Πώς μπορείτε να γλιτώσετε από τη φαγούρα του εκζέματος
Οι αλλαγές του καιρού έχουν ως συνέπεια το 'πάρτι' των εκζεμάτων που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Τι μπορούμε να κάνουμε.
- 21 Απριλίου 2022 12:18
O Γιώργος Σακκάς είχε γράψει το Δεκέμβριο του 2021 για το έκζεμα, συνθήκη που εκτιμάται πως ταλαιπωρεί το 30% των παιδιών (έχει υπολογιστεί πως 165.000.000 παιδιά πάσχουν παγκοσμίως) και το 10% των ενηλίκων. Συχνά ξεκινά από την παιδική ηλικία και σχηματίζεται στις πτυχές των γονάτων και των αγκώνων.
Τι είναι το έκζεμα
Για να καταλάβουμε πώς μπορούμε να ‘πολεμήσουμε’ το έκζεμα, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε το δέρμα μας: πρόκειται για πολύπλοκο ‘φράγμα’, που μας προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης, ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας, δίνει χρώμα στο δέρμα μας και μας επιτρέπει να αγγίζουμε και να νιώθουμε το ζεστό και το κρύο.
Ως έκζεμα ονομάζουμε σύνολο δερματικών παθήσεων που έχουν ως συμπτώματα την ερυθρότητα, τη φαγούρα και το φλεγμαίνον δέρμα, ενώ συχνά σχηματίζονται φλύκταινες. Μπορεί να είναι ενδογενές (το δημιουργεί ο οργανισμός, ως συνέπεια γενετικής προδιάθεσης) ή εξωγενές (το δημιουργούν εξωτερικοί παράγοντες).
Η πιο συχνή μορφή είναι η ατοπική δερματίτιδα. Πρόκειται για είδος αλλεργίας που περιλαμβάνει έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού μας, σε αλλεργιογόνα (τροφές, σκόνη, απορρυπαντικά, σαπούνια, τρίχες ή σάλιο ζώων, αρώματα, υφάσματα), τον κρύο καιρό, τον ιδρώτα, την υγρασία ή ορμονικές αλλαγές (εμμηνόπαυση).
Παρεμπιπτόντως, με τον όρο ‘ατοπία’ περιγράφεται η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης (φυσαλίδες, οίδημα, ξηροδερμία, ερυθρότητα, κοκκίνισμα στους αγκώνες, στο πρόσωπο, τα γόνατα ή τους καρπούς) που εκδηλώνεται σε σημείο, άλλο από εκείνο που ήλθε σε επαφή με την ουσία -που προκάλεσε την αλλεργία. Όσο ξύνουμε το σημείο που ‘υποφέρει’, τόσο επιδεινώνουμε την κατάσταση μας.
Τα αίτια του εκζέματος παραμένουν άγνωστα, εν τούτοις πιστεύεται πως συνδυασμός γονιδίων και περιβαλλοντικών συνθηκών ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να οδηγήσει σε φλεγμονή.
Τα συμπτώματα έχουν περιόδους ύφεσης και έξαρσης
Κατά το Live Science “το δέρμα μας είναι δυνατό, αλλά και ευαίσθητο. Επηρεάζεται εύκολα από ερεθισμούς και ‘σπάει’ με μια γρατσουνιά. Το όριο της ‘άμυνας’ του επηρεάζεται και από τις αλλαγές στη θερμοκρασία που επιδεινώνουν τις δερματικές συνθήκες.
Υπό κανονικές (συνθήκες) όταν το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό -στις αλλαγές του καιρού-, ενυδατώνουμε περισσότερο. Αυτή δεν είναι η λύση για όσους έχουν δερματικές παθήσεις.
Ο ψυχρός και αφυδατωμένος αέρας του χειμώνα διαταράσσει και αποδυναμώνει το φυσικό φράγμα του σώματος: επηρεάζει την ικανότητά του να προστατεύει από τα στοιχεία και επιδεινώνει τα συμπτώματα του εκζέματος. Συχνά, η απλή ενυδάτωση δεν θα καταπραΰνει τον κνησμό και τη φλεγμονή”. Χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή. Επειδή όμως, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός είναι σημαντικό να καταστεί σαφές το τι προκαλεί τις εξάρσεις, ώστε να γίνει διαχείριση των συμπτωμάτων.
“Ένα μπάνιο κάθε μέρα και μια ενυδατική ρουτίνα, μπορούν να βοηθήσουν. Αν και είναι χρήσιμο να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση εάν το νερό είναι ένα από τα ερεθίσματα. Ενυδατικές κρέμες που περιέχουν υγραντικές ουσίες -όπως γλυκερίνη και υαλουρονικό οξύ-, μαλακτικά -όπως σκουαλένιο, κεραμίδια και λιπαρά οξέα και αλκοόλες- και αποφρακτικά -όπως πετρέλαιο, κερί μέλισσας και ορυκτέλαιο- μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του εκζέματος και να αποτρέψουν τις εξάρσεις.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε συνταγογραφούμενα φάρμακα, με συνέπεια και σύμφωνα με τις συμβουλές ενός γιατρού”.
Η σύνδεση με το άγχος και την κατάθλιψη
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει το έκζεμα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άγχους κατά 69% και της κατάθλιψης κατά 63%.
Ως λόγοι αναφέρθηκαν ο κνησμός, οι διαταραχές στον ύπνο και στην πραγματοποίηση των υποχρεώσεων της καθημερινότητας και η κοινωνική απομόνωση, που αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη. “Η κοινωνική απομόνωση και ο στιγματισμός είναι συνέπεια του γεγονότος ότι πολλοί ασθενείς εμφανίζουν δερματίτιδα σε ‘φανερές’ περιοχές (πρόσωπο, λαιμό, χέρια)”. Το δε στρες, επιδεινώνει τα υπάρχοντα συμπτώματα. “Η φροντίδα της ψυχικής υγείας και των σωματικών συμπτωμάτων μεγιστοποιεί τα οφέλη της θεραπείας”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις