Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς τρόφιμα και ρεύμα η Μαριούπολη – Νέες απειλές Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς τρόφιμα και ρεύμα η Μαριούπολη – Νέες απειλές Πούτιν
Στιγμιότυπο από τη Μαριούπολη AP Photo/Evgeniy Maloletka

Αντιστέκονται οι Ουκρανοί στρατιώτες. Η Μαριούπολη στερείται πλέον βασικών αναγκών. Ο Πούτιν απειλεί πως όποια χώρα αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί πως εμπλέκεται στον πόλεμο.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο το βράδυ του Σαββάτου ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Οι Ουκρανοί υποφέρουν από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Νοσοκομείο στη Μαριούπολη AP

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε το Σάββατο. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Μεταφορά τραυματία στη Μαριούπολη AP

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο δήμαρχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων σε βορειοανατολικό τομέα

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Πάνω από 100.000 εθελοντές έτοιμοι να υπερασπίσουν το Κίεβο

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η κυρία Μάλιαρ πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ουκρανοί στρατιώτες AP Photo/Felipe Dana

Πούτιν: Όποια χώρα επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί πως εμπλέκεται στον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα θεωρήσει αυτόματα μέρος που εμπλέκεται στον πόλεμο οποιαδήποτε χώρα τυχόν αποπειραθεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, αίτημα που έθεσε πολύ πιεστικά το Κίεβο αλλά το NATO και οι ΗΠΑ απέρριψαν.

«Ακούμε ότι χαρακτηρίζεται αναγκαίο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Όμως είναι αδύνατο να γίνει αυτό από την ουκρανική επικράτεια, είναι δυνατό μόνο από το έδαφος γειτονικών χωρών», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ξεκαθάρισε κατόπιν πως οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα εκλαμβανόταν από τη Μόσχα «ως συμμετοχή στην ένοπλη σύρραξη κάθε χώρας» το έδαφος της οποίας θα χρησιμοποιείτο για να «δημιουργηθεί απειλή για τους στρατιωτικούς μας».

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.

«Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη», διεμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε με έκδηλη οργή την Παρασκευή την άρνηση του NATO να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία για να εξουδετερωθούν οι πολύ πιο ισχυρές δυνατότητες της Ρωσίας στους αιθέρες.

Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το αίτημα, εξ ορισμού περίπλοκο ως προς την εφαρμογή, εξηγώντας πως θα ήγειρε κίνδυνο να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία, ο στρατός της οποίας εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Visa και Mastercard διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του τομέα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastecard ανακοίνωσαν το Σάββατο πως διακόπτουν κάθε δραστηριότητά τους στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Mastercard «αποφάσισε να αναστείλει το δίκτυο υπηρεσιών (της) στη Ρωσία», ενώ η Visa θα «αναστείλει όλες τις συναλλαγές» με τις κάρτες που εκδίδει «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με δελτία Τύπου των δύο εταιρειών.

Ουκρανία: Η Βρετανία θα παρουσιάσει «σχέδιο δράσης» για να «αποτύχει» η Ρωσία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει διεθνές «σχέδιο δράσης» με σκοπό να «αποτύχει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές επαφές του για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του χθες Σάββατο.

Έπειτα από το κύμα κυρώσεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς της Δύσης εναντίον των ρωσικών συμφερόντων σε αντίδραση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη «συντονισμένη προσπάθειά της» εναντίον της Μόσχας με «σχέδιο δράσης έξι σημείων» που σκοπεύει να παρουσιάσει λεπτομερώς σήμερα, διευκρίνισε το γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον Adrian Dennis / AFP Pool / PA Media / ASSOCIATED PRESS

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φροντίσουμε να αποτύχει» σε αυτή την επίθεση, ανέφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Λονδίνο.

«Δεν αρκεί να εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, πρέπει να την προασπίσουμε έναντι μιας διαρκούς προσπάθειες αναθεώρησης των κανόνων μέσω της στρατιωτικής βίας», πρόσθεσε.

Προς τον σκοπό αυτό ο κ. Τζόνσον θα έχει συναντήσεις αύριο Δευτέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ, αρχικά χωριστές, κατόπιν τριμερείς, με τους ομολόγους του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Την Τρίτη θα υποδεχθεί στο Λονδίνο τους ηγέτες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

Το σχέδιο δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί διεθνής συνασπισμός για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να υποστηριχθεί η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί, να «μεγιστοποιηθεί» η οικονομική πίεση στο ρωσικό καθεστώς, να εμποδιστεί το να μετατραπεί σε «κοινοτοπία» αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, να συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση και να αρχίσει «ταχεία εκστρατεία» για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή, κατά τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Συνάντηση Σολτς – φον ντερ Λάιεν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να συζητήσει σήμερα κυρίως για την κρίση στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η «τακτική ανταλλαγή απόψεων» των δύο γερμανών πολιτικών προγραμματίστηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η συνάντησή τους θα αρχίσει γύρω στο μεσημέρι. Δεν αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου προηγουμένως, ούτε κατόπιν.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν βρισκόταν χθες Σάββατο στη Μαδρίτη, για συνομιλίες με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η συζήτησή τους ήταν επίσης κατά μεγάλο μέρος της αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα