Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων – Οι 4 όροι της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων – Οι 4 όροι της Ρωσίας
Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας AP

Σε εξέλιξη ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για 12η μέρα. Οι τέσσερις όροι της Ρωσίας για να σταματήσει η εισβολή.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα (07/03) ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες.

Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Οι τέσσερις όροι της Μόσχας για να σταματήσει ο πόλεμος

  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους

Στην πιο σαφή ρωσική δήλωση – μέχρι στιγμής – για τους όρους τερματισμού της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην 12η ημέρα της προχώρησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις “αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ” ως ανεξάρτητα εδάφη, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Μόσχα έχει δηλώσει στο Κίεβο πως είναι έτοιμη να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση «αμέσως» αν το Κίεβο εκπληρώσει τους όρους αυτούς.

Όπως είπε, η Ουκρανία γνωρίζει τους όρους. «Και τους είπαν ότι όλα αυτά μπορούν να σταματήσουν σε μια στιγμή».

Τους όρους αυτούς, ανακοίνωσε πρώτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν στις 28 Φλεβάρη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα