Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση ξεμένει από όπλα στη φαρέτρα της κατά της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση ξεμένει από όπλα στη φαρέτρα της κατά της Ρωσίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo / AP IMAGES

Τα μέτρα της Δύσης για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι περιορισμένα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά τα όριά της, αλλά και το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο ίδιος.

Η διεθνής κατακραυγή, οι νέες κυρώσεις και τα υποσχόμενα “όπλα” της Δύσης, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον φρικτό θάνατο εκατοντάδων αμάχων, που έπεσαν νεκροί στην Ουκρανία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από περιοχές του Κιέβου, αποκαλύπτονται φρικτές εικόνες σαν αυτές στην πόλη Μπούτσα, θυμίζοντας τις φρικαλεότητες των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αποκαρδιωτικές αυτές εικόνες, είναι το αιματηρό τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες για την “εμμονή” του Βλαντίμιρ Πούτιν με την ταπείνωση της Ρωσίας στον Ψυχρό Πόλεμο.

Γυναίκα θρηνεί τον θάνατο του συζύγου της στη Μπούτσα AP Photo/Rodrigo Abd

Η παγκόσμια αίσθηση της αποστροφής για το όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δημιούργησε νέα ώθηση για να λογοδοτήσει η Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία ξεκίνησαν μια νέα έρευνα για πιθανά “εγκλήματα πολέμου” στη Μπούτσα, όπου βρέθηκαν πτώματα αμάχων σκορπισμένα στους δρόμους.

Παράλληλα, μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιταχύνει τη ροή όπλων προς την Ουκρανία για να ανατρέψει την ρωσική εισβολή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αποδεχθεί την πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και άνθρακα, κάτι που αποτελεί ένα οδυνηρό οικονομικό πλήγμα.

Ο Μπάιντεν αντέδρασε στις θηριωδίες της Ρωσίας, ζητώντας περισσότερες κυρώσεις και τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου κατά του Πούτιν. Αναφερόμενος στην κριτική που είχε δεχτεί όταν αποκάλεσε “εγκληματία” τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: “Είναι εγκληματίας πολέμου. Αυτός ο άνδρας είναι βάναυσος”.

Η κατεστραμμένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μπούτσα AP

Περιορισμένα τα μέτρα της Δύσης

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανάλυση του CNN, όλα τα μέτρα που είναι έτοιμη να λάβει η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα και να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη πορεία του πολέμου, δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να σώσουν τους αμάχους που στοχοποιούνται τώρα. Και είναι αμφίβολο εάν οποιαδήποτε από τις πιθανές “απαντήσεις” της Δύσης στις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων, θα επηρεάσουν τον Πούτιν.

Οι καταδίκες των ενεργειών του Πούτιν από τους ηγέτης της Δύσης και η απαίτησή τους να λογοδοτήσει, είναι κατανοητές αντιδράσεις, αλλά είναι κρίσιμο για τον κόσμο να μην συνηθίσει τις εικόνες αυτές και, τελικά, να τις αποδεχτεί.

Μάλλον είναι απίθανο η Δύση να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα, ειδικά από τη στιγμή που ο Ρώσος ηγέτης μοιάζει να μην πτοείται από την ηθική οργή των άλλων χωρών. Δεδομένων των θηριωδιών που είδαμε και των επιθέσεων σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία και καταφύγια, φαίνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό κάθε όριο.

Πτώματα διάσπαρτα στους δρόμους της πόλης Μπούτσα AP Photo/Rodrigo Abd

Η Ουκρανία προειδοποίησε ότι τέτοιες σκηνές μπορεί να είναι η “κορυφή του παγόβουνου”, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει πως αποκαλύπτονται χειρότερες φρικαλεότητες.

“Υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι ο αριθμός των θυμάτων των κατακτητών μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος στη Μποροντιάνκα και σε ορισμένες άλλες απελευθερωμένες πόλεις. Σε πολλά χωριά των απελευθερωμένων περιοχών των περιοχών Κιέβου, Τσερνιχίφ και Σούμι, οι κατακτητές έκαναν πράγματα που οι ντόπιοι δεν είχαν δει ούτε κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής πριν από 80 χρόνια”, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οδύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο κατοίκου της πόλης Μπούτσα AP Photo/Vadim Ghirda

Ο Πούτιν ξέρει τα όρια της Δύσης

Οι νέες κυρώσεις και η οικονομική, πολιτιστική, διπλωματική και αθλητική απομόνωση της Δύσης, δεν έχουν πτοήσει τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να μην ανησυχεί για τον χαρακτηρισμό “εγκληματίας πολέμου” και οι πιθανότητες να δικαστεί είναι ελάχιστες, εκτός αν υπάρξουν συγκλονιστικές πολιτικές αλλαγές στη Ρωσία.

Μάλιστα, σχετικά με τις φρικαλεότητες στη Μπούτσα, η Μόσχα έκανε λόγο για “σκηνοθετημένη πρόκληση”. “Εξαρχής, ήταν πολύ καθαρό πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό την δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Καρέ από την πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας AP Photo/Rodrigo Abd


Οπλισμένος με το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο, ο Πούτιν κατανοεί, ταυτόχρονα, ότι η Δύση δεν είναι πρόθυμη να επέμβει απευθείας στην Ουκρανία και να διακινδυνεύσει μια καταστροφική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Τέλος, η προθυμία του Πούτιν να “απορροφήσει” τις τιμωρίες που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, του έδωσε ένα ιδιαίτερο είδος ατιμωρησίας. Οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία και τους ολιγάρχες ενδέχεται να έχουν εξουθενωτικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα. Αλλά έχουν σαφώς αποτύχει ως αποτρεπτικό εργαλείο.

Φαινομενικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική καταστροφή για τη Ρωσία. Αλλά μπορεί να είναι μια “διεστραμμένη” επιτυχία για τον Πούτιν, εάν ο στόχος του είναι απλώς να καταστρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Έτσι, από πολλές απόψεις, παίζει ένα ασύμμετρο παιχνίδι με τη Δύση, της οποίας οι κυρώσεις και τα μέτρα βασίζονται σε μια πιο λογική άποψη για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Καρέ από την κατεστραμμένη Μπούτσα AP Photo/Vadim Ghirda

Θα μπορούσε να γίνει μια νέα Δίκη της Νυρεμβέργης;

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι σκέψεις για κάποιο είδος επίσημου μηχανισμού που θα καθιστούσε υπεύθυνους τους Ρώσους ηγέτες για “εγκλήματα πολέμου”.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι η εισβολή ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι αξίζει ένα σύστημα δικαιοσύνης παρόμοιο με τη Δίκη της Νυρεμβέργης των Ναζί ως “εγκληματιών πολέμου”. “Πρέπει να προετοιμαστούμε αμέσως. Πρέπει να δημιουργήσουμε επειγόντως ένα είδος κοινής ερευνητικής ομάδας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στη δικαιοσύνη τον Πούτιν και να δούμε τον Πούτιν να κάθεται πίσω από τα… κάγκελα”, δήλωσε.

Αλλά η φύση του διεθνούς συστήματος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο θα περιέπλεκε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος που θα απολάμβανε παγκόσμιας νομιμότητας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής των Ηνωμένων Εθνών στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Κίνα θα επιδιώξει, επίσης, να εκτροχιάσει κάθε προσπάθεια επιβολής ευθυνών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα