Επεισόδιο στον ΟΗΕ: Οι δηλώσεις Γκουτέρες που προκάλεσαν την ισραηλινή οργή

Διαβάζεται σε 3'
Antony Blinken, Linda Thomas-Greenfield, Antonio Guterres
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 2023 Seth Wenig/AP Photo

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδικάζει τις “ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου” στη Γάζα και έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας των ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις “ξεκάθαρες παραβιάσεις” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

“Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο“, δήλωσε ο Γκουτέρες χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.

“Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, είπε ενώπιον υπουργών και διπλωματών δεκάδων χωρών στην έδρα του ΟΗΕ.

Η φράση του Γκουτέρες που προκάλεσε αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο -σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τι ώθησε την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς ώστε να εξαπολύσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ- αυτές δεν έγιναν στο κενό.

“Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό” είπε. “Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία. Η οικονομία τους πνίγηκε. Οι άνθρωποί τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για πολιτική λύση έχουν εξαφανιστεί”.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε, δε, ότι “τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού”.

Τα σχόλιά του αυτά εξόργισαν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κόεν, ο οποίος, δείχνοντας με το δάχτυλο τον Γκουτέρες και υψώνοντας τη φωνή του, αφηγήθηκε γραφικές περιγραφές αμάχων που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου στην πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε τι κόσμο ζείτε;“, είπε χαρακτηριστικά ο Κόεν, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005. “Δώσαμε στους Παλαιστίνιους τη Γάζα μέχρι το τελευταίο χιλιοστό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση όσον αφορά τη γη της Γάζας“, είπε χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας“, συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων.

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη “σοκαριστική ομιλία” του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για “ανοχή” απέναντι “στην τρομοκρατία και τους φόνους” της Χαμάς.

Τον κάλεσε δε να παραιτηθεί, γράφοντας στο X ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ έχει “εκφράσει κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία“.

Η Παλαιστίνη καταδικάζει τη διεθνή κοινότητα για αδράνεια

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι, καταδίκασε έντονα τη διεθνή κοινότητα για “επιλεκτικότητα και διπλά πρότυπα” κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατήγγειλε με τη σειρά του αυτό που περιέγραψε ως αδράνεια στη σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και στις δύο πλευρές, κυρίως αμάχων.

“Οι συνεχιζόμενες σφαγές που διαπράττονται σκόπιμα, συστηματικά και άγρια από το Ισραήλ –που αποτελεί παράνομη δύναμη κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού– πρέπει να σταματήσουν“, είπε μεταξύ άλλων ο Μαλίκι.

“Δεν σας προσβάλλει αυτή η μαζική δολοφονία”, ρώτησε. “Πού είναι η οργή για τη δολοφονία αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας;”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα