Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι της Ρωσίας για να σταματήσει “αμέσως” η εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι της Ρωσίας για να σταματήσει “αμέσως” η εισβολή
Ντμίτρι Πεσκόφ (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Τις απαιτήσεις της Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου, όπως ακριβώς τις γνωστοποίησε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώνει ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τους όρους με τους οποίος θα μπορούσε να σταματήσει “στο λεπτό” ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως λέει ο ίδιος, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Reuters.

Μεταξύ άλλων, η Ρωσία ζητά από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει τη “στρατιωτική επιχείρηση” αμέσως, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους και πρόσθεσε ότι είχε ξεκαθαριστεί πως όλα αυτά μπορούσαν να σταματήσουν “στο λεπτό”.

Για το θέμα της ουδετερότητας, ο Πεσκόφ είπε: “Θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στο Σύνταγμα από τις οποίες θα προκύπτει ότι η Ουκρανία θα απορρίψει κάθε στόχευση να μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι εφικτό μόνο μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα”

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλες εδαφικές διεκδικήσεις από την Ουκρανία.

“Τελειώνουμε πραγματικά με την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Θα το τελειώσουμε. Αλλά το βασικό είναι να διακόψει η Ουκρανία την στρατιωτική της δράση. Θα πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική τους δράση και τότε κανείς δεν θα πυροβολήσει”, δήλωσε.

“Θα πρέπει να προβούν σε τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να ενταχθεί σε οποιοδήποτε μπλοκ (σ.σ. ΕΕ, ΝΑΤΟ).

Έχουμε επίσης μιλήσει για το πώς θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και ότι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ντόνετσκ και το Λούχανσκ είναι ανεξάρτητα κράτη. Και αυτό είναι όλο. Θα σταματήσει σε μια στιγμή”, είπε ο Πεσκόφ στο Reuters.

Στον ίδιο “δρόμο” και ο Πούτιν

Η στάση της Ρωσίας παραμένει ίδια. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατόπιν επικοινωνίας του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι της Κυριακής (06/03) δήλωσε πως “η στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τόνισε εκ νέου ότι η στρατιωτική επιχείρηση, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία, εξελίσσεται βάσει σχεδίου, ενώ πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα