Πολωνία: Επιμένει ο Ζελένσκι στα περί ρωσικών πυραύλων – “Ουκρανικοί οι πύραυλοι” επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ

Πολωνία: Επιμένει ο Ζελένσκι στα περί ρωσικών πυραύλων – “Ουκρανικοί οι πύραυλοι” επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ
Από το σημείο της έκρηξης στην Πολωνία AP

"Μπαλάκι ευθυνών" μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τους "αδέσποτους" πυραύλους στην Πολωνία, με την Ουγγαρία να κάνει λόγο για "κακό παράδειγμα" του Κιέβου.. Η Ουάσιγκτον εμμένει στην ουκρανική προέλευση των ρουκετών.

Με αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προέλευση των πυραύλων που χτύπησαν το χωριό Σεβόντοφ, συντίθεται το σκηνικό στην Πολωνία, τη στιγμή που οι κάτοικοι μετρούν πληγές και παραμένουν έντρομοι.

Το απροειδοποίητο αυτό φονικό χτύπημα προκάλεσε συναγερμό, αλλά και ερωτηματικά για την προέλευση των βλημάτων. Τις πρώτες αναφορές για “ρωσικό χτύπημα” έσπευσε να διαψεύσει και να καταδικάσει η Μόσχα, κάνοντας λόγο για “προβοκάτσια με σκοπό την κλιμάκωση”.

Μετά την έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε ότι η έκρηξη στην Πολωνία πιθανότατα προκλήθηκε από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, διαπίστωση στην οποία εμμένει η Ουάσιγκτον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

Ο Ζελένσκι επιμένει ότι ο πύραυλος ήταν “ρωσικός”

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

Είπε ότι πιστεύει ότι η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Ουγγαρία: Ο Ζελένσκι έδωσε “ένα κακό παράδειγμα”

Η ουγγρική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε «ένα κακό παράδειγμα» υποστηρίζοντας ότι ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους σε ένα πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν ρωσικός.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν υπεύθυνα», είπε σε δημοσιογράφους ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αλλά «ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας αμέσως τους Ρώσους, έκανε λάθος, έδωσε ένα κακό παράδειγμα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας εν αντιθέσει την επιφυλακτική στάση που κράτησαν η Πολωνία και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα