Politico: Ο πόλεμος δεν θα λήξει σύντομα, παρά τον θάνατο του Σινουάρ

Διαβάζεται σε 5'
Politico: Ο πόλεμος δεν θα λήξει σύντομα, παρά τον θάνατο του Σινουάρ
AP Photo/Osamah Abdulrahman

Ανάλυση του Politico εξηγεί τους λόγους που ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο δεν θα σταματήσει, παρά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Οι βλέψεις Νετανιάχου και ο ρόλος του Ιράν.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μπορεί να έκλεισε έναν κύκλο για το Ισραήλ, αλλά όπως φαίνεται, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο θάνατός του σηματοδοτεί μόνο την αρχή του τέλους.

Σε ανάλυσή του το Politico, αναφέρει πως στις τελευταίες του στιγμές, τραυματισμένος και καθισμένος σε μια καρέκλα, ο Σινουάρ φαίνεται να πετάει ένα αντικείμενο προς ένα ισραηλινό drone που τον παρακολουθούσε, δείχνοντας είτε πρόκληση είτε παραίτηση.

Λίγο αργότερα, δύο βλήματα άρματος  χτύπησαν το κτίριο όπου βρισκόταν, ολοκληρώνοντας την επιχείρηση της εξόντωσής του από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. “Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας, ο ισραηλινός στρατός θα φτάσει οποιονδήποτε προσπαθήσει να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ ή τις δυνάμεις ασφαλείας μας, και θα τον φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης,” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι “το κακό δέχτηκε ένα βαρύ πλήγμα.”

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συγχαίροντας το Ισραήλ για την εξόντωση του Σίνουαρ, ανέφερε ότι ο θάνατός του αποτελεί “ευκαιρία για να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος στη Γάζα.”

Ωστόσο, για τον Νετανιάχου, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, “είναι η αρχή του τέλους.”

Ο Νετανίαχου θέλει να ανασχηματίσει τη Μέση Ανατολή

Πέρα από την πολυπλοκότητα της κατάστασης με τους ομήρους, οι στρατιωτικοί στόχοι του Νετανιάχου έχουν γίνει εξαιρετικά φιλόδοξοι.

Στόχος του είναι να ανασχηματίσει τη Μέση Ανατολή, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του Ισραήλ για μια ολόκληρη γενιά και αποκαθιστώντας την εικόνα του μετά την κριτική που δέχτηκε για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Και μπορεί ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να θέλει να κηρύξει την ειρήνη πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, για να ενισχύσει την υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις, το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν ταιριάζει στα σχέδια του Νετανιάχου.

Αν αυτό είχε συμβεί πριν από μισό χρόνο, θα μιλούσαμε για διαφορετική ιστορία‘, δήλωσε ο Ναντάβ Στραούχλερ. “Αλλά τώρα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα- το Ιράν. Μετά την εξόντωση του Νασράλα και του Σίνουαρ, ο Νετανιάχου στοχεύει στο μεγάλο στόχο. Νομίζω ότι τις τελευταίες εβδομάδες έκανε μια τεράστια στροφή… προς μια νέα αφήγηση. Τώρα έχει στραφεί προς το Ιράν και υπάρχει ακόμα ένα χρέος που πρέπει να πληρωθεί”.

Η πορεία προς αυτόν τον στόχο, η ταπείνωση της Τεχεράνης ή ακόμα και η ανατροπή του καθεστώτος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , περνάει μέσα από τον Λίβανο.

Παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ, ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Ιράν στον αποκαλούμενο άξονα αντίστασης, μπορεί να έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από την εξόντωση της ηγεσίας της, παραμένει επικίνδυνη. Το απέδειξε με την επίθεση με drone στις 13 Οκτωβρίου, που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες σε στρατιωτικό σταθμό νότια της Χάιφα — η μεγαλύτερη απώλεια σε ισραηλινό έδαφος από τη στιγμή που ο Νετανιάχου διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο.

Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του Νετανιάχου δεν διαφωνούν με το να συνεχιστεί η μάχη κατά της Χεζμπολάχ.

Ο Γιακόβ Περί, πρώην αρχηγός της Shin Bet (Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ), που έχει υπάρξει επικριτής της στρατηγικής του Νετανιάχου, ανέφερε στο POLITICO πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την επίθεση στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ είχε τα πάντα έτοιμα για να πραγματοποιήσει μια επίθεση παρόμοια με αυτήν της 7ης Οκτωβρίου. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αντίθετος με την εισβολή στον Λίβανο. Είναι αναγκαιότητα” ανέφερε. “Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δεν το βλέπει θετικά. Ο κόσμος δεν θα είναι συμπαθής προς το Ισραήλ όταν σκοτώνουμε παιδιά και αμάχους στη Γάζα και τον Λίβανο. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε στο Ισραήλ, πρέπει να το κάνουμε”.

Παρ’ όλα αυτά, ο Περί δεν κρύβει την πεποίθησή του ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τη σύγκρουση για “προσωπικούς πολιτικούς λόγους”. Τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει τη συνέχιση του πολέμου για να διατηρήσει την πρωθυπουργική του καρέκλα.

Πάνω απ’ όλα, ο Περί εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη στρατηγικής σκέψης, με την κυβέρνηση να εστιάζει αποκλειστικά σε τακτικές κινήσεις, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα. Επανέλαβε μάλιστα το ξεκάθαρο μήνυμα: “Το Ισραήλ πρέπει να φτάσει σε μια πολιτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.”

Υπηρέτησα για 32 χρόνια στην υπηρεσία και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος του Ισραήλ είναι ότι δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Είναι το μεγαλύτερο σφάλμα, η μεγαλύτερη αποτυχία των Ισραηλινών“.

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τον Περί, απλώς επιδεινώνει αυτό το λάθος, επαναλαμβάνοντας τα λάθη των προκατόχων του — λάθη που ο Γιτζάκ Ράμπιν προσπάθησε να διορθώσει, πληρώνοντάς το με τη ζωή του.

Με μισό εκατομμύριο Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη και μια κυβέρνηση που συνεχώς γλιστρά προς τα δεξιά μετά από κάθε κρίση, είναι δυνατόν να ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις για μια λύση; “Αν έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ μας, ακόμα και σωματικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών, το Ισραήλ θα επιβιώσει. Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και αυτό είναι το νόημα. Αλλά όποιος νοιάζεται για το μέλλον του Ισραήλ, πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, το Ισραήλ δεν θα επιβιώσει,” κατέληξε.

Ο πόλεμος αυτός απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα