Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο – Κορυφώνεται η αγωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Κίεβο – Κορυφώνεται η αγωνία
Εθελοντές στρατιώτες μπαίνουν στη μάχη κατά της Ρωσίας AP Photo/Efrem Lukatsky

Υπό ρωσική πολιορκία Κίεβο, Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ και Μαριούπολη, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα "βιολογικά όπλα".

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για την ενεργειακή κρίση.

Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

Καρέ από τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

ΗΠΑ: Χορήγηση βοήθειας 14 δισεκ. δολαρίων

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Το κείμενο προβλέπει ακόμη δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων, εγγυάται τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το ποσό της βοήθειας έχει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, ενώ εγκρίνει προμήθειες όπλων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Απομένει πλέον μόνο να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώστε το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του κράτους.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα καλέσει σήμερα το Κογκρέσο να εγκρίνει τον τερματισμό των ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία και να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή επιπρόσθετων, τιμωρητικών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΔΟΑΕ: Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια.

Μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις. «Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.

Με αρκετές ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να έχουν καταληφθεί, υποστεί ζημιές ή τεθεί σε κίνδυνο τις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, ο Ραφαέλ Γκρόσι απηύθυνε επείγουσα έκκληση να διεξαχθούν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες. «Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε.

Οι συνδέσεις δεν αφορούν την επιχειρησιακή ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά το να επαληθεύεται ότι η χρήση των πυρηνικών υλικών γίνεται για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει συνεχή ροή δεδομένων για αυτό.

Χάρκοβο: Επίθεση σε Ινστιτούτο όπου βρίσκεται πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας

Νωρίτερα, στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για τα “βιολογικά όπλα”

Διπλωμάτες δήλωσαν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη «βιολογικών όπλων» για λογαριασμό των ΗΠΑ σε εργαστήρια στην Ουκρανία την οποία καταγγέλλει η Μόσχα, κάτι που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «γελοίο» ερίζοντας εδώ και μέρες πως είναι οι ρωσικές δυνάμεις αυτές που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε μέσω Twitter πως η ρωσική αποστολή ζήτησε να συγκληθεί συνεδρίαση σήμερα «για να συζητηθούν οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διατείνεται πως υπήρχε δίκτυο εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων που λειτουργούσε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο ισχυρισμός έχει διαψευστεί επανειλημμένα.

Η Ουάσινγκτον με τη σειρά της ερίζει ότι η «προπαγάνδα» από τη Μόσχα περί ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από το Κίεβο αποτελεί πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της εισβολής και για τη χρήση τέτοιων όπλων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρωσία επανέλαβε εκ νέου «τους ψευδείς ισχυρισμούς της» και «έχουμε δει πως η Κίνα υιοθετεί αυτή την προπαγάνδα», κατά συνέπεια «θα επαγρυπνούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να διεξαγάγει επιχείρηση με σκοπό να φορτώσει στην άλλη πλευρά τη χρήση τους», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζέφρι Πρέσκοτ, απηχώντας δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής προεδρίας και της αμερικανικής διπλωματίας.

Κατά τον κ. Πρέσκοτ, η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, για τη δολοφονία και τη δηλητηρίαση πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική επικράτεια και σε αυτή της Βρετανίας, είναι τεκμηριωμένη. Ο αμερικανός διπλωμάτης είπε ακόμη πως η Μόσχα στηρίζει «το καθεστώς Άσαντ» στη Συρία, το οποίο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για τη χρήση χημικών όπλων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα