Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται το σφυροκόπημα στο Σολεντάρ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται το σφυροκόπημα στο Σολεντάρ
Αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού σε καταφύγιο στο Σολεντάρ AP Photo/Roman Chop

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσει την "πυρηνική ασπίδα" της. Οι επιθέσεις στην ουκρανική πόλη Σολεντάρ συνεχίζεται με τους Βρετανούς να εκτιμούν ότι πλέον ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει την πυρηνική τριάδα της των βαλλιστικών πυραύλων, των υποβρυχίων και των στρατηγικών βομβαρδιστικών, επειδή “αυτά τα όπλα είναι η κύρια διασφάλιση για την κυριαρχία της”, δήλωσε σήμερα Τρίτη (10/1) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

“Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την πυρηνική τριάδα και να διατηρούμε τη μάχιμη ετοιμότητά της, αφού η πυρηνική ασπίδα ήταν και παραμένει η κύρια διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας”, ανέφερε συγκεκριμένα ο Σοϊγκού.

“Θα συνεχίσουμε επίσης να αυξάνουμε τις ικανότητες μάχης των αεροδιαστημικών δυνάμεων, τόσο σε όρους εργασίας των μαχητικών και των βομβαρδιστικών σε περιοχές όπου τα σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι σε λειτουργία, όσο και σε όρους βελτίωσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων”, συμπλήρωσε.

Αναλαμβάνει και πάλι δράση ο “αποτυχημένος” στρατηγός

Το Κρεμλίνο διόρισε τον στρατηγό Αλεξάντερ Λαπίν αρχηγό του στρατού ξηράς, όπως μετέδωσε σήμερα Τρίτη (10/1) το πρακτορείο TASS, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τις επιδόσεις του στην Ουκρανία.

Ο Λαπίν, πρώην διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, δέχτηκε σφοδρά πυρά από συμμάχους του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία. Ο διορισμός του ακολούθησε μια σειρά σαρωτικών αλλαγών στην ηγεσία του στρατού της Ρωσίας στη διάρκεια των 11 μηνών που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Λιμάν, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επέκριναν έντονα τον Λαπίν. Ο Καντίροφ είχε δηλώσει ότι θα πρέπει να του αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια και να σταλεί στο μέτωπο να πολεμήσει προκειμένου να ξεπλύνει τη ντροπή του με αίμα.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σήμερα Τρίτη (10/1), οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Wagner ελέγχουν πιθανόν το μεγαλύτερο μέρος της μικρής πόλης Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από τακτικές προωθήσεις τους τις τέσσερις τελευταίες ημέρες.

Αξιωματούχοι στο Κίεβο έχουν δηλώσει πως η Μόσχα ενίσχυσε την επίθεσή της στο Σολεντάρ, στη βιομηχανική περιφέρεια του Ντονμπάς, υποχρεώνοντας τα ουκρανικά στρατεύματα να απωθήσουν κύματα επιθέσεων από τη μισθοφορική πολιτοφυλακή της Wagner γύρω από την πόλη αυτή και τα γειτονικά μέτωπα.

Καταφύγιο στο Σολεντάρ της Ουκρανίας AP Photo/Libkos

Το Σολεντάρ απέχει λίγα μίλια από το Μπαχμούτ, όπου στρατεύματα και των δύο πλευρών έχουν υποστεί βαριές απώλειες σε μάχες χαρακωμάτων, οι οποίες ήταν από τις πιο σφοδρές που έχουν σημειωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. “Ο ρωσικός άξονας στο Σολεντάρ είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να αποκλειστεί το Μπαχμούτ από βορρά και να κοπούν οι ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας“, πρόσθεσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

“Η Ρωσία μάχεται το ΝΑΤΟ”

Ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα Τρίτη (10/1) ότι η Ρωσία μάχεται τώρα κατά της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην Ουκρανία και ότι η Δύση προσπαθεί να διαλύσει τη Ρωσία και εν τέλει να την εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου.

“Τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου – είναι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και πάνω από όλα των ΗΠΑ και της Βρετανίας”, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.

“Τα σχέδια των Δυτικών είναι να συνεχίσουν να διαλύουν τη Ρωσία και τελικά απλά να την σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη του κόσμου”, δήλωσε ο Πατρούσεφ στην εφημερίδα Argumenti i Fakti.

Ο Πατρούσεφ, πρώην Σοβιετικός πράκτορας που γνωρίζει τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1970, είναι σκληροπυρηνικός σύμμαχος και θεωρείται ένας από τους λίγους ανθρώπους που μπορούν να επηρεάσουν τον Ρώσο πρόεδρο.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ότι η συμμαχία “πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή του προς την Ουκρανία”. “Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο επόμενο επίπεδο”, δήλωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος “απέτυχε” στις προσπάθειές του να διχάσει τους Δυτικούς συμμάχους αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα