Πόλεμος στη Γάζα: Ο Νετανιάχου διχάζει και τους Ισραηλινούς
Διαβάζεται σε 5'Το ηθικό δείχνει να πέφτει καθώς οι συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων βρίσκουν αδιέξοδα και οι περισσότεροι πιστεύουν πως η ολική “διαγραφή” της Χαμάς είναι ανέφικτη.
- 27 Μαΐου 2024 17:11
Μετά από εννέα μήνες εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, η κοινή γνώμη των ισραηλινών δείχνει πως είναι απόλυτα διχασμένη σε σχέση με τη συνέχιση των εχθροπραξιών.
Όλο και περισσότεροι ισραηλινοί στρέφονται πλέον εναντίον των χειρισμών του υπουργείου Άμυνας, καθώς καταλογίζουν υπαιτιότητα για έναν “αδιέξοδο” πόλεμο που ούτε έχει ως αποτέλεσμα την ανεύρεση και απελευθέρωση ομήρων, την ώρα που όλο και περισσότεροι άμαχοι της Παλαιστίνης, χάνουν τις ζωές τους. Ιδίως μετά τις νέες επιχειρήσεις στη Ράφα όπου έχουν μεταφερθεί πολλοί εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Γάζας.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν εκκινήσει έρευνες εναντίον εφέδρων που έχουν αναρτήσει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία κατηγορούν ανοιχτά την κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της.
Όπως αναφέρει ο Guardian, στη βαθιά πολωμένη κοινωνία του Ισραήλ, ο στρατός υποτίθεται ότι είναι ο «λαϊκός στρατός», ένα απολιτικό χωνευτήρι που ενώνει τη χώρα. Αλλά καθώς ο πόλεμος κατά της Χαμάς πλησιάζει τον ένατο μήνα του, η εθνική ενότητα δείχνει να έχει ατονήσει σημαντικά. Σύμφωνα με τον Guardian, το κλίμα διχασμού είναι παραπάνω από εμφανές πλέον στις δημόσιες περιοχές της Ιερουσαλήμ. “Υπάρχει μίσος και επιθετικότητα από όλες τις πλευρές. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να επιστρέψουμε μαζί μετά από αυτό. Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ποτέ νίκη στον πόλεμο” αναφέρει πολίτης στο σχετικό ρεπορτάζ.
Όσο διαρκεί ο πόλεμος, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, τόσο πέφτει το ηθικό. Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των περίπου 100 ισραηλινών ομήρων έχουν επανειλημμένα καταρρεύσει, ενώ η Χαμάς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξακολουθούν να διατηρούν τις δυνάμεις τους, έστω και αποδυναμωμένες.
Τον Οκτώβριο το 70% των ισραηλινών δήλωναν σε δημοσκοπήσεις πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί “με κάθε τρόπο”. Τώρα, το 62% αναφέρει πως η “ολική νίκη” στη Γάζα, είναι αδύνατη. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, στις οποίες οι διαδηλωτές απαίτησαν άμεση συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων και πρόωρες εκλογές. Στο Τελ Αβίβ, επτά άτομα συνελήφθησαν.
Η εισαγγελία του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου ανέφερε πως ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, αξιωματούχους του αλλά και την ηγεσία της Χαμάς. Παράλληλα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία αναγνώρισαν επίσημα το “Κράτος της Παλαιστίνης”, σε μια κίνηση συμβολικού επιπέδου αλλά υψηλής σημασίας ως προς τη διπλωματική αποδυνάμωση του Ισραήλ.
Παράλληλα, το 71% της κοινής γνώμης απάντησε πως δεν εμπιστεύεται πλέον τον Νετανιάχου, και τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, κάτι που αν γινόταν ίσως να άλλαζε ριζικά τους συσχετισμούς. Ακόμη, ο ίδιος ο Νετανιάχου εκτιμάται πως θα ήθελε να αποφύγει τις εκλογές καθώς βαρύνεται με κατηγορίες περί διαφθοράς, τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά.
Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται οι δράσεις από το μπλοκ των αντικατοχικών ισραηλινών ζητώντας σεβασμό του δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Παλαιστίνης.
Διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε σήμερα “τρομακτικές” τις πληροφορίες για επιθέσεις με στόχο οικογένειες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
“Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές. Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν…Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού”, έγραψε η UNRWA στο Χ.
Η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα “πολύ σοβαρό” το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα που, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές της Γάζας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων και δήλωσε πως μια έρευνα των ενόπλων δυνάμεων μετά την ενέργεια συνεχίζεται. Το γεγονός αυτό από μόνο του, είναι δεδομένο πως θα έχει περαιτέρω αντίκτυπο στην ισραηλινή κοινή γνώμη, εκείνων που ζητούν τερματισμό των εχθροπραξιών ως έχουν και αλλαγή προσέγγισης.
Στο μεταξύ, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα πως τα ισραηλινά πλήγματα στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα μπορεί να “παρεμποδίσουν” τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
“Το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του”, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την οποία ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, δήλωσε τέλος η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.