Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη “λιποτακτεί” 576 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή

Διαβάζεται σε 5'
Ζελένσκι
Βολοντιμίρ Ζελένσκι (AP Photo/Evan Vucci)

Πάλαι ποτέ “ορκισμένοι” σύμμαχοι της Ουκρανίας φαίνεται πως αποσύρουν την έμπρακτη στήριξή τους είτε λόγω εκλογών είτε ευρύτερων εσωτερικών πιέσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει κρύψει σχεδόν καθόλου το σχέδιό του να συνεχίσει την “πίεση” στην Ουκρανία, μέχρι να λυγίσει η αποφασιστικότητα της Δύσης. Σήμερα, πάνω από 500 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, έχει όντως λόγους να πιστεύει ότι τα πράγματα εξελίσσονται όπως ήλπιζε.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας καθώς και άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Κιέβου από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. Πέρα από την αποστολή όπλων και την υποδοχή εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων, υπήρξαν οι πιο ηχηροί υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση, πιέζοντας για μια σκληρή γραμμή κατά της Μόσχας, μπροστά στην απροθυμία άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Όπως, όμως, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, καθώς οι ηγέτες ορισμένων χωρών αντιμετωπίζουν μάχες επανεκλογής ή άλλες εσωτερικές προκλήσεις και αρκετές κυβερνήσεις αγχώνονται για τον αντίκτυπο της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αυτή η υποστήριξη φαίνεται πως αρχίζει να αμφιταλαντεύεται.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η Πολωνία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε την Τετάρτη (20/09) ότι θα σταματήσει να παραδίδει νέα όπλα στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή σηματοδότησε την όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή που το κλίμα είναι ήδη τεταμένο για τα ουκρανικά σιτηρά, την εισαγωγή των οποίων απαγόρευσε η Βαρσοβία, με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών της.

“Η Ουκρανία συνειδητοποιεί ότι τους τελευταίους μήνες δεν συνορεύει με την Πολωνία, αλλά με τις πολωνικές εκλογές”, δήλωσε ο Ιβάν Κράστεφ, πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια της Βουλγαρίας. Έτσι, προς το παρόν, “οι ψήφοι εκατό χιλιάδων Πολωνών αγροτών είναι πιο σημαντικές για την κυβέρνηση από το ποιο θα είναι το κόστος για την Ουκρανία. Και θα το δούμε αυτό να συμβαίνει αυτό σε πολλά μέρη”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση τον πρώην πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, και στο πλαίσιο της στρατηγικής του φαίνεται πως φλερτάρει με τους υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος “Συνομοσπονδία”, το οποίο έχει δηλώσει την αντίθεσή του στην αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

“Δεν μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, διότι τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία με πιο σύγχρονα όπλα”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, σε εμφάνισή του στην πολωνική τηλεόραση.

Όπως επισήμανε στο Politico δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η διαμάχη για τα σιτηρά μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου αποκαλύπτει βαθύτερους ενδοιασμούς σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. “Επί 18 μήνες, η Πολωνία κακολογούσε κάθε κράτος μέλος που εξέφραζε τον παραμικρό δισταγμό απέναντι στην Ουκρανία”, δήλωσε ο διπλωμάτης. “Τώρα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο”.

Ποιες άλλες χώρες “λιποτακτούν”

Το πρόβλημα για το Κίεβο έγκειται στο ότι δεν είναι μόνο η Πολωνία, που φαίνεται να “λιποτακτεί”.

Συγκεκριμένα, ενώ η Εσθονία εμφανίστηκε από την έναρξη του πολέμου ως μία “ακλόνητη” σύμμαχος της Ουκρανίας, φαίνεται πως η αξιοπιστία της, σήμερα, δοκιμάζεται. Ειδικά μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου, που αφορά τον σύζυγο της φιλελεύθερης πρωθυπουργού, Μάγια Κάλας, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, είχε μερίδιο σε μια εταιρεία που συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ακόμη και όταν η Κάλας υποστήριζε δημοσίως τον τερματισμό όλων των εμπορικών συναλλαγών με τη Μόσχα.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας δήλωσε ότι καμία πολιτική αναταραχή δεν πρόκειται αλλάξει την πορεία της χώρας. “Έχουμε συνεχώς εκλογές και έχουμε συνεχώς εσωτερικά ζητήματα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εξωτερική πολιτική μας”, ανέφερε.

Ωστόσο, η Εσθονή πρωθυπουργός δεν επέδειξε την ίδια σιγουριά, μιας και από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, περί τα τέλη Αυγούστου, παρουσιάζεται πολύ λιγότερο ομιλητική, στερώντας από το Κίεβο έναν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του στις δυτικές πρωτεύουσες.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τη Σλοβακία. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα ήταν επίσης από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας στην Ευρώπη, αλλά οι εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου φαίνεται πως θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή τη συμμαχία.

“Αν έχεις μια κοινωνία, όπου μόνο το 40% υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και η κυβέρνησή σου προσφέρει υποστήριξη, σχεδόν στο επίπεδο των Βαλτικών χωρών, αυτό δημιουργεί αντιδράσεις”, δήλωσε ο Milan Nič, συνεργάτης του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Ρόμπερτ Φίκο, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία σε μια φιλορωσική, αντιαμερικανική πλατφόρμα, που αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά των Ρώσων ιδιωτών και στις περαιτέρω παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

“Δεν θα στείλουμε όπλα ή πυρομαχικά στην Ουκρανία” σε περίπτωση που συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Φίκο, μιλώντας στο Associated Press.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, ο Φίκο προηγείται. Μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του θα έφερνε έναν ακόμα σύμμαχο – πέρα από τον Βίκτορ Ορμπαν – του Πούτιν στην ευρωπαϊκή σκηνή

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει πολλούς ισχυρούς υποστηρικτές στην Ευρώπη. Η Λιθουανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Φινλανδία και άλλες χώρες παραμένουν ισχυρά προσηλωμένες στο πλευρό της, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που είχε πρόσφατα ταχθεί σθεναρά υπέρ του Κιέβου.

“Έχουμε μια ισχυρή δέσμευση και μια πολιτική επιβεβαίωση ότι καμία από τις πολιτικές διεργασίες δεν θα επηρεάσει τη συνεχή υποστήριξη προς την χώρα μας, δήλωσε πρόσφατα η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Όλια Στεφανίσινα.

Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα