Politico: Πώς η Ρωσία χειραγωγεί τις γερμανικές εκλογές με bots
Διαβάζεται σε 3'Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico για τις γερμανικές εκλογές, για τις οποίες ρωσικά bots φέρεται να πλημμυρίζουν το X με παραπληροφόρηση.
- 07 Φεβρουαρίου 2025 21:22
Ενόψει των εκλογών στη Γερμανία, στις 23 Φεβρουαρίου, έχει παρατηρηθεί μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυο και κυρίως στο Χ, με βασικό στόχο την επιρροή στις εκλογές.
Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που αποκαλύπτει το Politico, την εκστρατεία διεξάγει το ρωσικό δίκτυο Doppelgänger, που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.
Ο τρόπος που το κάνει είναι αρκετά γνώριμος: χρησιμοποιεί ψεύτικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, λογαριασμούς “φαντάσματα” και περιεχόμενο που παράγεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στη Δύση και τους θεσμούς της.
Σύμφωνα με την έκθεση, που επικαλείται το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, περισσότερες από 100 ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχουν προετοιμαστεί εδώ και μήνες, αναρτώντας ουδέτερο ή πιο γενικό περιεχόμενο, μέχρι τη στιγμή που ενεργοποιούνται για να διοχετεύσουν την παραπληροφόρηση.
“Αυτές οι πλατφόρμες μοιάζουν με κανονικά ειδησεογραφικά μέσα. Ξαφνικά, μια ψευδής είδηση εισάγεται και διαδίδεται ταχύτατα μέσω των social media, αλλά και επιλεγμένων influencers”, δήλωσε στο Politico ανώνυμος αξιωματούχος.
“Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτά τα sites ήταν έτοιμα να ενεργοποιηθούν ενόψει των εκλογών“.
Fake news και bot networks στο X
Το Doppelgänger χρησιμοποιεί γνωστές τεχνικές παραπληροφόρησης, όπως η κλωνοποίηση μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, π.χ. του Der Spiegel, με μικρές τροποποιήσεις στα domain names, για να ξεγελάσει αναγνώστες.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ξέσπασμα παρατηρείται στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ.
Σύμφωνα με την έκθεση, στα τέλη Ιανουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 3.000 posts την ημέρα από ψεύτικους λογαριασμούς – μια τεράστια αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπου οι σχετικές αναρτήσεις σπάνια ξεπερνούσαν τις 50 ημερησίως.
Η μέθοδος αυτή, γνωστή ως “overload technique”, στοχεύει στη μαζική διάδοση παραπληροφόρησης, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση δημοφιλίας.
Το περιεχόμενο των αναρτήσεων ακολουθεί συγκεκριμένο μοτίβο:
- Προπαγανδίζουν ότι η στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία είναι εις βάρος των πολιτών της,
- Διαδίδουν ψευδείς ιστορίες, όπως ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο διαφθοράς που φέρεται να εμπλέκει τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και έναν “Ουκρανό υπουργό Πολιτισμού”.
- Το fake news αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά σε ψεύτικο ειδησεογραφικό site στα τέλη Ιανουαρίου και μέσα σε λίγες ώρες είχε διαδοθεί μαζικά μέσω αυτοματοποιημένων λογαριασμών στο X, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες retweets.
Ανησυχία για παρέμβαση στις εκλογές – Αντιδρά η Γερμανία
Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο λόγω της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος AfD, το οποίο στηρίζεται από φιλορωσικούς κύκλους και έχει τη στήριξη του Έλον Μασκ.
Το Βερολίνο ενισχύει την αντιπαραπληροφοριακή στρατηγική του, συνεργαζόμενο με διεθνείς εταίρους και εξετάζοντας την επιβολή κυρώσεων σε δίκτυα που συμμετέχουν στην εκστρατεία παραπληροφόρησης.
“Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την κουλτούρα ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών”, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. “Οι πρεσβευτές μας γίνονται πιο ενεργοί και, όταν εξαπλώνονται ψευδείς ειδήσεις, διαθέτουν την αξιοπιστία και τα δίκτυα για να αποκαθιστούν την αλήθεια”.