Υπήρξε επίσης ένταση λόγω των κανόνων προμηθειών “Buy American” της διοίκησης Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα