Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικές στιγμές σε Χάρκοβο και Μαριούπολη – Νεκροί και τραυματίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικές στιγμές σε Χάρκοβο και Μαριούπολη – Νεκροί και τραυματίες
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανηλεείς βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο AP Photo/Pavel Dorogoy

Ανελέητο σφυροκόπημα από τη Ρωσία με σφοδρές επιθέσεις που μαίνονται σε πολλές περιοχές. Αγωνία για τον β' γύρο των διαπραγματεύσεων.

Εφιαλτικές στιγμές εκτυλίσσονται στην Ουκρανία με ανηλεείς βομβαρδισμούς από τους Ρώσους σε έναν πόλεμο που μπήκε στην έβδομη μέρα του και γίνεται όλο και πιο σκληρός για τον ουκρανικό λαό.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχη σε εξέλιξη στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης φέρονται να έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Παράλληλα, ο ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι του Χαρκόβου, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Εκκένωση του Προξενείου της Μαριούπολης σήμερα

Επιχείρηση εκκένωσης μέρους του προσωπικού του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, καθώς και Ελλήνων πολιτών πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11:00 της Τετάρτης όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει την Τετάρτη 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη δυτικά προς Μολδαβία, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη στις 11.00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα.

ΟΙ Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Σφυροκόπημα σε Κίεβο, εισβολή στη Χερσώνα

Το βράδυ της Τρίτης ο ρωσικός στρατός κατάφερε να εισβάλλει στη Χερσώνα, ωστόσο, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αντιστέκονται παρά τη ρωσική εισβολή, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Από τις σφοδρές επιθέσεις δεν γλίτωσε νωρίτερα ούτε η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τον πύργο τηλεόρασης στην περιοχή Μπάμπι Γιαρ στο Κίεβο να μπαίνει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων και τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να δηλώνουν πως κατά τον βομβαρδισμό πέντε άτομα σκοτώθηκαν και το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών να αποκαλεί τη Ρωσία “βάρβαρη”.

Κατάπαυση πυρός ζητά ο Ζελένσκι πριν τον β’ γύρο των διαπραγματεύσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε capital controls

Μέτρα ελέγχου κεφαλαίου (capital controls) για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σε απάντηση των αυστηρών κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA, ο Μισούστιν ανέφερε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω “πολιτικής πίεσης”.

Ως εκ τούτου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, η Ρωσία θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

“Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα