Πόλεμος στο Σουδάν: Μάχες στο Χαρτούμ – Σε φυγή τρέπονται εκατοντάδες οικογένειες

Διαβάζεται σε 3'
Πόλεμος στο Σουδάν: Μάχες στο Χαρτούμ – Σε φυγή τρέπονται εκατοντάδες οικογένειες
Sudanese supporters of Gen. Mohammed Hamdan Dagalo, the deputy head of the military council, sit on the top of a truck in front of soldiers from the Rapid Support Forces unit, during a military-backed tribe's rally, in the East Nile province, Sudan, Saturday, June 22, 2019. Sudan's protest leaders say they are meeting with an Ethiopian envoy over proposals to resume negotiations with the ruling military council. (AP Photo/Hussein Malla)

Ο πόλεμος στο Σουδάν έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει τουλάχιστον 10 εκατ. άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κυρίως σε γειτονικά κράτη.

Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χθες Σάββατο, τράπηκαν σε φυγή σε προάστιο της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ όπου κλιμακώθηκαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς γύρω από στρατιωτική βάση, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την Τετάρτη, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) επιτίθενται σε μεγάλη βάση στην κοινότητα Μπάχρι, βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν. Η βάση αυτή, γνωστή με την ονομασία Χάταμπ, παραμένει στα χέρια των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων (ΣΕΔ) από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα της Αφρικής, στα μέσα του Απριλίου του 2023.

«Από το πρωί (χθες Σάββατο), ο στρατός βάλλει με πυροβολικό νότια της βάσης Χάταμπ, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις» στη ζώνη, εξήγησε αυτόπτης μάρτυρας.

Ταυτόχρονα, παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ «επιτέθηκαν σε σπίτια νότια της (βάσης) Χάταμπ, αιχμαλώτισαν πολίτες και σκότωσαν άλλους», είπε κάτοικος, που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του εξαιτίας του φόβου πως θα υποστεί αντίποινα.

«Από το πρωί, εκατοντάδες οικογένειες έφυγαν κατευθυνόμενες προς βορρά, μεταφέροντας κάποια υπάρχοντά τους στα κεφάλια τους», για να σωθούν από τις μάχες, επιβεβαίωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ζητώντας επίσης να μην κατονομαστεί.

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις ΔΤΥ του πρώην υπαρχηγού του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κυρίως σε γειτονικά κράτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Προχθές Παρασκευή, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ με εντολή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρότρυνε να αναπτυχθεί άμεσα διεθνής δύναμη, «ανεξάρτητη και αμερόληπτη», για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, την ώρα που η ένοπλη σύρραξη δεν σταματά να χειροτερεύει την βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Κατά τους ειδικούς, οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν διαπράξει σειρά «παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, άρχισε χθες διήμερη επίσκεψη στο Πορτ Σουδάν (ανατολικά), τη de facto έδρα της κυβέρνησης αφότου πρακτικά εκδιώχθηκε από τη Χαρτούμ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου, ο Δρ. Τέντρος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους και σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί δομές υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα