Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Βαρσοβία “γυρίζει την πλάτη” στο Κίεβο

Διαβάζεται σε 3'
Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία ASSOCIATED PRESS

Η Πολωνία, που αποτελούσε από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, αποφάσισε να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. Η διαμάχη για τα σιτηρά και ο κίνδυνος που εγκυμονεί.

Η Βαρσοβία σταμάτησε να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο και εστιάζει στον εξοπλισμό της, δήλωσε την Τετάρτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, εν μέσω διαμάχης για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, κίνηση που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για τη συνέχεια του πολέμου.

«Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, διότι τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα» δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε εμφάνισή του στο πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι Polsat. «Αν δεν θέλεις να βρίσκεσαι σε άμυνα, πρέπει να έχεις κάτι για να αμυνθείς» πρόσθεσε, επιμένοντας ωστόσο ότι η κίνηση αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Τα λακωνικά σχόλια του Μοραβιέτσκι ήρθαν καθώς η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση των ουκρανικών πωλήσεων σιτηρών σε όλο το μπλοκ, τερματίζοντας τους περιορισμούς στις εισαγωγές, τους οποίους επεδίωκαν πέντε ανατολικές χώρες της ΕΕ για να προστατεύσουν τους αγρότες τους από τον ανταγωνισμό.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία απάντησαν στην κίνηση της Επιτροπής επιβάλλοντας μονομερείς απαγορεύσεις στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, κατά προφανή παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Το Κίεβο αντέδρασε καταθέτοντας αγωγές κατά των τριών χωρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησε αιχμές λέγοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών» και ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα. Ενώ ο Ζελένσκι δεν κατονόμασε την Πολωνία, η Βαρσοβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Κιέβου στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

Ο Μοραβιέτσκι απηύθυνε, επίσης, «προειδοποίηση» προς τις «αρχές της Ουκρανίας», λέγοντας: «Εάν κλιμακώσουν τη σύγκρουση με αυτόν τον τρόπο, θα προσθέσουμε επιπλέον προϊόντα στην απαγόρευση εισαγωγών στην Πολωνία. Οι ουκρανικές αρχές δεν κατανοούν τον βαθμό στον οποίο έχει αποσταθεροποιηθεί η γεωργική βιομηχανία της Πολωνίας».

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία ASSOCIATED PRESS

Πόσο θα αντέξουν τις πιέσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία βρίσκεται εν μέσω μιας απόφασης υψηλού ρίσκου ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα, με τη δεξιά κυβέρνηση να μάχεται για την επανεκλογή της. Ενώ η Βαρσοβία έριξε αρχικά το βάρος της στην εκστρατεία για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας, η πλήρης υποστήριξη έχει υποχωρήσει καθώς οι συνέπειες για τους δικούς της αγρότες έχουν γίνει πιο εμφανείς.

Η διαμάχη, επίσης, αποκαλύπτει μία από τις συγκρούσεις στην καρδιά της δυτικής συμμαχίας που υποστηρίζει την Ουκρανία. Πόσο ακόμα μπορεί η ΕΕ (και οι άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας) να διατηρήσουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο, μπροστά στην πολιτική πίεση που δέχονται για να ενισχύσουν τις εγχώριες οικονομίες τους και -όπως στην Πολωνία- να κερδίσουν ψήφους;

Το ερώτημα, δε, θα γίνει οξύτερο καθώς η Ουκρανία, χώρα με μεγάλη αγροτική δύναμη, επιδιώκει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα