Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες στο Κίεβο υπό τον φόβο νέων επιδρομών – Η Ρωσία απειλεί ξανά τη Δύση
Ο τρόμος επέστρεψε ξανά το πρωί της Τρίτης στην "καρδιά" του Κιέβου, με τις σειρήνες να προειδοποιούν για νέα ρωσικά πλήγματα μετά από τις χθεσινές επιθέσεις. Ανησυχία από το κοινό μέτωπο Ρωσίας-Λευκορωσίας και το "μην μπλέκεστε" της Μόσχας στη Δύση.
- 11 Οκτωβρίου 2022 08:47
Ο φόβος και η ρωσική απειλή έχουν σκεπάσει το Κίεβο το τελευταίο 24ωρο μετά τις μαζικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία τη Δευτέρα που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 64 να τραυματιστούν.
Το πρωί της Τρίτης, στο Κίεβο ήχησαν και πάλι οι σειρήνες, προειδοποιώντας για νέες επιδρομές και επαναφέροντας τον τρόμο στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η Δύση καταδικάζει τις τακτικές του Πούτιν ο οποίος επιτίθεται σε βάρος αμάχων και την ημέρα όπου αναμένεται να συνεδριάσει η G7 μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε έκτακτη ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη σειρά ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών.
Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.
Το πρωί της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας πως “προσπαθεί να μας εξοντώσει”, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους του να δώσουν «σκληρή» απάντηση στη Μόσχα.
Το “μην μπλέκεστε” της Ρωσίας στη Δύση
Η απευθείας αναμέτρηση με τις ΗΠΑ και το NATO δεν είναι προς το συμφέρον της Μόσχας ούτε επιδίωξή της, αλλά η Ρωσία θα αντιδράσει στην μεγεθυνόμενη ανάμιξη της Δύσης στη σύρραξη στην Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Προειδοποιούμε και ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης (της σύρραξης) στην Ουάσινγκτον και στις άλλες δυτικές πρωτεύουσες», τόνισε ο κ. Ριάμπκοφ.
Ανησυχία για το κοινό μέτωπο Ρωσίας-Λευκορωσίας και ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ανέφερε πως η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν κοινή στρατιωτική ομάδα, ως απάντηση στην ουκρανική αντεπίθεση, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μινσκ, Belta.
Ο Λουκασένκο είπε ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και άρχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως “σταθμό” για την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, στέλνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό στη βόρεια Ουκρανία από βάσεις στη Λευκορωσία. Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας, ως “τρομοκρατική ενέργεια”, ενώ ακολούθησαν αντίποινα με βομβαρδισμούς ακόμη και στο κέντρο του Κιέβου.
Ρωσία και Λευκορωσία έχουν κάνει πολλά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, με το Μινσκ να αναφέρει ως τώρα, πως τα γυμνάσια αυτά “δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονες της χώρας ή την Ευρώπη γενικότερα”.
Ακόμη, τον περασμένο Ιούνιο ο Βλ. Πούτιν ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα προμηθεύσει τη Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, μέσα στους “επόμενους μήνες”, χωρίς να έχει γίνει γνωστό κάποιο χρονοδιάγραμμα. Ο Πούτιν πρότεινε επίσης βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών της Λευκορωσίας ώστε να αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
“Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές”, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνομιλία που είχε με τον Λουκασένκο, η οποία μεταδόθηκε τότε από την ρωσική τηλεόραση.
“Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στην Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό”, πρόσθεσε ακόμη. Στα τέλη Αυγούστου άλλωστε, ο Λουκασένκο δήλωνε πως τα στρατιωτικά μαχητικά αεροσκάφη SU-24 που διαθέτει η χώρα του, έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και ότι το Μινσκ θα αντιδράσει άμεσα αν η Δύση προκαλέσει “οποιαδήποτε προβλήματα”.
Ο Λουκασένκο επισήμως δεν έχει μπει σε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα μεταφερθούν τα πυρηνικά από την Μόσχα, η οποία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να υποστηρίξει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” κατά της Ουκρανίας. “Δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακωθούν τα πράγματα με την Λευκορωσία επειδή αυτή θα μπορούσε να είναι μια κλιμάκωση με τον Ενωσιακό Κράτος ( Ρωσίας και Λευκορωσίας) το οποίο έχει πυρηνικά όπλα. Εάν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, η απάντηση θα είναι άμεση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λευκορώσος πρόεδρος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις