Πώς η σταθερή προέλαση της Ρωσίας απειλεί την ανατολική Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Ρωσικό άρμα μάχης
Ρωσικό άρμα μάχης Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η σταθερή προέλαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί σημαντικές ανησυχίες στο Κίεβο, καθώς απειλεί να καταλάβει στρατηγικά εδάφη στο Ντονμπάς

Η Ρωσία πλησιάζει σε μια κρίσιμη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας μία από τις ταχύτερες προελάσεις του στρατού της από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την πόλη Ποκρόβσκ, θα αποκτήσει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για να ελέγξει το υπόλοιπο της περιοχής του Ντονμπάς.

Το Ποκρόβσκ βρίσκεται στο κέντρο πολλών σιδηροδρομικών και οδικών γραμμών για ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς, όπως επισημαίνουν οι New York Times. Μια επιτυχής ρωσική επίθεση θα έκοβε τις κύριες γραμμές ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα στα εναπομείναντα ουκρανικά προπύργια της περιοχής και θα τοποθετούσε τις ρωσικές δυνάμεις σε θέση να απειλήσουν τις ουκρανικές θέσεις νότια της πόλης.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες για την Ουκρανία. Τον Αύγουστο, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούσαν κατά περισσότερο από ένα μίλι την ημέρα.

Δύο πυκνές γραμμές ουκρανικών οχυρώσεων παραμένουν μεταξύ της πρώτης γραμμής και της πόλης, με αντιαρματικές τάφρους για να επιβραδύνουν τα ρωσικά οχήματα που προελαύνουν και δεκάδες κυκλικές τάφρους για την προστασία του πεζικού και των μονάδων όλμων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία έστειλε επιπλέον στρατεύματα για να υπερασπιστούν τις γραμμές γύρω από το Ποκρόβσκ. Η Ρωσία έχει αλλάξει τακτική, μεταβαίνοντας από μια μετωπική επίθεση προς την πόλη σε επιθέσεις στα νότια, προκειμένου να διευρύνει το μέτωπο και να απειλήσει με περικύκλωση τα ουκρανικά στρατεύματα μεταξύ του Ποκρόβσκ και της πόλης Κουράχοβε. Το ημικύκλιο που έχει σχηματίσει η Ρωσία στην περιοχή είναι μια τακτική γνωστή ως δημιουργία «καζανιού».

Η προέλαση προς το Ποκρόβσκ ήταν το πιο επιτυχημένο μέρος της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς αυτό το καλοκαίρι. Σε άλλα σημεία, οι επιθέσεις κατά μήκος της ανατολικής πρώτης γραμμής είχαν περιορισμένα αποτελέσματα μετά από μήνες σφοδρών μαχών. Για παράδειγμα, η επίθεση που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο προς την πόλη Τσάσιβ Γιαρ, η οποία βρίσκεται σε κορυφή λόφου, έχει προχωρήσει μόνο περίπου τρία μίλια.

Ενώ η γραμμή του μετώπου κινήθηκε γρήγορα το καλοκαίρι γύρω από το Ποκρόβσκ, η συνολική ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς αποδείχθηκε δαπανηρή και με μικρά βήματα προόδου.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική εισβολή της στην περιοχή του Κουρσκ τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο έλεγχος που διατηρεί στα εδάφη που κέρδισε στη Ρωσία δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μια σοβαρή αντεπίθεση. Και ο στόχος της να αναγκάσει τη Μόσχα να μετακινήσει στρατεύματα από το Ντονμπάς για να αντιμετωπίσει την ουκρανική προέλαση στη Ρωσία δεν έχει πραγματοποιηθεί. Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν στην Ανατολή.

Αυτή η γρήγορα εξελισσόμενη φάση του πολέμου, ωστόσο, μπορεί να κλείσει με τις φθινοπωρινές βροχές που περιορίζουν τις κινήσεις και των δύο πλευρών, καθώς όλοι οι δρόμοι εκτός από τους ασφαλτοστρωμένους γίνονται λασπωμένοι και σχεδόν αδιάβατοι για τα βαρέα οχήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα