Πώς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης “αγάπησε” την Τουρκία

Διαβάζεται σε 4'
Πώς ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης “αγάπησε” την Τουρκία
AP PHOTOS

Πώς η σχέση του Έρικ Άνταμς -που κατηγορείται για διαφθορά- με την Τουρκία εξελίχθηκε μαζί με τη φιλοδοξία του να γίνει Δήμαρχος Νέας Υόρκης.

Ο Έρικ Άνταμς, πριν ακόμη εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης, φέρεται να είχε στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και επιχειρηματικούς κύκλους, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να ταξίδευε ανά τον κόσμο με ελάχιστα έξοδα, να έμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία και να λάμβανε δωρεές για την εκστρατεία του, που χρηματοδοτούνταν κρυφά από την τουρκική κυβέρνηση και τουρκικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το 2021, ο Άνταμς ανταπέδωσε τη χάρη.

Ήταν την περίοδο που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια του νέου πολιτιστικού κέντρου 36 ορόφων με το όνομα «Turkish House» απέναντι από τα κεντρικά του ΟΗΕ στο Μανχάταν. Τότε, Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από τον Άνταμς να πιέσει το Τμήμα Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, ώστε να παρακάμψει τα προβλήματα ασφαλείας του κτιρίου.

Η Τουρκία είχε υποστηρίξει τον Άνταμς και τώρα ήταν «η σειρά του», όπως ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος σε τηλεφωνική συνομιλία, που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

Ο Άνταμς αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του από ξένους. Παρά τις σοβαρές κατηγορίες, ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του, ζητώντας από τους Νεοϋορκέζους να περιμένουν πριν βγάλουν συμπεράσματα. «Οι δικηγόροι μου θα αναλάβουν την υπόθεση, ενώ εγώ θα συνεχίσω να φροντίζω την πόλη», δήλωσε.

Πώς ξεκίνησε το “φλερτ” με την Τουρκία

Η σχέση του Άνταμς με την Τουρκία ξεκίνησε το 2015.

Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να τον προσεγγίζουν, ενώ ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του Μπρούκλιν, έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί την Τουρκία από το προξενείο της χώρας στη Νέα Υόρκη.

Ήταν το πρώτο από πολλά ταξίδια που έκανε στην Τουρκία, τα οποία περιλάμβαναν επισκέψεις στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, στην παραθαλάσσια πόλη της Αττάλειας και στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, σύμφωνα με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακολούθησαν πολλά ταξίδια, όπου επισκέφθηκε διάφορες περιοχές και συναντήθηκε με επιφανείς επιχειρηματίες, όπως η Ντεμέτ Σαμπαντσί, μέλος μιας από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας.

«Είναι πολύ φιλικός», έγραψε η Σαμπαντσί στο Instagram τον Δεκέμβριο του 2015, αναφερόμενη στον Άνταμς.

Το 2016, ο Άνταμς διέκοψε επίσης τις σχέσεις του με ένα κέντρο κοινότητας στο Μπρούκλιν, που η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει ως κέντρο πολιτικής αντιπολίτευσης προς τον Ερντογάν, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Άνταμς αποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε δωρεάν και με έκπτωση ταξίδια με την Turkish Airlines, διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη και δώρα. Φέρεται να δημιούργησε ψεύτικα έγγραφα που υποδείκνυαν ότι είχε πληρώσει ο ίδιος για τα έξοδα αυτά. Παράλληλα, φέρεται να σχεδίασε ένα σύστημα χρηματοδότησης της καμπάνιας του με τη βοήθεια Τούρκων χορηγών, χρησιμοποιώντας εικονικούς δωρητές για να αποκρύψει την πραγματική προέλευση των χρημάτων.

Ο Άνταμς πραγματοποιούσε συχνά τις πτήσεις του με την Turkish Airlines, ανεξαρτήτως του προορισμού του και αλλάζοντας συχνά πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Το 2017, άλλαξε πτήση στην Τουρκία σε ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στη Γαλλία. «Ξέρεις ότι η πρώτη στάση είναι πάντα η Κωνσταντινούπολη», έγραψε στη σύντροφό του.

Η σχέση του με την Τουρκία εξελίχθηκε παράλληλα με τη φιλοδοξία του να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος.

Τον Ιανουάριο του 2021, ένας Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε συνάντηση με τον Άνταμς για να συζητήσουν για τις εκλογές. Τους επόμενους μήνες, ο Άνταμς και ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής του κατέστρωσαν σχέδιο για να χρηματοδοτήσουν μυστικά την εκστρατεία του, χρησιμοποιώντας δωρεές από Τούρκους και Τούρκους υπηκόους, που διοχετεύτηκαν μέσω εικονικών δωρητών που αποζημιώθηκαν για τις συνεισφορές.

Μάλιστα, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2021, Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν τη βοήθεια του Άνταμς για να εξασφαλιστεί η άδεια για το κτίριο Turkish House. Μετά από την παρέμβαση του Άνταμς, το κτίριο έλαβε την απαραίτητη άδεια. Με 291 εκατομμύρια δολάρια, ήταν το πιο ακριβό κτίριο που είχε κατασκευάσει ποτέ η τουρκική κυβέρνηση στο εξωτερικό.

Μετά την εκλογή του Άνταμς, τα αιτήματα για χάρες συνεχίστηκαν. Το 2022, ένας Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε από το γραφείο του Άνταμς να παραμείνει σιωπηλός την ημέρα του Απριλίου που γιορτάζει τις δολοφονίες Αρμενίων μεταξύ 1915 και 1923. Αρκετές χώρες έχουν αναγνωρίσει ότι οι δολοφονίες συνιστούσαν γενοκτονία, κάτι που η Τουρκία αρνείται.

Ο αξιωματούχος διαβεβαιώθηκε ότι ο Άνταμς δεν θα έκανε καμία δήλωση και ο δήμαρχος δεν το έκανε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα