Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ομοιότητες των δύο στρατών και το μυστήριο πίσω από το “Ζ” στα ρωσικά τανκς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ομοιότητες των δύο στρατών και το μυστήριο πίσω από το “Ζ” στα ρωσικά τανκς
Ρωσικό τανκ με το γράμμα "Ζ" ILYA PITALEV/Sputnik/AFP

Οι ομοιότητες που παρουσιάζουν οι στρατοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας και το "μυστήριο" με το "Ζ" που αναγράφεται πάνω στα ρωσικά τανκς.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, με τις εικόνες που μεταδίδονται από τα πεδία της μάχης να προκαλούν θλίψη, αποτροπή, οργή αλλά και ορισμένες φορές σύγχυση.

Και αυτό γιατί σε πολλά πλάνα που έρχονται από την Ουκρανία, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ξεκάθαρα τα ρωσικά από τα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς υπάρχουν ομοιότητες τόσο στα οχήματα και τον εξοπλισμό, όσο και στις στρατιωτικές στολές τους.

Οι προσπάθειες των δύο στρατών να ξεχωρίζουν ο ένας τον άλλο στο πεδίο της μάχης δίνει τελικά τη λύση στο “μυστήριο” που έχει προκύψει τόσο με την αναγραφή του γράμματος “Ζ” στα ρωσικά τανκς, όσο και για το λόγο που Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιώτες φορούν περιβραχιόνια με διαφορετικό χρώμα.

Γιατί τα ρώσικα τανκς έχουν το γράμμα “Ζ”;

Η απάντηση λοιπόν είναι η εξής απλή: για να ξεχωρίζουν.

Ουκρανός με κίτρινο περιβραχιόνιο AP

Για να ξεχωρίζουν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι φοράνε τις ίδιες στολές, χρησιμοποιούν περιβραχιόνια. Οι Ρώσοι φοράνε κόκκινα και οι Ουκρανοί κίτρινα.

Από την άλλη, το “μυστήριο” με το γράμμα “Ζ” με λευκό χρώμα σε ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά που εθεάθησαν να παρελαύνουν στην Ουκρανία, μερικές φορές μέσα σε τρίγωνο ή τετράγωνο, είναι λίγο πιο σύνθετη και παρά τις διαφορετικές εικασίες, λύθηκε από τη ρωσική εφημερίδα Novosti.

.

Tik Tok

Οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν εξηγούσαν ότι το γράμμα “Ζ” μπορεί να είναι για τον Ζελένσκι, άλλες το εξηγούσαν ως “το σημείο όπου δεν υπάρχει επιστροφή” ενώ άλλες – λιγότερο σοβαρές – το απέδιδαν ακόμα και στον… Ζορό.

Παράλληλα, έντονος ήταν ο προβληματισμός καθώς το γράμμα “Ζ” δεν υπάρχει στο ρωσικό αλφάβητο, ενώ ένας αριθμός άλλων συμβόλων φέρεται να εμφανίστηκε επίσης σε οχήματα στην Κριμαία.

Η αλήθεια, ωστόσο είναι πως η αναγραφή αυτή προκύπτει από την ανάγκη των Ρώσων να μπορούν να διακρίνουν οποιαδήποτε επιτιθέμενη δύναμη και να μην την μπερδέψουν με τα δικά τους άρματα μάχης, ιδιαίτερα όταν επιτίθενται από τον αέρα.

Η εφημερίδα Novosti εξηγεί περαιτέρω πως το “Ζ” έχει να κάνει με τα διαφορετικά σώματα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, και δίνει τον κατάλογο για το τι σημαίνει το κάθε γράμμα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις:

Ζ – Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας

Ζ (μέσα σε λευκό τετράγωνο) – Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την Κριμαία

Ο – Ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας

V – Ρωσικό πολεμικό ναυτικό

Χ – Δυνάμεις που έρχονται από την Τσετσενία

Α – Ειδικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα