Politico: Το μήνυμα του Ισραήλ σε Ιράν – Χεζμπολάχ μέσα από την ισοπέδωση της Γάζας

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα
Παλαιστίνιοι στη Γάζα ψάχνουν επιζώντες στα σύντριμμια AP Photo/Mohammed Dahman

Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται υπόμνημα Ολλανδού αξιωματούχου στην πρεσβεία του Τελ Αβίβ, δίνει μια εκτίμηση για τους λόγους πίσω από την ισοπέδωση της Γάζας που δείχνει να επιδιώκει το Ισραήλ.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί σκόπιμα “δυσανάλογη δύναμη” στη Γάζα και στοχεύει “πολιτικές υποδομές” στην προσπάθειά του να περιορίσει τις δικές του απώλειες και να επιδείξει τη “στρατιωτική του δύναμη”, σύμφωνα με εμπιστευτικό υπόμνημα της ολλανδικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ που επικαλείται το Politico..

Το υπόμνημα, το οποίο συντάχθηκε από τον Ολλανδό Aκόλουθο Άμυνας στην πρεσβεία και το οποίο είδε το ολλανδικό πρακτορείο NRC, αναλύει τη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εδώ και πάνω από έναν μήνα συνεχόμενα και διεξάγουν χερσαία εισβολή, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ο Ακόλουθος Άμυνας δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δικές του απώλειες και “για να δείξει στο Ιράν και τους ‘συμμάχους’ του, όπως η Χεζμπολάχ, ότι τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει”, ανέφερε το NRC.

Αυτή η στρατηγική έχει την “πρόθεση να προκαλέσει σκόπιμα μαζική καταστροφή στις υποδομές και τα αστικά κέντρα” στη Γάζα, στοχεύοντας σε σπίτια, γέφυρες και δρόμους και προκαλώντας μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων, γεγονός που εξηγεί τον “υψηλό αριθμό θανάτων” μεταξύ των αμάχων.

Η προσέγγιση του Ισραήλ παραβιάζει “τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους του πολέμου” και αυξάνει την πιθανότητα περιφερειακής κλιμάκωσης, αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ο Αμυντικός Ακόλουθος της πρεσβείας έγραψε επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει εντελώς την απειλή της Χαμάς, ένας “στρατιωτικός στόχος που είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί”, όπως αναφέρει, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει ως κίνητρο την εκδίκηση καθώς “το συναίσθημα και ο θυμός αντηχούν στις ενημερώσεις των IDF”.

Το υπόμνημα κατηγορεί επίσης την ολλανδική κυβέρνηση ότι γνωρίζει την “αδίστακτη προσέγγιση” του Ισραήλ, αλλά δεν την καταδικάζει ούτε έχει ζητήσει δημοσίως κατάπαυση του πυρός.

Νέα εντολή εκκένωσης στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε και πάλι σήμερα εντολή εκκένωσης στους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για να διαφύγουν προς το νότο του παραλιακού αυτού θύλακα. Ο διάδρομος διαφυγής πρόκειται να παραμείνει ανοικτός από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα χάρτη με τις καθορισμένες οδούς διαφυγής.

Επιπλέον όλοι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην ακτή λόγω των συνεχιζόμενων μαχών μπορούν να χρησιμοποιούν από τις 10 π.μ. ως της 4 μ.μ. την κύρια οδό Σαλάχ αλ-Ντιν, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Από εκεί, μπορούν να φθάσουν στην περιοχή νότια του Ουάντι Γάζα.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης δύο συνοικίες της πόλης της Γάζας στις οποίες θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση των μαχών από τις 10 π.μ. ως τις 2 μ.μ.. Η παύση αυτή γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους να διαφύγουν προς νότο, όπως είπε ο ίδιος. Όλοι οι άμαχοι, που εμποδίζονται από μαχητές της Χαμάς να διαφύγουν, μπορούν να έρχονται σε επαφή με την ισραηλινό στρατό τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Εδώ και εβδομάδες το Ισραήλ καλεί τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, περιλαμβανομένης της Πόλης της Γάζας, να μετακινηθεί προς νότο για την ασφάλειά του.

Ωστόσο, έχουν πραγματοποιηθεί ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού αυτού εδάφους. Ο στρατός υποστηρίζει πως στοχοθετήθηκαν αποκλειστικά μέλη της Χαμάς. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πληροφορία δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα