Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα στο Κίεβο μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα στο Κίεβο μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων
Ουκρανοί στρατιώτες @Sergei SUPINSKY / AFP

Στο έλεος των βομβαρδισμών βρίσκεται για πέμπτη ημέρα η Ουκρανία με τον κλοιό να στενεύει γύρω από το Κίεβο. Ισχυρές εκρήξεις μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία. Σε δύο μέρες ο β' γύρος συνομιλιών.

Μαζικοί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, δεκάδες νεκροί, αποστολές στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρες της ΕΕ, αίτημα για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την επικράτεια της Ουκρανίας και ένας πρώτος γύρος συζητήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, η οποία για πέμπτη ημέρα συνεχίζει να πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, με τον κλοιό γύρω από το Κίεβο να στενεύει, καθώς στις δορυφορικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή μήκους 27 χιλιομέτρων να κινείται προς την πρωτεύουσα.

Δορυφορική εικόνα από την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP


Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Δορυφορική εικόνα από την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Ωστόσο, παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας που έλαβαν χώρα στη Λευκορωσία, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως στα ανατολικά, ενισχύοντας τους φόβους για κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής.

Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με το rtnews, αναφέρουν ότι υπήρξαν κάποια σημεία στα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν λύσεις, ενώ μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που πήρε μέρος στις συνομιλίες με την Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός, είπε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι η ρωσική πλευρά προκατειλημμένη

“Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, έχει ακόμη μια πολύ προκατειλημμένη αντίληψη για τις καταστροφικές διεργασίες που έχει δρομολογήσει”, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας.

Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ζήτησε η αντιπροσωπεία του Κιέβου

Η αντιπροσωπεία του Κιέβου που μετέχει στις συνομιλίες φέρεται να ζήτησε την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε Κριμαία και Ντονμπάς, μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ΜΜΕ διευκρίνισαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ενώ περισσότερες πληροφορίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το πέρας των συνομιλιών.

Σε δήλωσή του για τις συνομιλίες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε:«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ακόμα υποχρεωτικά τελεσίγραφα. Δυστυχώς, η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά προκατειλημμένη όσον αφορά στις καταστροφικές διαδικασίες που ξεκίνησε.»

Συζήτηση Πούτιν – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Τα αιτήματα του Μακρόν

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  1. Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  2. Προστασία των αστικών υποδομών
  3. Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της χώρας στην ΕΕ

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το rtnews. Ο ίδιος είχε προχωρήσει νωρίτερα σε ένα μήνυμα, πριν ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, στο οποίο ζητούσε την άμεση ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει την άμεση ένταξη της Ουκρανίας με βάση μια ειδική διαδικασία fast track, καθώς υπερασπίζεται τον εαυτό της από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. UKRAINIAN PRESIDENCY/ANADOLU AGENCY/AFP


Στο μήνυμά του ανέφερε ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του πολέμου σκοτώθηκαν 16 παιδιά και 45 τραυματίστηκαν.

“Ο στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και κυρίως να είμαστε ίσοι. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι δίκαιο. Είμαι βέβαιος ότι το δικαιούμαστε”, είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου

Η Τουρκία προειδοποίησε πως θα περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ζητώντας από άλλες χώρες να μη στέλνουν πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

«Εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπει η Συνθήκη του Μοντρέ και αυτό θα κάνουμε στο εξής. Δεν έχει υπάρξει αίτημα για διάπλου των στενών μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μεσούσης της ρωσικής εισβολής, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για τη διέλευση πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου για να εμποδίσει την κλιμάκωση του πολέμου.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της έναντι των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα μπορούσε επίσης να γυρίσει την πλάτη στα «εθνικά συμφέροντά της» στην περιοχή. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι θεωρεί απαράδεκτη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα