Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρόσβαση σε Ουκρανούς και Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου είχε ο Ερυθρός Σταυρός
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι επισκέφτηκε Ουκρανούς και Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, χωρίς να δώσει στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
- 08 Δεκεμβρίου 2022 12:53
Πρόσβαση σε Ουκρανούς και Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (8/12) ότι είχε πρόσφατα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ενώ μέχρι σήμερα οι επισκέψεις της αυτές ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και σποραδικές.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συχνά και ανοιχτά επικρίνει την ΔΕΕΣ επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει κάνει αρκετές προσπάθειες για να έχει πρόσβαση σε Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η ΔΕΕΣ έχει εκφράσει εξάλλου και η ίδια την απογοήτευσή της που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της, όπως προβλέπεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης που ορίζουν το δίκαιο του πολέμου.
“Την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΕΣ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη σε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Άλλη μια επίσκεψη έγινε αυτήν την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, έγιναν επίσης επισκέψεις σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Κι άλλες επισκέψεις προβλέπονται ως το τέλος του μήνα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.
Οι αντιπροσωπείες μπόρεσαν να αποτιμήσουν τις συνθήκες διαβίωσης και τη μεταχείριση που έχουν οι αιχμάλωτοι και να ενημερώσουν τις οικογένειές τους, διευκρίνισε επίσης η ΔΕΕΣ. Επίσης μπόρεσαν να διανείμουν βιβλία, είδη προσωπικής υγιεινής, κουβέρτες και ζεστά ρούχα. Η ΔΕΕΣ δεν διευκρίνισε σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των αιχμαλώτων ενώ δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε ερώτηση του AFP όσον αφορά τον αριθμό των αιχμαλώτων που επισκέφθηκε ούτε τον τόπο ή τις ομάδες της που μπόρεσαν να τους επισκεφθούν.
“Οι επισκέψεις αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά καθώς επιτρέπουν τη διαφύλαξη της ανθρωπιάς εν μέσω της φρικαλεότητας” της σύγκρουσης, δήλωσε η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς.
“Αποτιμούμε τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου και βεβαιωνόμαστε ότι οι οικογένειές τους λαμβάνουν νέα τους. Ελπίζω ότι μετά τις επισκέψεις αυτές θα επιτραπεί πιο τακτική πρόσβαση σε όλους τους αιχμαλώτους πολέμου”, πρόσθεσε. Ωστόσο η ΔΕΕΣ σημείωσε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις επισκέψεις αυτές.
“Οι επισκέψεις που έγιναν πρόσφατα συνιστούν σημαντική πρόοδο. Ωστόσο στην ΔΕΕΣ θα πρέπει να χορηγηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους αιχμαλώτους πολέμου, τους οποίους θα πρέπει να μπορεί να δει επανειλημμένως και χωρίς μάρτυρες, όπου κι αν κρατούνται αυτοί”, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.
Η Αποστολή του ΟΗΕ Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία είχε πρόσφατα αναφερθεί λεπτομερώς στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι αιχμάλωτοι πολέμου από τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς δεσμοφύλακές τους, επισημαίνοντας ιδίως περιπτώσεις βασανιστηρίων.
Αν και οι ουκρανικές αρχές παραχώρησαν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα στρατόπεδα κράτησης Ρώσων αιχμαλώτων, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών χρειάστηκε να στηριχθεί στις μαρτυρίες Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που απελευθερώθηκαν καθώς δεν μπορούσε να επισκεφθεί τα στρατόπεδα που είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων.
“Η μεγάλη πλειονότητα” των ερωτηθέντων από αυτούς που είχαν αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τις συμμαχικές τους ένοπλες ομάδες “μας είπε ότι υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησης”, δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Ουκρανία Ματίλντα Μπόγκνερ.
Αυτό γινόταν όχι μόνον για να τους αποσπάσουν πληροφορίες, αλλά και για να τους “εκφοβίζουν και να τους ταπεινώνουν” σε καθημερινή βάση, υπογράμμισε.
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης σε “αξιόπιστες καταγγελίες” για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από τις ουκρανικές δυνάμεις και για αρκετές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις