Πώς ο Τραμπ μπορεί να κάνει πράξη τις “μαζικές απελάσεις” με νόμο του 1798
Διαβάζεται σε 5'Τι προβλέπει ο “Νόμος για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς” που ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί πως θα χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις.
- 14 Νοεμβρίου 2024 22:19
Έναν νόμο ηλικίας 226 ετών, είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν επιστρέψει στην εξουσία.
Όταν το Κογκρέσο ενέκρινε για πρώτη φορά το μέτρο, πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Άνταμς οι οποίες μάλιστα αποτελούνταν τότε από μόλις 16 πολιτείες ενώ το ενδεχόμενο του πολέμου με την Γαλλία έμοιαζε ορατό.
«Τόσο πίσω χρειάστηκε να πάμε, γιατί εκείνες τις ημέρες, δεν κάναμε παιχνίδια», δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στις 4 Νοεμβρίου. «Θα επικαλεστώ τον Νόμο για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς του 1798 για να στοχεύσω και να εξαρθρώσω κάθε εγκληματικό δίκτυο μεταναστών που δραστηριοποιείται σε αμερικανικό έδαφος».
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι ο νόμος θα δώσει στην κυβέρνησή του «τεράστια εξουσία» και θα επιτρέψει στους αξιωματούχους να «απομακρύνουν από τις ΗΠΑ όλα τα γνωστά ή ύποπτα μέλη συμμοριών, εμπόρους ναρκωτικών ή μέλη καρτέλ».
Τι ορίζει ο “Νόμος για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς”
Το κείμενο του Νόμου για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς αναφέρει ότι μπορεί να επικληθεί όποτε:
Ένας πόλεμος κηρύσσεται μεταξύ των ΗΠΑ και «οποιουδήποτε ξένου έθνους ή κυβέρνησης» ή «Εισβολή ή επίθεση πραγματοποιείται, επιχειρείται ή απειλείται κατά της επικράτειας των Ηνωμένων Πολιτειών από οποιοδήποτε ξένο έθνος ή κυβέρνηση» και «ο Πρόεδρος εκδίδει δημόσια ανακοίνωση του γεγονότος».
Με άλλα λόγια, εάν οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο με άλλη χώρα ή αν μια ξένη χώρα ή κυβέρνηση έχει εισβάλει ή απειλήσει να εισβάλει στις ΗΠΑ, ένας πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί τον Νόμο για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς.
Σε αυτές τις συνθήκες, «όλοι οι πολίτες, κάτοικοι ή υπήκοοι του εχθρικού έθνους» που είναι τουλάχιστον 14 ετών και δεν έχουν πολιτογραφηθεί ως Αμερικανοί πολίτες «θα υπόκεινται σε σύλληψη, περιορισμό, κράτηση και απομάκρυνση ως εχθρικοί αλλοδαποί».
Με άλλα λόγια, τα άτομα που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «εχθρικοί αλλοδαποί» με βάση την εθνικότητά τους. Και αυτός ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σύλληψη και την απέλασή τους.
Αρχικά, ο νόμος ίσχυε μόνο για άνδρες ξένους υπηκόους. Όμως, τροποποιήθηκε το 1918 όταν ο Γούντροου Γουίλσον ζήτησε από το Κογκρέσο την εξουσία να στοχεύσει «γυναίκες γερμανικής καταγωγής» κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέει η Κάθριν Γιον Ίμπραϊτ από το Κέντρο Μπρέναν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Παρόλο που τεχνικά ο νόμος δεν ισχύει για αυτούς, στο παρελθόν παιδιά κάτω των 14 ετών κρατούνταν μαζί με τους γονείς τους για να αποφευχθεί ο χωρισμός των οικογενειών, σημειώνει η Ίμπραϊτ. «Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η τυπική εναλλακτική ήταν να στείλουν τα μικρά παιδιά ή τα παιδιά που ήταν πολίτες των ΗΠΑ σε ορφανοτροφείο».
Μπορεί να γίνει χρήση του νόμου χωρίς την απειλή πολέμου;
Οι ειδικοί λένε ότι εάν η κυβέρνηση Τραμπ επικαλεστεί τον Νόμο για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς, είναι πιθανό υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών και των πολιτικών δικαιωμάτων να υποστηρίξουν ότι είναι παράνομο να χρησιμοποιηθεί ο νόμος για την κράτηση και απέλαση ξένων υπηκόων υπό τις παρούσες συνθήκες.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική εισβολή ή επίθεση που να εκτελείται από πραγματικό ξένο έθνος ή κυβέρνηση», λέει η Ίμπραϊτ. «Και έτσι, ανεξάρτητα από το πόσο ευρέως ή στενά θα ήθελε να το εφαρμόσει, θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε επίκληση ως κατάχρηση εξουσίας πολεμικής περιόδου».
Ο Τραμπ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τον νόμο του 1798 επειδή «δίνει τεράστια εξουσία σε όλους για να διορθώσουν τη χώρα μας».
«Πρέπει να πάμε τόσο πίσω, γιατί όσο μεγαλώνουμε, η πολιτική και οι πολιτικοί μας έχουν γίνει όλο και πιο αδύναμοι», είπε σε συγκέντρωση τον Οκτώβριο στο Νέο Μεξικό. «Οι νόμοι μας δεν σημαίνουν τίποτα».
Γιατί ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αυτόν τον νόμο;
Οι συλλήψεις και οι απελάσεις που πραγματοποιούνται βάσει του Νόμου για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς δεν περνούν από τα δικαστήρια, τα οποία θα έδιναν στους μετανάστες την ευκαιρία να ζητήσουν προστασία και να παραμείνουν στη χώρα. Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων, όπου οι υποθέσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, θα μπορούσε να είναι σημαντικό εμπόδιο στα σχέδια μαζικών απελάσεων του Τραμπ.
«Εκεί νομίζω ότι έρχεται ο Νόμος για τους Εχθρικούς Αλλοδαπούς», λέει η Τζιν Λαντς Ρέιζ, συνδιευθύντρια της κλινικής μετανάστευσης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. «Νομίζω ότι ο Τραμπ αναφέρει αυτόν τον νόμο ως έναν τρόπο να παρακάμψει όλες αυτές τις διαδικασίες και να κάνει ευκολότερη τη σύλληψη και την απέλαση ατόμων».