Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιστορία του πρώτου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ιστορία του πρώτου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του
Ουκρανοί στρατιώτες AP Photo/Felipe Dana, File

Η ιστορία του 36χρονου λοχία Denys Tkach, που ήταν το πρώτο θύμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντικατοπτρίζει τον απέραντο πόνο και τη δυστυχία που έχει κυριεύσει ολόκληρη τη χώρα τους τελευταίους 12 μήνες.

Τον Denys Tkach τον μνημονεύει η σύζυγός του, η οποία έπλυνε το γεμάτο σφαίρες σώμα του προτού τον θάψει με το γαμπριάτικο κοστούμι του, ως ένα χαζομπαμπά, τον έρωτα της ζωής της. Για όσους πολέμησαν δίπλα του, ο Tkach ήταν ένας ευγενικός άνθρωπος και ηγέτης. Τα βιβλία της ιστορίας μπορεί να τον καταγράφουν ως τον πρώτο Ουκρανό στρατιώτη που σκοτώθηκε κατά την εισβολή των στρατευμάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο 36χρονος λοχίας σκοτώθηκε μόνος λίγο μετά τις 3.40 π.μ. την ημέρα της εισβολής, περισσότερο από μία ώρα πριν ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοινώσει την “ειδική στρατιωτική του επιχείρηση”. Το σώμα του ήταν γεμάτο σφαίρες από τα όπλα Ρώσων επιτιθέμενων, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Tkach είχε τοποθετηθεί σε ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου στα περίχωρα του χωριού Zorynivka, στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ, όπου η Ουκρανία συναντά τη Ρωσία. Λίγα λεπτά πριν χάσει τη ζωή του, είχε διατάξει την απόσυρση των πέντε νεαρών υπό τις διαταγές του, μελών της συνοριακής φρουράς της Ουκρανίας.

Λίγοι Ρώσοι στρατιώτες είχαν εντοπιστεί μέσω γυαλιών θερμικής απεικόνισης να κινούνται προς την ελαφρά οχυρωμένη θέση των Ουκρανών κάτω από την κάλυψη του πυκνού χιονιού. Ήταν μια προπορευόμενη δύναμη. Πίσω τους ήταν ένας στρατός.

Αφού είπε στους στρατιώτες του να υποχωρήσουν αθόρυβα, ο Tkach είχε προσπαθήσει να πιάσει το μοναδικό πολυβόλο της θέσης, μια τελευταία πράξη που θα του χάριζε ένα μεταθανάτιο μετάλλιο ανδρείας.

Εκείνη τη στιγμή, οι Ρώσοι, συνειδητοποιώντας ότι τους είχαν δει, άνοιξαν πυρ, με ουκ ολίγες σφαίρες να διαπερνούν τους μεταλλικούς τοίχους ενός παλιού βαγονιού τρένου, στο οποίο είχε καταφύγει.

Η κρατική συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική επίθεση στη Zorynivka ήταν η πρώτη σε ουκρανικό έδαφος εκείνο το πρωί.

“Τα λέμε αύριο, σ’ αγαπώ”

Τους επόμενους μήνες και μέχρι σήμερα, που ο πόλεμος συμπληρώνει ένα χρόνο, ακολούθησαν πολλοί ακόμα θάνατοι στα πεδία των μαχών, με την ιστορία του Tkach να προσφέρει μια συγκλονιστική εικόνα για τον πόνο και τη δυστυχία, που έχει κυριεύσει όλη τη χώρα.

Άφησε πίσω του μια 2χρονη κόρη που δεν θα τον γνωρίσει ποτέ, έναν 8χρονο γιο του οποίου η ζωή κινδυνεύει να καθοριστεί από την εμπειρία εκείνης της αιματηρής ημέρας και μια σύζυγο, την Oksana, 29 ετών, που μέσα σε λίγες ώρες από τον θάνατό του , έπρεπε να ανασύρει και να καθαρίσει το γεμάτο αίματα πτώμα του άντρα που αγαπούσε, πριν τον ντύσει με το καλύτερο σκούρο κοστούμι του για την ταφή.

Η τελευταία συνομιλία της Oksana με τον σύζυγό της, τέσσερις ώρες πριν από το θάνατό του, ήταν στο τηλέφωνο. Μια ωριαία κλήση κατά την οποία είχαν συζητήσει τα σχέδια για τα επερχόμενα δεύτερα γενέθλια της κόρης τους. Θα επέστρεφε από τα καθήκοντά του το επόμενο πρωί στις 10.30 π.μ. και σκόπευαν να αγοράσουν στην κόρη τους ένα δώρο. Η 25η Φεβρουαρίου όμως, έμελλε να ήταν η ημέρα της κηδείας του.

Τα λόγια του Tkach στην Oksana κατά τον αποχαιρετισμό τους μέσω τηλεφώνου, περιείχαν μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ποτέ. “Τα λέμε αύριο. Σ’αγαπώ. Μου λείπεις.

Το ζευγάρι γνωριζόταν από παιδιά, καθώς ήταν από το ίδιο χωριό. Η γνωριμία άρχισε σιγά – σιγά να μετατρέπεται σε έρωτα, με τους δυο τους να παντρεύονται το 2018 και να φτιάχνουν μια μικρή φάρμα. Ο Tkach, που είχε ενταχθεί από το 2007 στην κρατική συνοριακή φρουρά, λόγω του φόρτου εργασίας στην φάρμα σκεφτόταν να παραιτηθεί. Τελικά, ανανέωσε το συμβόλαιό του τον Ιανουάριο του 2022, με τη συνέχεια να είναι τραγική.

Η Oksana έφυγε τον Αύγουστο από το χωριό που διέμεναν, καθώς δεν άντεχε στην ιδέα της ρωσικής κατοχής. Η οικογένεια του συζύγου της έχει μετακομίσει στη Ρωσία και σήμερα αμφισβητεί ακόμα και το αν ήταν Ρώσοι αυτοί που σκότωσαν τον Tkach.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα