Πόλεμος στην Ουκρανία: Για “500 Ρώσους νεκρούς και τραυματίες” στην Χερσώνα κάνει λόγο το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Για “500 Ρώσους νεκρούς και τραυματίες” στην Χερσώνα κάνει λόγο το Κίεβο
Ουκρανικές δυνάμεις κοντά στη Χερσώνα AP Photo/Bernat Armangue, File

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επίθεση στη Χερσώνα ενώ η Μόσχα αναθεώρησε "προς τα πάνω" τον αριθμό των θυμάτων στο Ντονέτσκ.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χτες, Τρίτη (4/12), πως οι δυνάμεις του σκότωσαν και τραυμάτισαν περίπου 500 Ρώσους στρατιώτες σε επίθεση πυροβολικού στην περιφέρεια της Χερσώνας ενώ η Μόσχα αναθεώρησε προς το χειρότερο τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

“Οι απώλειες του εχθρού είναι 500 νεκροί και τραυματίες”, ανέφεραν συγκεκριμένα οι επιτελείς στο Κίεβο σχετικά με την επίθεση στο χωριό Τσουλακίβκα στη Χερσώνα που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στόχος, σύμφωνα με το Κίεβο, ήταν στρατιωτικοί και εξοπλισμός.

Οι αριθμοί είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοινώνουν συχνά πως καταφέρνουν βαριές απώλειες στους αντιπάλους τους στον πόλεμο.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε ακόμα ότι ρωσικές μονάδες χτυπήθηκαν και στο χωριό Φεντορίβκα την 1η Ιανουαρίου, όμως ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη σαφής.

Τα δύο χωριά βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δνείπερου ποταμού, σε τομείς της Χερσώνας υπό ρωσική κατοχή.

Αναθεώρησε η Μόσχα για τους νεκρούς στο Ντονέτσκ

Νωρίτερα χτες, Τρίτη (4/1) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναθεώρησε προς το χειρότερο τον απολογισμό της επίθεσης της Πρωτοχρονιάς στη Μακεγιέφκα του Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για 89 νεκρούς.

Κατηγόρησε ακόμα τους στρατιώτες για χρήση κινητών τηλεφώνων, παρότι αυτό είχε απαγορευτεί, καθώς ήταν συγκεντρωμένοι σε κτίριο “εντός εμβέλειας των όπλων του εχθρού”.

“Επιτροπή διενεργεί έρευνα για τις περιστάσεις. Όμως είναι ήδη προφανές πως η κύρια αιτία είναι η ενεργοποίηση και η μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων από το προσωπικό, εντός εμβέλειας των εχθρικών όπλων, παρότι αυτό ήταν απαγορευμένο. Αυτό επέτρεψε στον εχθρό να ιχνηλατήσει και να προσδιορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες για το πυραυλικό πλήγμα”, σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, Σεργκέι Σεβριούκοφ.

Σημειώνεται, ότι η Ουκρανία “έδωσε” πολύ πιο βαρύ απολογισμό για την επίθεση στο Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για 400 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το κτίριο όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι στρατιώτες χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από HIMARS, οπλικό σύστημα που είχαν προμηθεύσει στον ουκρανικό στρατό οι ΗΠΑ.

Για αντίποινα αναφέρεται πως ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση από αέρος εναντίον τοποθεσίας “συγκέντρωσης υλικού” κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ντρουζκίβκα, επίσης στη Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ως και 200 Ουκρανοί στρατιωτικοί, να καταστραφούν τέσσερα HIMARS και πάνω από 800 πύραυλοι.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο ενώ ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κιρίλο Τιμοσένκο, έκανε λόγο μόνο για δύο τραυματίες, προσθέτοντας ότι η επίθεση κατέστρεψε κυρίως ένα γήπεδο χόκεϊ.

Σημειώνεται ότι χτες, Τρίτη (4/1) πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στη Ρωσία για την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες. Ο θάνατός τους προκάλεσε σοκ και πυροδότησε κύμα επικρίσεων εναντίον της διοίκησης του ρωσικού στρατού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα