Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο – Ρουκέτες της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση

Διαβάζεται σε 6'
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο AP Photo

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται μετά την ισραηλινή επίθεση του Σαββάτου (19/10) στην πόλη Μπέιτ Λάχια. Διασώστες ανασύρουν πτώματα και επιζώντες από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα και τον νότιο Λίβανο που αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, στην πλειονότητά τους αμάχους, από πλήγματα σε κτίρια από τα οποία καταπλακώθηκαν.

Καθώς πλέον εισερχόμαστε στην τρίτη εβδομάδα πολιορκίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά. Περισσότεροι από 87 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, στην περιοχή Μπέιτ Λαχία.

Παράλληλα, πάνω από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό στην κατοικημένη αυτή περιοχή, όπως αναφέρουν οι παλαιστινιακές αρχές. Διασώστες ανασύρουν πτώματα και επιζώντες από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το νοσοκομείο Καμάλ Αντγουάν στη Μπέιτ Λαχία, στη βόρεια Γάζα, δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χουσάμ Αμπού Σαφία, δήλωσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν διαταραχθεί σοβαρά μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που προκάλεσαν ζημιές στις δεξαμενές νερού και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες εντατικής παιδιατρικής φροντίδας και κλινική υποσιτισμού, έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς για αρκετές ώρες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Δρ. Εΐντ Σαμπάχ, διευθυντής νοσηλευτικής του νοσοκομείου Καμάλ Αντγουάν, μίλησε στο BBC. Τόνισε ότι οι επιθέσεις στα νοσοκομεία πρέπει να σταματήσουν «προτού να είναι πολύ αργά» και «το έθνος μας εξοντωθεί». Ο Δρ. Σαμπάχ ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Μπέιτ Λαχία στόχευσαν ολόκληρη κατοικημένη πλατεία μεταξύ του κυκλικού κόμβου Αμπού Τζιντιάν και του τζαμιού Αλ Κασάμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες φέρεται να κατέστρεψαν αρκετά κατοικημένα κτίρια, ενώ πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, «ορισμένοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια».

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που μεταφέρει το Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν χθες το βράδυ να εισβάλουν σε σπίτια, εκδιώκοντας με τη βία τους ενοίκους.

Οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι εκλιπαρούν για τροφή και πόσιμο νερό – τις πιο βασικές ανάγκες, από τις οποίες έχουν αποκλειστεί.

Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν εισακούονται, παρά τις προσπάθειές τους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους διαδικτυακά. Καταγράφουν βίντεο, αλλά παραμένουν παγιδευμένοι. Χωρίς τροφή, χωρίς βοήθεια και χωρίς υποστήριξη, συνεχίζουν να υποφέρουν, καθώς οι αδιάκοποι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας προσπαθούν να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια, είτε με γυμνά χέρια είτε με ελάχιστο εξοπλισμό. Πρόκειται για κτίρια τεσσάρων και πέντε ορόφων, με όλο αυτό το τσιμέντο να βρίσκεται πάνω στους ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως ελέγχει τις πληροφορίες, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει “υπερβολικό” τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις του.

Από την 7η Οκτωβρίου του 2023, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.603 Παλαιστινίους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 99.795, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε κτίρια στα προάστια της Βηρυτού

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Το πρωί της Κυριακής (20/10) πυκνοί καπνοί σηκώθηκαν μετά από σφοδρές επιθέσεις από αέρος σε κτίρια στα προάστια της Βηρυτού και σε μια σειρά από πόλεις και χωριά στα νότια της χώρας. Πριν από λίγα λεπτά σημειώθηκε νέα ισραηλινή επίθεση στην πόλη Τάιμπε του Λιβάνου, καθώς και σε μια άλλη περιοχή κοντά στην πόλη Χιάμ, όπου συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν επίσης δύο ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις το πρωί στην περιοχή Χάρετ Χρέικ και μία στο Χάνταθ – όλες στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, γνωστό ως Ντάχιε.

«Εχθρικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το πρωί δύο πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ένα από τα οποία έπληξε πολυκατοικία στο Χάρετ Χρέικ, η οποία βρίσκεται κοντά σ’ ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο στρατός του Ισραήλ επιτέθηκε σε δεκάδες χωριά και πόλεις στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ έβαλε στο στόχαστρο την πόλη Ναμπατίε για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα.

«Μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν … την πόλη Ναμπατίε επτά φορές», ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου. Προσέθεσε ότι ισραηλινά μαχητικά «πραγματοποίησαν επιθέσεις» σε περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά, κάνοντας λόγο για θύματα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία του επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τριών στρατιωτών του

Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τριών στρατιωτών του από ισραηλινά πυρά εναντίον ενός από τα οχήματά τους, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου ο ισραηλινός στρατός κάνει επιδρομές εναντίον της φιλοΐρανικής Χεζμπολάχ.

«Ο ισραηλινός εχθρός στοχοθέτησε ένα στρατιωτικό όχημα στον δρόμο μεταξύ Έιν Έμπελ και Χανίν στο νότιο τμήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρεις νεκροί», δήλωσε ο στρατός σε ένα δελτίο Τύπου που ανήρτησε στο Χ.

Με αυτές τις απώλειες, αυξάνεται σε 8 ο αριθμός των Λιβανέζων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εντατικοποίησης των ισραηλινών βομβαρδισμών εναντίον του Λιβάνου την 23η Σεπτεμβρίου.

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο

Περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο προς το Ισραήλ. Οι σειρήνες για εχθρικά αεροσκάφη ενεργοποιήθηκαν γύρω στις 12:30 μ.μ. (09:30 GMT) στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.

Ο στρατός ανέφερε ότι ορισμένα από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τις αμυντικές δυνάμεις, ενώ άλλα έπεσαν στην περιοχή, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Οι πυροσβέστες εργάζονται για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών. Νωρίτερα, ο στρατός είχε αναφέρει δεκάδες άλλες ρουκέτες που έπληξαν το βόρειο ισραηλινό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ένα drone από τον Λίβανο κατάφερε να φτάσει στην εξοχική κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην περιοχή της Κεσάρειας, παράλληλα με την εκτόξευση δεκάδων ρουκλετών προς το Ισραήλ.

Η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση.

Είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα