”Πολέμου” συνέχεια ανάμεσα σε Google-Γαλλικά ΜΜΕ
Στη Γαλλία εκπρόσωπος της Google για συνομιλίες με τον Φρανσουά Ολάντ περί των πνευματικών δικαιωμάτων που ζητούν οι Γάλλοι εκδότες
- 29 Οκτωβρίου 2012 13:10
Η διαμάχη ανάμεσα στα γαλλικά ΜΜΕ και την εταιρεία Google συνεχίζεται με τις δύο πλευρές να εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις για απόκλιση των πρώτων σε περίπτωση εφαρμογής του “Lex Google”.
Η Google ισχυρίζεται ότι θα αφαιρέσει από τις λίστες αναζήτησής της, τις συνδέσεις που οδηγούν στις ιστοσελίδες των γαλλικών εφημερίδων, σε περίπτωση που δεν αρθεί ο προτεινόμενος φόρος επί του περιεχομένου που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Γαλλίας, απειλώντας ξεκάθαρα με εξαφάνιση τα γαλλικά ΜΜΕ.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Figaro, ενημέρωσε τους συντάκτες του ημερήσιου γαλλικού Τύπου πως θα υποστηρίξει την υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου, από το 2013.
Σκοπός της δήλωσης ήταν να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και να δεχτεί η Google να μοιραστεί τα τεράστια κέρδη της, χάρη στα ”κλικαρίσματα” στις γαλλικές σελίδες.
Σε μία μορφή επικίνδυνης αποστολής, ο Eric Schmidt, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Google, ταξιδεύει τη Δευτέρα στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο Hollande, την υπουργό Πολιτισμού, Aurélie Filippetti και την Fleur Pellerin, αναπληρώτρια υπουργός Ψηφιακών Μέσων, προκειμένου να επιχειρήσει να εκτονώσει το κύμα διαμαρτυρίας που αναπτύσσεται στη Γαλλία.
”Αυτό το πανευρωπαϊκό κίνημα μας επιτρέπει να μην είμαστε εντελώς άοπλοι απέναντι στην Google. Δε θα πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια πως είναι εκ των προτέρων χαμένες όλες οι μάζες απέναντι στις μεγάλες εταιρείες των ψηφιακών μέσων”, δήλωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, η υπουργός Πολιτισμού.
Είναι ”λογικό τα μεγάλα συγκεντρωτικά δίκτυα να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των εντύπων μέσων”, υποστήριξε η υπουργός.
Στέλεχος Google: Βλαβερός ο δασμός για το Ίντερνετ και τους χρήστες
Η επιβολή ενός τέτοιου δασμού θα ήταν ”βλαβερό για το Ίντερνετ και τους χρήστες του”, εκτιμά ο Ολιβιέ Εσπέρ, στέλεχος της Google, του οποίου η νομική έδρα βρίσκεται στην Ιρλανδία, προκειμένου να αποφεύγει την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις που εφαρμόζεται στη Γαλλία.
Απεναντίας, η αναπληρώτρια υπουργός Ψηφιακών Μέσων, θα επιθυμούσε να υπάρξει ένας ”νόμος Google” και τάσσεται υπέρ μίας ”λελογισμένης συζήτησης”, που θα απέβαινε σε όφελος και των δύο πλευρών, ”από το να τροφοδοτούμε διάφορες πολεμικές, ή να παρασυρόμαστε σε δικαστικές διαμάχες”.
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στην εταιρία κάθε φορά που αναπαράγει χωρίς άδεια ειδήσεις του γαλλικού Τύπου.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τους Γερμανούς και τους Ιταλούς εκδότες, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί και επίσημα συμμετέχοντας σε κοινή δράση. Ανάλογες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ισπανούς, όπως και με τους Βέλγους και τους Σουηδούς εκδότες.
Υπενθυμίζεται πως παρόμοια νομοθεσία ψηφίστηκε το 2011 στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα δημοφιλείς εφημερίδες, όπως οι Le Soir και La Libre Belgique, να εξαφανιστούν από τις αναζητήσεις της Google.