Πομπέο: Τα κρυφά μηνύματα στην Κίνα μιας φαινομενικά αθώας φωτογραφίας
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέβασε μια εικόνα με τον σκύλο του και τα παιχνίδια του και όλοι σε ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να καταλάβουν αν πρόκειται για μια αθώα φωτογραφία ή για κρυμμένα μηνύματα.
- 15 Ιουλίου 2020 20:31
Μια φαινομενικά αθώα φωτογραφία με ένα αρκουδάκι και έναν σκύλο που δημοσίευσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο την Τετάρτη (15/07) ήταν αρκετή για να προκαλέσει αναταραχή στην Κίνα, οδηγώντας σε εικασίες σχετικά με το εάν προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση της ασιατικής χώρας.
Στην επίμαχη εικόνα, που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, φαίνεται ο σκύλος του Mercer, ο οποίος περιβάλλεται “απ’ όλα τα αγαπημένα του παιχνίδια”. Ένα από τα αυτά, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην φωτογραφία είναι ένα αρκουδάκι Winnie the Pooh.
Η εν λόγω εικόνα θα πέρναγε απαρατήρητη, αν Winnie the Pooh δεν ήταν το υποτιμητικό παρατσούκλι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
Γιατί Winnie the Pooh
Η κυβέρνηση στην Κίνα λογοκρίνει υποτιμητικά σχόλια ή παρατσούκλια που ενδέχεται να είναι κοροϊδευτικά για αξιωματούχους του Κομμουνιστικού κόμματος. Ωστόσο, οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου έχουν εδώ και πολύ καιρό φτιάξει διάφορους “κωδικούς” για να μπορούν να σχολιάζουν, χωρίς λογοκρισία, την ηγεσία.
Το 2013 είχαν κυκλοφορήσει εικόνες, στις οποίες γινόταν σύγκριση του σώματος του Σι και του γνωστού αρκούδου. Γρήγορα το παρατσούκλι αυτό μονιμοποιήθηκε και έφτασε να μην είναι, στην Κίνα, τόσο αθώο όσο φαίνεται.
Όσον αφορά στο ερώτημα αν ήταν μήνυμα του Πομπέο, οι απόψεις διίστανται. Όπως αναφέρει το BBC, το μπορούσε να ήταν μια απλή φωτογραφία του σκύλου του και του παιχνιδιών του, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αξίζει να σημειωθούν.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, μπορεί να πλασάρει το “σκυλί” ως αναφορά είτε στις ΗΠΑ είτε στον εαυτό του. Η λέξη “σκύλος” χρησιμοποιείται συχνά στην Κίνα για άτομα ή χώρες που θεωρούνται επιθετικές. Η ίδια λέξη είχε ακουστεί πριν καιρό από διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ για αστυνομικούς. Στην ηπειρωτική Κίνα, οι ΗΠΑ και ο Πομπέο αποκαλούνται κατά κόρον “σκύλοι”.
Σημαντική, επίσης, μπορεί να είναι και η παρουσία ενός παιχνιδιού ελέφαντα, ως μια καλυμμένη αναφορά στην Ινδία.