Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοκρατικοί καλούν τον Μπάιντεν σε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία
Pramila Jayapal ap

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, βουλευτές της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών απευθύνουν έκκληση στον Τζο Μπάιντεν να προτάξει τη διπλωματία.

Τριάντα Δημοκρατικοί της αριστερής πτέρυγας προέτρεψαν τη Δευτέρα τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αλλάξει τη στρατηγική του για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας επιδιώκοντας μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις παράλληλα με την τρέχουσα παροχή στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στο Κίεβο.

“Δεδομένης της καταστροφής που δημιουργεί αυτός ο πόλεμος για την Ουκρανία και τον κόσμο, καθώς και του κινδύνου καταστροφικής κλιμάκωσης, πιστεύουμε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου να αποφευχθεί μια παρατεταμένη σύγκρουση“, ανέφεραν τα 30 δημοκρατικοί, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε επιστολή τους προς τον Μπάιντεν.

“Για το λόγο αυτό, σας προτρέπουμε να συνδυάσετε τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία με μια ενεργή διπλωματική ώθηση, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός“, αναφέρουν στην επιστολή τους.

Παράλληλα, σημειώνοπυν πως “ως νομοθέτες, υπεύθυνοι για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των Αμερικανών φορολογουμένων σε στρατιωτική βοήθεια … πιστεύουμε ότι η εμπλοκή σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν σοβαρά όλες τις πιθανές οδούς, συμπεριλαμβανομένης των άμεσων επαφών με τη Ρωσία“, σημειώνουν οι βουλευτές.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος της χρηματοδότησης για την Ουκρανία, εάν το κόμμα τους κερδίσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Επικεφαλής της επιστολής ήταν η αντιπρόσωπος Pramila Jayapal, η οποία προεδρεύει της Progressive Caucus του Κογκρέσου.

Κληθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε: “Αυτή τη στιγμή, έχουμε ακούσει από τους Ουκρανούς εταίρους, επανειλημμένα, ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου. Δεν έχουμε ακούσει καμία αμοιβαία δήλωση ή απόκρουση από τη Μόσχα ότι είναι έτοιμη με καλή πίστη να συμμετάσχει σε αυτή τη διπλωματία και το διάλογο”.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμεύσει περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε σε αυτήν στα τέλη Φεβρουαρίου, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική στήριξη.

Η επιστολή έρχεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει “λευκή επιταγή” για την Ουκρανία, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τον έλεγχο της αίθουσας από τους Δημοκρατικούς συναδέλφους του Μπάιντεν, εγείροντας ανησυχίες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να “εξαφανίσουν” τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, αναλυτές είπαν ότι το κόμμα είναι πιο πιθανό να την επιβραδύνει ή να την περιορίσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα