POLL: Πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας;
Διαβάζεται σε 3'Κρίσιμη η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα την ώρα που η Ευρώπη καλείται να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις έναντι της Τουρκίας.
- 06 Δεκεμβρίου 2023 15:27
Περαιτέρω βήματα σε βασικούς τομείς ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από την Τουρκία, συνδέοντας την πρόοδο των μεταξύ τους σχέσεων με τη διατήρηση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, το Κυπριακό μπήκε πάλι στην ατζέντα, λίγο πριν έρθει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Στην κοινή έκθεσή τους για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., επισημαίνουν πως η Ένωση “διατηρεί στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία”.
Η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνιστούν “να γίνουν πρόσθετα βήματα προς την εποικοδομητική δέσμευση σε βασικούς τομείς συνεργασίας, με προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, και στη βάση των καθορισμένων όρων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”. Δηλώνουν ακόμη πως “παραμένουν αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και των κρατών-μελών της”.
Επιπλέον, τονίζουν ότι για να ενεργοποιηθούν βασικοί τομείς της συνεργασίας ΕΕ – Τουρκίας, προϋπόθεση είναι η Τουρκία να διατηρήσει τις εποικοδομητικές προσπάθειές της σε ορισμένους τομείς, “συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της Ένωσης”.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή τονίζει ότι η στάση της Τουρκίας, αλλά και οι δηλώσεις της για “λύση δύο κρατών” αποτελούν μεγάλη πρόκληση.
“Αγκάθι” για την ΕΕ αποτελεί η στάση της Άγκυρας υπέρ της Χαμάς, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ΕΕ επιθυμεί τη συνεργασία με την Τουρκία ιδίως για τα ενεργειακά θέματα αλλά και για τον ρόλο διαμεσολάβησής της στο Ουκρανικό ζήτημα.
Τα παραπάνω θέτουν το Αιγαίο και το Κυπριακό στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο πάντα η Τουρκία θα έχει στο “χέρι” της ως διαπραγματευτικό “χαρτί” απειλής το μεταναστευτικό για το οποίο έχει λάβει πάνω από 9 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν βάζει ως όρο συνέχισης συνεργασίας το Κυπριακό και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου εντός της χώρας αλλά και τη συνεργασία σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ωστόσο σε θέματα όπως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο δείχνει να μην είναι το ίδιο αποφασιστική. Ακόμη, η Τουρκία κρίνεται πως δεν έχει εφαρμόσει επαρκώς το σύμφωνο για το μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κυρώσεις πέραν των όποιων προειδοποιήσεων σε μια πολύ λεπτή βέβαια γραμμή διαπραγμάτευσης με την άλλη πλευρά.
Το θέμα της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και το μεταναστευτικό θα παίξουν άλλωστε κρίσιμο ρόλο ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών που θα καταγράψουν την τάση νέας ανόδου του ευρωσκεπτικισμού.
Βάσει τον παραπάνω πιστεύετε πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρή έναντι της Τουρκίας;
Απαντήστε παρακάτω: