Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ “στοχεύει” 160 ακόμα ολιγάρχες – Νέες κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ “στοχεύει” 160 ακόμα ολιγάρχες – Νέες κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία
Διαδήλωση στις Βρυξέλλες υπέρ της Ουκρανίας AP Photo/Valeria Mongelli

H Eυρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 160 Ρώσους ηγέτες και ολιγάρχες και περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Νέα ονόματα 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών, οι οποίοι εμπλέκονται σε ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προστίθενται στη μαύρη λίστα της ΕΕ με τα περιοριστικά μέτρα, που αποφάσισαν σήμερα οι 27 χώρες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο νέος κατάλογος κυρώσεων περιλαμβάνει ονόματα 14 Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσική Ομοσπονδία -ιδίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Περιλαμβάνονται επίσης 146 μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία επικύρωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν πλέον για συνολικά 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να υιοθετήσουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ως απάντηση στη συμμετοχή της στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ειδικότερα για τη Λευκορωσία τα συμφωνηθέντα μέτρα αφορούν τα εξής:

• Περιορισμός της παροχής υπηρεσιών SWIFT στη Belagroprombank, την Bank Dabrabyt και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, καθώς και στις θυγατρικές τους στη Λευκορωσία.

• Απαγόρευση συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.

• Απαγόρευση της εισαγωγής στο χρηματιστήριο και της παροχής υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών φορέων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ από τις 12 Απριλίου 2022.

• Σημαντικός περιορισμός των χρηματοοικονομικών εισροών από τη Λευκορωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από υπηκόους ή κατοίκους της Λευκορωσίας, την τήρηση λογαριασμών Λευκορώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Λευκορώσους πελάτες.

• Απαγόρευση της παροχής τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Λευκορωσία.

Για τη Ρωσία, εισάγονται νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές τεχνολογίας θαλάσσιας πλοήγησης και ραδιοεπικοινωνιών, προστίθεται το Russian Maritime Register of Shipping στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς χρηματοδότησης και εισάγεται μια διάταξη προηγούμενης ανταλλαγής πληροφοριών για εξαγωγές εξοπλισμού ασφάλειας στη θάλασσα.

Επιπλέον, επεκτείνεται η απαλλαγή σχετικά με την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες της ΕΕ σε υπηκόους της Ελβετίας και του ΕΟΧ.

Τέλος, η ΕΕ επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη ότι δάνεια και πιστώσεις μπορούν να παρασχεθούν με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, καθώς και διευκρίνισε περαιτέρω την έννοια των «κινητών αξιογράφων», ώστε να συμπεριληφθούν σαφώς τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία και να διασφαλιστεί έτσι η σωστή εφαρμογή των περιορισμών που ισχύουν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα παραπάνω μέτρα διασφαλίζουν πιο αποτελεσματικά ότι οι ρωσικές κυρώσεις δεν μπορούν να παρακαμφθούν, μεταξύ άλλων μέσω της Λευκορωσίας.

“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τίμημα”

Στα ζητήματα της ενέργειας, του προσφυγικού, της άμυνας και της ασφάλειας αναφέρθηκε άλλωστε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν ισχυρή στάση από την πλευρά μας», σημείωσε ο κ. Μπορέλ και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ένα τίμημα, να πληρώσουμε ένα τίμημα διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας και οι συνέπειες αυτού το πολέμου θα διαμορφώσουν ευρωπαϊκές πολιτικές για τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται». Επίσης επισήμανε ότι «θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του εφοδιασμού αερίου, των προσφύγων, την αλλαγή της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας». Επιπροσθέτως ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «χρήση της αλληλεξάρτησης ως όπλου είναι πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι «βεβαίως έχουμε εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διακόψουμε αυτή την εξάρτηση».

Μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά δύο τρίτα

To πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά δύο τρίτα μέχρι το τέλος του έτους συνοψίζει o ερευνητής του Ινστιτούτου Bruegel Σιμον Ταλιαπέτρα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες, χωρίς να εξαπολύσουν εμπάργκο, προτείνουν “μια στρατηγική δύο ταχυτήτων”. Πρόκειται για το σχέδιο “REPowerEU”, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται στις Βερσαλλίες.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει “ένα σύνολο ευέλικτων και γρήγορων επιλογών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από φέτος”. Προτείνονται οι κοινές αγορές φυσικού αερίου και η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα. Το δεύτερο μέρος είναι πιο μακροπρόθεσμο και περιλαμβάνει την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης. Μεταξύ των επιλογών, οι Βρυξέλλες προτείνουν τον διπλασιασμό της παραγωγής βιοαερίου από γεωργικά απόβλητα και απόβλητα τροφίμων, τον τετραπλασιασμό της χρήσης υδρογόνου και την ενίσχυση της παραγωγής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόταση της Επιτροπής, όπως αναφέρεται, δεν ξεχνά τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μπροστά στην εκτίναξη των τιμών. Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αναδιανέμουν τα έσοδα από την αγορά άνθρακα και από ένα νέο φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών στους καταναλωτές. Προτείνεται επίσης να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των κρατικών ενισχύσεων για την παροχή βραχυπρόθεσμης στήριξης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Στο Παρίσι, εκφράζεται ικανοποίηση από τις προτάσεις αυτές: “οι προτάσεις αποτελούν σημαντικό σημείο καμπής: η Επιτροπή επικυρώνει όλα τα μέτρα που υποστήριξε η Γαλλία”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ. Ωστόσο, το Παρίσι μελετά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει περαιτέρω σε ομαδοποιημένες αγορές φυσικού αερίου, προς την κατεύθυνση συμβάσεων με ανώτατες τιμές. Αυτό θα συνεπαγόταν την επίτευξη συμφωνίας με τους Νορβηγούς και Αλγερινούς παραγωγούς για μια πολύ υψηλή σταθερή τιμή εγγυημένη για ένα έτος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα