Πώς κατάφερε το Ισραήλ να εντοπίσει και να δολοφονήσει τον Νασράλα

Διαβάζεται σε 5'
Χασάν Νασράλα
Χασάν Νασράλα AP Photo

Με τη δολοφονία του Νασράλα, το Ισραήλ έδειξε πως οι πληροφοριοδότες του μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά στους εχθρούς του απ’ ότι νόμιζαν. Τα σενάρια για το πώς το Ισραήλ κατάφερε να τον εντοπίσει.

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για πάνω από τρεις δεκαετίες και ανέδειξε την οργάνωση σε μια από τις πιο ισχυρές ένοπλες μη κρατικές οργανώσεις παγκοσμίως, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην λιβανέζικη οργάνωση όσο και στο Ιράν, με το μεγαλύτερο όλων να αφορά στο πώς το Ισραήλ έχει καταφέρει να έχει τόσο καλή πληροφόρηση για τις κινήσεις των κορυφαίων ηγετών που σχετίζονται με τον Άξονα της Αντίστασης.

Το βράδυ της Παρασκευής, το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών στη συνοικία Χάρετ Χρέικ στη Νταχίγια, νότια της Βηρυτού μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι είχαν στοχεύσει τα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ και είχαν σκοτώσει τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα. Ακολούθησαν ώρες αβεβαιότητας και φημών για την τύχη του Νασράλα, μέχρι τελικά η Χεζμπολάχ να επιβεβαιώσει τον θάνατό του.

Το αν ο Λίβανος θα βυθιστεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παραμένει ασαφές, καθώς η περιοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις πιθανές αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαρροές στις τάξεις της, που επέτρεψαν στον κύριο εχθρό της, το Ισραήλ, να καταστρέψει οπλοστάσια, να παγιδεύσει τις επικοινωνίες της και να εξοντώσει τον βετεράνο ηγέτη, του οποίου η τοποθεσία παρέμενε επτασφράγιστο μυστικό για χρόνια.

Σε “πραγματικό χρόνο” οι πληροφορίες που έλαβε το Ισραήλ

Η δολοφονία του Νασράλα, που σημειώθηκε σε κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ την Παρασκευή, ήρθε μόλις μία εβδομάδα μετά από την έκρηξη χιλιάδων παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης. Η εκτέλεσή του αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς γρήγορων επιθέσεων που εξάλειψαν το μισό συμβούλιο ηγεσίας της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική της διοίκηση.

Η επιχειρησιακή προετοιμασία του Ισραήλ για την επίθεση της Παρασκευής ξεκίνησε μήνες νωρίτερα για να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στην πρόσφατη ιστορία.

Όμως, ενώ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούσαν σοβαρά τη δολοφονίας του Νασράλα τις τελευταίες ημέρες, η ακριβής χρονική στιγμή της επίθεσης, ήταν ευκαιριακή, έπειτα από πληροφορίες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών για τη συνάντηση των ηγετών της Χεζμπολάχ ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Τις ημέρες πριν και τις ώρες μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, το Reuters μίλησε με πάνω από δώδεκα πηγές σε Λίβανο, Ισραήλ, Ιράν και Συρία, οι οποίες αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες των επιθέσεων του Ισραήλ κατά της ισχυρής σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, περιλαμβανομένων των πληγμάτων στις γραμμές ανεφοδιασμού και τη δομή διοίκησης της, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια πηγή, γνώστης της ισραηλινής στρατηγικής, ανέφερε στο Reuters, λιγότερο από 24 ώρες πριν από την επίθεση, ότι το Ισραήλ είχε περάσει 20 χρόνια εστιάζοντας τις προσπάθειες πληροφοριών του στη Χεζμπολάχ και μπορούσε να πλήξει τον Νασράλα όποτε το επιθυμούσε, ακόμη και στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης.

Πηγή, που γνωρίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις, χαρακτήρισε τις πληροφορίες που οδήγησαν στη δολοφονία του Χασάν Νασράλα ως «ιδιοφυείς», χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και το στενό του επιτελείο υπουργών έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση την Τετάρτη, από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Ο Νασράλα είχε αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις από τον πόλεμο του 2006. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν εξαιρετικά προσεκτικός, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του και διατηρώντας έναν πολύ μικρό κύκλο επαφών. Η δολοφονία του υποδεικνύει ότι στην οργάνωση έχουν πιθανότατα διεισδύσει πληροφοριοδότες του Ισραήλ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο συνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι δήλωσε ότι ο στρατός είχε «πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο» για τη συνάντηση του Νασράλα και των άλλων ηγετών, ενώ ο ταξίαρχος Αμιχάι Λεβίν επιβεβαίωσε ότι δεκάδες πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα. «Η επιχείρηση ήταν πολύπλοκη και σχεδιαζόταν εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Λεβίν.

Το σενάριο με το “λερωμένο χέρι”

Ένα σενάριο που ήρθε στη δημοσιότητα, δείχνει ως υπαίτιο του εντοπισμού του Νασράλα από το Ισραήλ έναν άνδρα που συναντήθηκε μαζί του, ενισχύοντας τα σενάρια περί “πληροφοριοδοτών” του Ισραήλ εντός της συμμαχίας υπό το Ιράν, αναφέρει δημοσιογράφος που επικαλείται το δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας, AlHadath και αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έφτασε στο καταφύγιο του Χασάν Νασράλα.

Συγκεκριμένα στον λογαριασμό του στο twitter γράφει χαρακτηριστικά: «Άνδρας που συναντήθηκε με τον Νασράλα είχε λερωμένο χέρι με μια ουσία που το Ισραήλ μπορούσε να ανιχνεύσει, κι έτσι εξακρίβωσε ότι ο Νασράλα βρισκόταν στο καταφύγιο».

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη δολοφονία Νασράλα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 85 “βόμβες διάτρησης καταφυγίων” (γνωστές και ως “ground penetration munition”) στην επίθεση της Παρασκευής.

Οι βόμβες αυτές, οι οποίες εισχωρούν βαθιά στο έδαφος πριν εκραγούν, ζυγίζουν μεταξύ 900 και 1.800 κιλών η καθεμία.

Η χρήση τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης. Η Νταχίγια είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Βηρυτού, και οι ισραηλινές επιθέσεις ισοπέδωσαν πολλά κτίρια κατοικιών.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε το καταφύγιο με βόμβες περίπου 80 τόνων.

Η επίθεση έγινε με μια σειρά χρονομετρημένων, αλυσιδωτών εκρήξεων που είχαν σκοπό να διεισδύσουν στο υπόγειο καταφύγιο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα