Πώς η Δύση συνεχίζει να “οπλίζει” το χέρι του Πούτιν
Διαβάζεται σε 4'Η Ρωσία χρησιμοποιεί προηγμένο εξοπλισμό δυτικών εταιρειών προκειμένου να κατασκευάσει τους υπερηχητικούς πυραύλους Oreshnik.
- 27 Δεκεμβρίου 2024 13:33
Ο πειραματικός ρωσικός πύραυλος Oreshnik, που εκτοξεύτηκε κατά της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα, κατασκευάστηκε από ρωσικές εταιρείες που εξακολουθούν -παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση- να βασίζονται σε προηγμένο δυτικό κατασκευαστικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τους Financial Times.
Δύο κορυφαία ρωσικά ινστιτούτα, τα οποία κατονομάζονται ως κατασκευαστές του πυραύλου Oreshnik από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Moscow Institute for Thermal Technology (MITT) και το Sozvezdie στην προκειμένη περίπτωση, αναζητούσαν προσωπικό με πείρα στη χρήση γερμανικών και ιαπωνικών συστημάτων επεξεργασίας μετάλλων.
Ειδικότερα, οι Ρώσοι φέρονται να αναζητούσαν άτομα που μπορούν να χειρίζονται συστήματα CNC (computer numerical control) της ιαπωνικής Fanuc και των γερμανικών Siemens και Haidenhein. Τα συγκεκριμένα συστήματα επιτρέπουν στα εργοστάσια να μορφοποιούν υλικά με υψηλή ακρίβεια, χρησιμοποιώντας υπολογιστές για τον έλεγχο των εργαλείων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη χρήση του πυραύλου εδάφους, ο οποίος, σύμφωνα με αναλυτές βασίζεται στον RS-26 Rubezh, έναν βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες που έχει δοκιμαστεί αλλά δεν έχει αναπτυχθεί, ως απάντηση στους συμμάχους της Ουκρανίας που επιτρέπουν τη χρήση προηγμένων δυτικών όπλων εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
«Έχουμε ένα απόθεμα τέτοιων προϊόντων, ένα απόθεμα τέτοιων συστημάτων έτοιμο για χρήση» προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος μετά το χτύπημα εναντίον ενός εργοστασίου στο Ντνίπρο, το οποίο ήταν παλαιότερα η άκρως απόρρητη εγκατάσταση κατασκευής πυραύλων της Σοβιετικής Ένωσης.
Η MITT, μία από τις εταιρείες που σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκεται στην παραγωγή του Oreshnik, θεωρείται η κορυφαία για την ανάπτυξη ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων στερεού καυσίμου. Σε διαφημίσεις που αναρτήθηκαν το 2024, η εταιρεία σημειώνει ότι «χρησιμοποιούμε τα συστήματα FANUC, SIEMENS, HAIDENHEIN».
Η Fanuc είναι ιαπωνική, ενώ οι άλλες δύο είναι γερμανικές. Και οι τρεις εταιρείες κατασκευάζουν συστήματα ελέγχου για μηχανές CNC υψηλής ακρίβειας.
Οι ίδιες τρεις δυτικές εταιρείες κατονομάζονται σε αναρτήσεις της Sozvezdie, η οποία ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στα «αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου και συστήματα επικοινωνίας» για στρατιωτική χρήση. Σε μια εκ των αναρτήσεων ζητείται «γνώση συστημάτων CNC – Fanuc, Siemens, Haidenhain».
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε νωρίτερα φέτος από την Titan Barrikady, μια τρίτη αμυντική εταιρεία που εμπλέκεται στην παραγωγή του Oreshnik, δείχνει επίσης έναν εργαζόμενο να στέκεται μπροστά από μια συσκευή ελέγχου που φέρει το σήμα της Fanuc.
Η Ρωσία βασίζεται εδώ και καιρό σε ξένα εξαρτήματα, με πολλά από αυτά να προέρχονται από τη Δύση, παρά τις προσπάθειες για εγχώριες εναλλακτικές λύσεις.
Το 2024, σε μια μεγάλη ρωσική εμπορική έκθεση, οκτώ κινεζικές εταιρείες παρουσίασαν 12 μοντέλα συστημάτων CNC. Σύμφωνα με ανάλυση του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, 11 από τα μοντέλα ήταν εξοπλισμένα με χειριστήρια που κατασκευάστηκαν από ιαπωνικές ή γερμανικές εταιρείες.
Ο Denys Hutyk, εκτελεστικός διευθυντής της ESCU, δήλωσε: «Η ανάπτυξη του Oreshnik δείχνει πόσο εξαρτημένο είναι ακόμα το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύστημα από τον δυτικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν για να ανακόψουν τη ροή αυτών των αγαθών, τα οποία είδαμε τον περασμένο μήνα στο Ντνίπρο να συμβάλλουν άμεσα στη ρωσική επίθεση κατά της ουκρανικής ζωής».
Οι αγγελίες εργασίας δείχνουν ακόμη ότι η Stan, η εταιρεία που ηγείται των προσπαθειών της Ρωσίας να δημιουργήσει μια εγχώρια βιομηχανία παραγωγής CNC, χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Heidenhain.
Η διακοπή της ροής ελεγκτών και μηχανημάτων CNC προς τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητα για τους συμμάχους του Κιέβου.
Ο Nick Pinkston, διευθύνων σύμβουλος της Volition, μιας εταιρείας βιομηχανικών εξαρτημάτων, και ειδικός σε αυτοματοποιημένα εργαλεία, δήλωσε: «Αν μπορούσατε να περιορίσετε την πρόσβαση σε αυτές τις δυτικές μονάδες ελέγχου CNC, ίσως να μπορούσατε να επιβραδύνετε τη ρωσική παραγωγή».