Πώς ψήφισαν για το κλίμα οι ευρωβουλευτές: Στους ουραγούς ΝΔ και ΕΛΚ
Διαβάζεται σε 6'Μεγάλη έρευνα περιβαλλοντικών φορέων αναδεικνύει το πώς ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου. Δείτε την κατάταξη.
- 15 Απριλίου 2024 15:54
Νέα μεγάλη έρευνα που εκπόνησαν από κοινού πέντε οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στο κλίμα και το περιβάλλον αποκαλύπτει το πώς ψήφισαν τα κόμματα και οι ευρωβουλευτές σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του, την πενταετία 2019 – 2024.
Σύμφωνα με την έρευνα που οργανώθηκε από την οργάνωση “Climate Action Network (CAN) Europe”, τα ζητήματα του κλίματος και της προστασίας της φύσης και του αέρα, δεν ήταν η βασική προτεραιότητα για την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, κάτι που δεν συνάδει με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.
Μην ξεχνάμε φυσικά πως το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις επικεντρώνονται περισσότερο γύρω από την άμυνα και τους εξοπλισμούς έναντι της Ρωσίας και της απειλής στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.
“Τα πιθανά οφέλη για τους πολίτες από μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη, θετική για τη φύση και με μηδενική ρύπανση, Ευρώπη, είναι τεράστια και τα τελευταία πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε τη δύναμη και την ευκαιρία να ενεργήσει με τόλμη για να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτό το μονοπάτι. Αυτόν τον Ιούνιο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν από τους εκπροσώπους που θα εκλέξουν περισσότερη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα από το Ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα χρόνια”, αναφέρουν οι οργανώσεις BirdLife Europe, Climate Action Network Europe, European Environmental Bureau, Transport & Environment καθώς και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.
Οι πέντε παραπάνω φορείς ανέλυσαν τα αρχεία ψηφοφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των τελευταίων πέντε ετών για να παρέχουν στους πολίτες μια διαδραστική επισκόπηση που βαθμολογεί όλα τα εθνικά πολιτικά κόμματα και Ευρωπαϊκές Κοινοβουλευτικές Ομάδες με βάση τις εκλογικές τους επιδόσεις.
Ο πίνακας αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζει την ατομική ψηφοφορική συμπεριφορά κάθε ευρωβουλευτή κατά τη νομοθετική περίοδο 2019-2024 και την βαθμολογεί έναντι των συστάσεων των πέντε παραπάνω ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Έτσι, προκύπτει μια βαθμολογία αποτελεσματικότητας στην κλίμακα του 100 ως προς το πώς ψήφισαν για το κλίμα. Η βαθμολόγηση αξιολογεί τη συμπεριφορά ψηφοφορίας σε 30 αρχεία πολιτικής που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία για το κλίμα, την ενέργεια και το περιβάλλον, καθώς και τις πολιτικές για μια κλιματικά ουδέτερη και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση και την επίτευξη των στόχων μηδενικής ρύπανσης.
Η έρευνα αναφέρει πως υπάρχει ποικιλομορφία εντός των πολιτικών ομάδων και των εθνικών κομμάτων σχετικά με το πώς ψήφισαν ή δεν ψήφισαν οι ευρωβουλευτές για το κλίμα, και “προστάτες των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων μπορούν να βρεθούν σε όλες τις πολιτικές ομάδες”, με εξαίρεση την ακροδεξιά. Ωστόσο, όπως θα δείτε, υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τους μέσους όρους.
“Προστάτες” θεωρούνται κατά βάση οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (The Greens/European Free Alliance) με βαθμολογία 92/100, η Αριστερά (European Left) με 84/100 και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Socialists & Democrats) με 70/100.
“Αναβλητικοί” θεωρούνται οι του Renew Europe του Μακρόν με βαθμολογία 56/100 και “Προϊστορικοί” το ΕΛΚ με 25/100, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 10/100 και το Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας στην τελευταία θέση με 6/100, ως προς τη ψήφιση πράσινων πολιτικών.
Κάλεσμα για “πράσινη ψήφο”
“Η φύση καταρρέει και αν της επιτρέψουμε να καταρρεύσει, θα καταρρεύσουμε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τη φύση και θέλουν να την δουν να αποκαθίσταται, παράλληλα με την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Ariel Brunner, επικεφαλής της οργάνωσης BirdLife International.
“Είναι ζωτικής σημασίας να εκλέξουμε εκπροσώπους αφοσιωμένους στην τολμηρή δράση προς μια καθαρότερη, πιο υγιή Ευρώπη για όλους” σχολίασε επίσης η Faustine Bas-Defossez, διευθύντρια του δικτύου European Environmental Bureau.
Η Chiara Martinelli, επικεφαλής του Climate Action Network Europe κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κόμματα και εκπροσώπους που μπορούν να ενισχύσουν την Πράσινη Συμφωνία για μια Ευρώπη “απαλλαγμένη από απολιθώματα, κοινωνικά δίκαιη και κλιματικά ουδέτερη”.
Ο William Todts, εκτελεστικός διευθυντής του Transport & Environment υπογράμμισε πως σε “πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα υπήρχε πολύ μικρή προστασία του περιβάλλοντος χωρίς την ΕΕ” και πως “καμία πρόοδος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη”.
Ακόμη, η Ester Asin, Διευθύντρια στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF δήλωσε πως “κοιτάζοντας μπροστά, χρειαζόμαστε ηγέτες που προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα προσιτό, καθαρό και γνήσια ανανεώσιμο ενεργειακό μέλλον. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι από τις σκληρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της κρίσης της βιοποικιλότητας”.
Πώς ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές για το κλίμα
Όπως θα δείτε παρακάτω, στην Ελλάδα πιο προοδευτικά για το κλίμα ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (βαθμολογία 78/100) και του ΠΑΣΟΚ (70/100). Στους “απολιθωμένους” όπως τους χαρακτηρίζει η έρευνα ως προς την πράσινη μετάβαση, βρίσκονται το ΚΚΕ (32/100), η ΝΔ (30/100) που συνάδει με την τάση του ΕΛΚ καθώς και η Ελληνική Λύση (24/100).
Σημειώνεται πως η έρευνα μελετά τη συμπεριφορά των ευρωβουλευτών πριν γίνει η αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τη Νέα Αριστερά ή προς άλλα κόμματα όπως ο Πέτρος Κόκκαλης που εντάχθηκε στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Επίσης, η βαθμολογία του ΚΚΕ έχει να κάνει με τη σταθερή του συμπεριφορά ως προς τις καταψηφίσεις και την κατάθεση των δικών του προτάσεων.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν παρόλα αυτά πως οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ συμπεριφέρονται πιο αποτελεσματικά ως προς τα “πράσινα νομοσχέδια” σε σχέση με εκείνους των περισσότερων “αδερφών” κομμάτων που εντάσσονται στις δυνάμεις του ΕΛΚ.
Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα της έρευνας.
eu