Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνουν οι Ρώσοι σε Κίεβο και άλλες πόλεις – Κορυφώνεται το δράμα της Μαριούπολης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνουν οι Ρώσοι σε Κίεβο και άλλες πόλεις – Κορυφώνεται το δράμα της Μαριούπολης
Βομβαρδισμοί στην πόλη Baryshivka, κοντά στο Κίεβο AP

Με νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, απαντούν οι ΗΠΑ. Για "θετική αλλαγή" στις συζητήσεις, έκανε λόγο ο Πούτιν. Αναφορές για εισβολή των δυνάμεων της Λευκορωσίας στην Ουκρανία. Τραγικός απολογισμός στην πολύπαθη Μαριούπολη.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, για 16η ημέρα. Τα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για “κάποια πρόοδο” στις συνομιλίες, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου λένε οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ρωσική βότκα, θαλασσινά και διαμάντια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα ο ένοικος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποφάσισαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε επίσης επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Συμφωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν για περισσότερη υποστήριξη στην Άμυνα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συνομίλησε σήμερα Παρασκευή με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και συμφώνησαν για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στον αμυντικό τομέα και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, για τα εγκλήματα της Ρωσίας ενάντια στους αμάχους. Συμφωνήσαμε τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση του στο Twitter.

Η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία σήμερα το βράδυ

Το ουκρανικό δίκτυο Kyiv Independent, που επικαλείται πληροφορίες του Κέντρου Στρατηγικών Επικοινωνιών και Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Λευκορωσίας ενδέχεται να εξαπολύσουν επίθεση σήμερα το βράδυ.

Δεν επιβεβαιώνονται από κάπου αυτές οι πληροφορίες, ωστόσο η ανησυχία της Ουκρανίας κλιμακώθηκε.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα