Πώς θα αντικαταστήσει ο κόσμος το ρωσικό πετρέλαιο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τη δεδομένη στιγμή, όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας καθιστά σαφές ότι οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις είναι περιορισμένες.
- 19 Μαρτίου 2022 13:58
Στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση απαγόρευσε την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία, μια κίνηση που έθεσε στο τραπέζι πολλά ζητήματα για την επόμενη ημέρα του πολέμου.
Και το… ενεργειακό μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Έκθεση που εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) υπογράμμισε πόσο περιορισμένες είναι οι επιλογές για κάθε κράτος που επιδιώκει να αντικαταστήσει το ρωσικό αργό και άλλα προϊόντα πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Guardian, η εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται για φέτος να είναι σχεδόν 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) χαμηλότερη από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως λόγω του παγκόσμιου σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ενδεικτικά, η Ρωσία παράγει περίπου 10 εκατ. bpd και εξάγει περίπου τα μισά από αυτά, συν περίπου 3 εκατ. bpd πετρελαϊκών προϊόντων. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πόσο από αυτή την προσφορά μπορεί να διακυβεύεται τώρα.
Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,5 εκατ. bpd πετρελαίου και 1 εκατ. bpd προϊόντων ρωσικού πετρελαίου είναι πιθανό να χαθούν από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του έτους, καθώς οι αγοραστές είτε απορρίπτουν τις προμήθειες οικειοθελώς, είτε το κάνουν για να αποφύγουν την παραβίαση των κυρώσεων.
“Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να βαθύνουν εάν επιταχυνθούν οι απαγορεύσεις”, αναφέρεται στην έκθεση.
“Στην πραγματικότητα, καμία χώρα δεν μπορεί να καλύψει την τρύπα που θα άφηνε η Ρωσία στην αγορά σε περίπτωση παγκόσμιας απαγόρευσης”, αναφέρει η Sophie Udubasceanu, παγκόσμια εμπειρογνώμονας αργού πετρελαίου στους αναλυτές της ενεργειακής αγοράς ICIS.
Πού μπορεί λοιπόν ο κόσμος να απευθυνθεί για να προμηθευτεί πετρέλαιο και να αντικαταστήσει αυτό της Ρωσίας;
Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ
Η Σαουδική Αραβία, με εφεδρικά 2 εκατομμύρια bpd και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 1,1 εκατ. bpd αντίστοιχα, είναι οι μόνοι δύο κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου με άμεση πλεονάζουσα ικανότητα να αντισταθμίσουν το έλλειμμα της Ρωσίας.
Έτσι εξηγείται και η κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να στραφεί στην πετρελαϊκή εταιρεία Gulf για την παροχή επιπλέον πετρελαίου στη Μεγάλη Βρετανία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΔΟΕ, μέχρι στιγμής “δεν δείχνουν καμία διάθεση να αξιοποιήσουν τα αποθεματικά”.
Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ είναι μέλη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+, το οποίο συνεδριάζει εκ νέου στις 31 Μαρτίου για να αποφασίσει για τα επίπεδα παραγωγής.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 400.000 bpd νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχοντας πλήρης γνώση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Μια αύξηση των προϊόντων πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ συμπεριλαμβανομένης της πλεονάζουσας χωρητικότητας θα “οδηγούσε δυνητικά στην κατάρρευση της συνεργασίας του ΟΠΕΚ+”, λέει ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση είναι απίθανη.
Επισημαίνει επίσης ότι κανένας παραγωγός πετρελαίου δεν θα μεγιστοποιούσε ποτέ την πλεονάζουσα δυναμικότητά του, η διατήρηση της οποίας είναι σημαντικός σταθεροποιητής τιμών και αποθέματος σε περίπτωση απρόβλεπτης διαταραχής.
Ιράν
Ο ΔΟΕ εκτιμά ότι το Ιράν έχει περίπου 1,2 εκατ. bpd πλεονάζουσας χωρητικότητας θεωρητικά, αλλά υπάρχουν ορισμένες σοβαρές επιφυλάξεις.
Το πρώτο ζήτημα είναι η ανάγκη άρσης των κυρώσεων, μέσω ψηφίσματος στις συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης σχετικά με την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Ακόμη και τότε, λέει ο ΔΟΕ, είναι πιθανό να χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι έξι μήνες προτού χρησιμοποιηθεί 1 εκατ. bpd από το Ιράν.
Το Ιράν διαθέτει 100 εκατ. βαρέλια σε πλωτές αποθήκες που θα μπορούσαν να δοθούν για χρήση γρήγορα, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να τροφοδοτηθεί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Βενεζουέλα
Όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ που θα έπρεπε να αρθούν εάν η παραγωγή της αυξηθεί. Μια επιστροφή στην παραγωγή του 2015 θα σήμαινε τελικά 1,8 εκατ. bpd επιπλέον, αλλά αυτό θα διαρρεύσει πολύ σταδιακά.
“Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια θα ήταν ο αρχικός αντίκτυπος με μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη που πιθανόν να απαιτήσει χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων”, λέει ο Όλε Χάνσεν.
ΗΠΑ
“Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν το μεγαλύτερο μέρος του 2021, ενώ κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο στα 3,45 εκατ. bpd”, λέει ο Udubasceanu, ο οποίος προβλέπει μικρές πιθανότητες ταχείας επιτάχυνσης σε αυτή την τάση.
Ο Χάνσεν συμφωνεί με την παραπάνω πρόβλεψη, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προστεθεί επιπλέον 0,5 εκατ. bpd εάν η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ επέστρεφε στο υψηλότερο επίπεδο του 2019, αλλά αυτό θα περιοριστεί από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις άμμου, φορτηγών και πληρωμάτων.
Μικρότεροι παραγωγοί
Η Νιγηρία εξακολουθεί να είναι 0,4 εκατ. bpd κάτω από την κορυφαία παραγωγή της το 2019, λέει ο Χάνσεν. Η αποκατάσταση αυτού του επιπέδου θα απαιτούσε επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα.
Ο ΔΟΕ αναφέρει επίσης για τον Καναδά και την Αργεντινή ότι είναι πιθανό να συνεισφέρουν μέσω των δικών τους πόρων, αλλά τίποτα που θα μπορούσε να “κινήσει τη βελόνα”. Δεν αναφέρει καν τη Βόρεια Θάλασσα στην αξιολόγησή της για εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις