Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πρότεινε να παγώσει η γραμμή του μετώπου – Τα ανταλλάγματα

Διαβάζεται σε 5'
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν AP PHOTO

Εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο να καταθέτει πρόταση στην αμερικανική πλευρά.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις ΗΠΑ να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία και να παγώσει η γραμμή του μετώπου εκεί όπου βρίσκεται σήμερα, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times.

Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται «πρόσωπα ενήμερα σχετικά», ο κ. Πούτιν έκανε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Απριλίου με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το ενδεχόμενο να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Εάν σταματούσαν οι εχθροπραξίες και πάγωνε η γραμμή επαφής αυτό θα σήμαινε για τη Ρωσία πως θα εγκατέλειπε τη διεκδίκηση του συνόλου των εδαφών στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Έχει ήδη κυριεύσει μεγάλο μέρος τους κι έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους, κάτι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την παραχώρηση αν οι ΗΠΑ δεχθούν τις σημαντικότερες διεκδικήσεις του, ιδίως την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου η Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος του NATO.

Το Κίεβο και ευρωπαίοι σύμμαχοί του από την άλλη απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014, θέση που ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική».

Washington Post: Οι ΗΠΑ προτείνουν την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικής

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Λονδίνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αμερικανική πρόταση να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να παγώσουν τις γραμμές του πολέμου ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ανέφερε χθες η Washington Post επικαλούμενη αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ελπίζουν να κερδίσουν εγγυήσεις ασφαλείας και προγράμματα ανοικοδόμησης για την εμπόλεμη χώρα σε αντάλλαγμα για οποιεσδήποτε τέτοιες εδαφικές παραχωρήσεις, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι προτάσεις των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκαν στην Ουκρανία στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνουν η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει επίσημα την προσαρτημένη Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τελικά να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας βάσει μιας μελλοντικής συμφωνίας, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σε αντάλλαγμα, όπως αναφέρει η Washington Post, η Μόσχα θα τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία σε μια περίοδο που ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει ορμή στο πεδίο της μάχης και σημαντικά πλεονεκτήματα στο μέγεθος των στρατευμάτων και σε οπλισμό.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οι αμερικανικές προτάσεις περιλαμβάνουν ορισμένες ιδέες με τις οποίες συμφωνεί το Κίεβο και άλλες με τις οποίες δεν συμφωνεί. Ένας δυτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το μέγεθος της πίεσης που ασκείται στην Ουκρανία είναι “εκπληκτικό”.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε την κατηγορία ότι η Ουάσιγκτον παρουσιάζει τετελεσμένα στο Κίεβο. Ωστόσο, η απογοήτευση της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία εκφράζεται δημόσια ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, για το ρυθμό των συνομιλιών οδήγησε το Κίεβο να φοβάται μια νέα ύφεση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις επιταχύνονται, με Αμερικανούς αξιωματούχους να απειλούν να αποχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών, η πίεση στο Κίεβο ενισχύεται. Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί διαπραγματευτές, που έχουν πιο ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αναμένεται να προωθήσουν τα επιχειρήματα της Ουκρανίας στο Λονδίνο, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας και μεταπολεμικά προγράμματα ανοικοδόμησης, τα οποία πιθανώς θα πληρωθούν εν μέρει με παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ευρωπαίοι, ακόμη και Ουκρανοί, αξιωματούχοι αναγνωρίζουν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι το Κίεβο είναι απίθανο να ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που έχει πάρει η Ρωσία, κάποια στιγμή σύντομα. Στην καλύτερη περίπτωση, ελπίζουν να επιβραδύνουν κάπως τις διαδικασίες για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη Μόσχα να κρατήσει τα κατακτημένα εδάφη και να βγει από τις κυρώσεις, χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλίσει και κάποια σημαντικά οφέλη για την Ουκρανία.

“Υπάρχει ανησυχία ότι ο Τραμπ προσπαθεί να πιέσει τους Ουκρανούς και δεν είναι αρκετά σκληρός με τη Ρωσία”, αναφέρει ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος στην Eurasia Group, μια συμβουλευτική εταιρεία για τον πολιτικό κίνδυνο. “Το τελικό ερώτημα τώρα είναι, τι παίρνει η Ουκρανία σε αντάλλαγμα να παραχωρήσει μέρος της επικράτειάς της;”

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν το περίγραμμα των προτάσεών τους στην Ουκρανία σε συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, με τους Ουκρανούς να το ερμηνεύουν αυτό ως την τελική προσφορά της Ουάσιγκτον πριν σκεφτεί να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία, αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα