“Πόλεμος” Τζόνσον κατά του BBC

“Πόλεμος” Τζόνσον κατά του BBC
Μπόρις Τζόνσον AP

Για εκδικητικούς σκοπούς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε την επανεξέταση χρηματοδότησης του δημοσίου μέσου BBC, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 2.000 δημοσιογράφους.

Λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στράφηκε κατά του εμβληματικού BBC, το οποίο κατηγορεί ότι μερολήπτησε κατά των Τόρις κατά τις βουλευτικές εκλογές, απειλώντας το δημόσιο μέσο ενημέρωσης ότι θα αποσύρει την επιχορήγηση.

Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να επανεξετάσει την χρηματοδότηση του BBC, επιβεβαίωσε ο ίδιος την Κυριακή. Στο στόχαστρο, τα ανταποδοτικά τέλη , η κύρια πηγή εσόδων του BBC, που απασχολεί περισσότερους από 2.000 δημοσιογράφους ανά τον κόσμο.

Ο Τζόνσον, που διαθέτει πλέον μεγάλη πλειοψηφία στην βρετανική βουλή, έχει την ευχέρεια να μειώσει το ύψος του τέλους – που σήμερα ανέρχεται σε 154,50 λίρες (178 ευρώ) ετησίως- κατά την προσεχή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το BBC, που προβλέπεται να γίνει το 2022.

Μέχρι τότε, ο Μπόρις Τζόνσον εξετάζει την μετατροπή του αδικήματος που συνιστά η μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους με προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους 1.000 λιρών (1.183 ευρώ) σε πταίσμα, με χαμηλότερο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Guardian, δεδομένου ότι το 6% των νοικοκυριών δεν καταβάλλει το τέλος, αυτό θα μεταφραζόταν σε διαφυγόντα έσοδα 200 εκατομμυρίων λιρών (237 εκατομμυρίων ευρώ). Όμως θα ελάφραινε το έργο των δικαστηρίων, όπου περί τα 130.000 άτομα διώχθηκαν το 2018 για μη πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους.

Εκδίκηση

Ο Μπόρις Τζόνσον, ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, προσάπτει στον ραδιοτηλεοπτικό βρετανικό θεσμό έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη της προεκλογικής του εκστρατείας και υπερβολική δημοσιογραφική κάλυψη μη ευνοϊκών για τους Τόρις περιστατικών.

Όμως, σύμφωνα με τον ειδικό επί των μέσων ενημέρωσης Ivor Gaber, του πανεπιστημίου του Σάσεξ, η κατηγορία αυτή κατά του BBC στην πραγματικότητα αποτελεί «εκδίκηση», κυρίως για την «προσωπική επίθεση» από τον δημοσιογράφο Αντριου Νιλ κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος κρύφτηκε από τον μετρ των συνεντεύξεων, αντίθετα με τους υπολοίπους ηγέτες κομμάτων.

Έκτοτε, ο Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε στους υπουργούς του να εμφανίζονται στην εκπομπή «Today», την εμβληματική πρωινή εκπομπή του BBC Radio 4.

Αποκαλούμενο χαϊδευτικά «auntie» (θεία) από τους Βρετανούς, το BBC αποτελεί θεσμό και δέχεται συχνά επιθέσεις.

«Από την εποχή της κας Θάτσερ, οι συντηρητικές κυβερνήσεις προσπάθησαν συστηματικά να κόψουν την χρηματοδότησή του», λέει η Jean Seaton, καθηγήτρια Ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ. «Αλλά αυτό που είναι αυτή την στιγμή επικίνδυνο είναι ότι και το Εργατικό Κόμμα επιτίθεται στο BBC», πράγμα ασυνήθιστο, προσθέτει.

Ο βουλευτής των Εργατικών Αντι ΜακΝτόναλντ δεν δίστασε, για παράδειγμα, να κατηγορήσει το BBC ότι έπαιξε «σκοπίμως» ρόλο στην βαριά εκλογική ήττα του κόμματος. «Εάν το BBC πιστεύει ότι συμπεριφέρθηκε κατά αντικειμενικό τρόπο, πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη», δήλωσε την Δευτέρα σε ένα από τα ραδιοφωνικά δίκτυα του BBC.

Ο Χιου Εντουαρντς, ένας από τους παρουσιαστές του BBC, δηλώνει ότι ο πραγματικός στόχος αυτών των βιτριολικών επιθέσεων είναι να πληγεί η εμπιστοσύνη προς τον θεσμό.

Πόλεμος παραπληροφόρησης

Την ώρα που το 20% των Βρετανών θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι του BBC «δεν λένε την αλήθεια», σύμφωνα με έρευνα του YouGov που δόθηκε την Δευτέρα στην δημοσιότητα, η στάση του Μπόρις Τζόνσον είναι επικίνδυνη.

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολέμου παραπληροφόρησης, άρα γιατί να μην επιτεθούμε σε ένα από τα μέσα που επιτρέπουν την αντιμετώπισή της;», λέει η Jean Seaton , εκφράζοντας φόβους ότι αυτές οι επιθέσεις εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα ομάδων συμφερόντων ή ανταγωνιστών.

Τα 3,7 δισεκατομμύρια λίρες που έλαβε τον περασμένο χρόνο το BBC αποτελούν άλλωστε αξιοζήλευτο εισόδημα.

«Το BBC δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποχρεωτική καταβολή αυτού του τέλους απέναντι σε όσους δεν χρησιμοποιούν παρά σπανίως τις υπηρεσίες του», έγραψαν χθες οι Times περνώντας με την σειρά τους στην επίθεση. Κατά την γνώμη της εφημερίδας, το BBC, που πασχίζει να προσελκύσει νεανικό κοινό, πρέπει να περάσει από το 2027 σε σύστημα συνδρομών.

Επισημαίνοντας ότι το μοντέλο χρηματοδότησης του BBC «δεν είναι τέλειο», η Jean Seaton προειδοποιεί παράλληλα ότι όσοι αμφισβητούν το σχήμα αυτό «φροντίζουν μάλλον για την συρρίκνωση παρά για την ανάπτυξη του BBC».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα