Πώς μια πόλη στην πΓΔΜ επηρέασε τις εκλογές στις ΗΠΑ και έγινε πλούσια

default image

"Οι Αμερικανοί αγάπησαν τις ιστορίες μας και εμείς βγάλαμε χρήματα", είπε 19χρονος φοιτητής. Υπερήφανος αν άτομα από την πόλη του, επηρέασαν την έκβαση των εκλογών χιλιάδες μίλια μακριά, δήλωσε ο δήμαρχος

Ουκ ολίγες ιστοσελίδες με ψεύτικες ειδήσεις ξεπήδησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, με τη “βάση” αρκετών εξ αυτών να εντοπίζονται σε μια μικρή πόλη της πΓΔΜ.

Μια ομάδα εφήβων των Βελεσών είχε την “φαεινή ιδέα” να φτιάξει σκανδαλοθηρικές ιστορίες και να κερδίσει χρήματα, επηρεάζοντας, με αυτό τον τρόπο, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

“Οι Αμερικανοί αγάπησαν τις ιστορίες μας και εμείς βγάλαμε χρήματα από αυτούς. Ποιος νοιάζεται αν οι ιστορίες ήταν αληθινές ή ψεύτικες”, επεσήμανε στο BBC 19χρονος φοιτητής, που παρουσιάστηκε με το όνομα Γκόραν.

 

Όπως εξήγησε, το καλοκαίρι ξεκίνησε να συγκεντρώνει σκανδαλοθηρικές ιστορίες από δεξιά site των ΗΠΑ. Στη συνέχεια “έκοψε και έραψε” τα άρθρα, έβαλε και έναν άλλο “πιασάρικο” τίτλο και πλήρωσε το facebook για να τα μοιραστεί με το “πεινασμένο” για ειδήσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ, κοινό των ΗΠΑ.Όταν το τελευταίο άρχισε να διαβάζει και να μοιράζεται τις εν λόγω “ειδήσεις”, ήρθαν και τα χρήματα.

Ο Γκόραν δήλωσε ότι ασχολήθηκε με αυτή την “επιχείρηση” για ένα μήνα και κέρδισε περίπου 1.800 ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν “συνάδελφοί” του που έβγαλαν αυτά και περισσότερα χρήματα μέσα σε μια μέρα.

Ερωτηθείς αν τον απασχολεί ότι οι ψεύτικες ειδήσεις του ίσως να επηρέασαν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, σημείωσε: “Οι έφηβοι στην πόλη μας δεν ενδιαφέρονται πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί. Είναι ικανοποιημένοι μόνο αν βγάζουν χρήματα για να μπορούν να αγοράζουν ακριβά ρούχα και ποτά”.

Ο ίδιος μάλιστα μόλις αγόρασε ένα από τα τελευταία μοντέλα laptop ενώ αναφορικά με το τι λένε οι γονείς τους για τις διαδικτυακές δραστηριότητές του, είπε “Νομίζεις ότι αν το παιδί σου βγάζει 30.000 ευρώ το μήνα, θα είχες πρόβλημα; Έλα τώρα…Θα ήσουν τόσο ευτυχισμένος”.

Η “επιχείρηση” πήγε τόσο καλά, ώστε κανείς να μπορεί να το καταλάβει κάνοντας μια μικρή βόλτα στην πόλη, όπως σημειώνει το BBC. Ενώ ο μέσος μισθός είναι μόλις 350 ευρώ, στους δρόμους κυκλοφορούν καινούργια αυτοκίνητα ενώ οι καφετέριες και τα μπαρ είναι γεμάτα από νέους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πόλη, η οποία όταν ανήκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία ονομαζόταν Τίτοφ Βέλες από τον πρόεδρο της τότε χώρας, Γιόσιπ Τίτο, σήμερα αποκαλείται Τραμπ Βέλες.

 

“Υπερήφανοι που επηρεάσαμε τις εκλογές στις ΗΠΑ”

“Δεν υπάρχει βρώμικο χρήμα στα Βελεσά”, σχολίασε ο δήμαρχος Σλάβκο Τσεντίεφ, υπογραμμίζοντας ότι είναι μάλλον υπερήφανος αν άτομα από την μικρή πόλη του, χιλιάδες μίλια μακριά από τις ΗΠΑ, επηρέασαν κατά οποιονδήποτε τρόπο την έκβαση των εκλογών.

“Ανησυχώ για την ηθική των νέων στην πόλη. Από τις εκλογές στις ΗΠΑ, το μοναδικό που σκέφτονται είναι τα ψέματα και πώς θα βγάλουν χρήματα από αυτά”, δήλωσε η δημοσιογράφος Ουμπάβκα Γιανέφσκα.

Και συνέχισε: “Τον Δεκέμβριο έχουμε βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Και ήδη έχω εντοπίσει τρία domains από τη Σερβία και την Κροατία. Αυτά τα site έχουν δημοσιεύσει ψεύτικες ειδήσεις για το κόμμα της αντιπολίτευσης, οι οποίες μπορούν πραγματικά να βλάψουν την προεκλογική περίοδο.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα