Πώς ο Ρότζερ Έμπερτ ξαναμίλησε μετά από 4 χρόνια

default image

Την ομιλία του μέσω της τεχνολογίας κατάφερε να ανακτήσει ο διάσημος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ, μετά από 4 χρόνια σιωπής. Τον χτύπησε ο καρκίνος, έχασε το σαγόνι του, ωστόσο κατάφερε να επικοινωνεί. Δείτε πώς τα κατάφερε (Vid)

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως ένιωσε ο Ρότζερ Έμπερτ, γνωστός και δημοφιλής κριτικός κινηματογράφου, όταν τον χτύπησε ο καρκίνος στο θυροειδή.

Πολύ περισσότερο, δεν περνά καν από το μυαλό μας, πως βίωσε τον ψυχικό πόνο και το αίσθημα του τέλους, όταν έχασε μεγάλο μέρος από το σαγόνι του. Δυσμορφία, αλλοίωση φωνής και ομιλίας ήταν τα άμεσα αποτελέσματα.

Ο Ρότζερ Έμπερτ,  είναι ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος κέρδισε Πούλιτζερ για κριτική σε ταινία που έγραψε στους Chicago Sun-Times, όπου εργάζεται. Η φωνή του και το πρόσωπό του, πέρα από τη γραφή του, ήταν άκρως απαραίτητα συστατικά στη δουλειά του.

Το 2006 όμως, όλα άλλαξαν. Ξεκίνησε θεραπεία για τον καρκίνο, υποβλήθηκε σε πλήθος εγχειρήσεις και επεμβάσεις, για να χάσει τελικά το κάτω μέρος του σαγονιού. Μαζί και την ικανότητα να μιλά αλλά και να τρώει.

Ο Έμπερτ έμεινε για τέσσερα χρόνια χωρίς φωνή, μέχρι που το 2010, εντόπισε στο Εδιμβούργο την εταιρεία Cereproc, που ειδικεύεται στη δημιουργία συνθετικών φωνών για το Ίντερνετ. Η εταιρεία προμηθεύει την αγορά με ηλεκτρονικές φωνές κατάλληλες για τηλεφωνικά κέντρα.

Για πρώτη φορά η εταιρεία αναπαρήγαγε ανθρώπινη φωνή από ηχογραφήσεις. Η ανάλυση της φωνής του Έμπερτ, ο διαχωρισμός των φθόγγων, η μετεγγραφή και η ανασύνθεσή τους σε ομιλία ήταν μια επίπονη διαδικασία που όμως έγινε με ιδιαίτερη φροντίδα.

Σήμερα η φωνή του ακούγεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς εκείνος πληκτρολογεί όσα που θέλει να πει.

Τώρα γράφει για την πολιτική, την κουλτούρα και τη δημιουργικότητα. Δείτε το βίντεο και θα πάρετε ένα μάθημα ζωής και σεβασμού στην ανθρώπινη θέληση. Well done Rotzer.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα