Πορτογαλία: Ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο νόμος που αποποινικοποιεί την ευθανασία

Πορτογαλία: Ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο νόμος που αποποινικοποιεί την ευθανασία
Συνταγματικό Δικαστήριο Πορτογαλίας Shutterstock

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ζητώντας διευκρινίσεις για την νόμο που νομιμοποιεί την ευθανασία. Το σκεπτικό του.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, προσέφυγε σήμερα, Πέμπτη (18/02), στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να εξακριβώσει εάν ο νόμος, με τον οποίο αποποινικοποιείται η ευθανασία και ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από το κοινοβούλιο της χώρας, συνάδει με το Σύνταγμα.

Ο νόμος που επιτρέπει «τον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο» χρησιμοποιεί «υπερβολικά αόριστες ιδέες», έκρινε ο επικεφαλής του πορτογαλικού κράτους για να εξηγήσει την απόφασή του, την οποία ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου η προεδρία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει στη διάθεσή του ένα διάστημα 25 ημερών για να προχωρήσει σε αυτήν την «προληπτική εξακρίβωση» του νόμου, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τους βουλευτές του κοινοβουλίου της χώρας, ανάμεσά τους οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ένας ένθερμος καθολικός, δεν είχε ποτέ πάρει θέση σχετικά με το θέμα της ευθανασίας, όμως είναι ο δεύτερος μονάχα νόμος τον οποίο υποβάλλει προς εκτίμηση ενώπιον του ανώτατου δικαστικού σώματος, από τότε που έγινε πρόεδρος, πριν από 5 χρόνια.

Ο νόμος, με τον οποίο η Πορτογαλία θα γίνει η τέταρτη χώρα της Ευρώπης που νομιμοποιεί την ευθανασία μετά το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, προβλέπει πως μονάχα οι ενήλικες Πορτογάλοι, οι οποίοι διαμένουν στη χώρα τους και βρίσκονται «σε μια κατάσταση ακραίου πόνου, με μη αναστρέψιμες βλάβες» ή που πάσχουν από μια «ανίατη ασθένεια», μπορούν να προσφύγουν στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα σταλεί εκ νέου πίσω στο κοινοβούλιο προκειμένου να επαναδιατυπωθεί. Σε αντίθεση περίπτωση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο, ωστόσο το βέτο αυτό θα μπορεί να ακυρωθεί από μία δεύτερη ψηφοφορία των βουλευτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα