Πώς θα ήταν μια ισραηλινή εισβολή στη Γάζα – Η εμπειρία ενός πολεμικού ανταποκριτή

Διαβάζεται σε 6'
Γάζα
Εικόνα από τη Γάζα στην Παλαιστίνη μετά από επιδρομή του Ισραήλ (2021) AP Photo

Το να “κατακτήσεις” τη Γάζα έχει αποδειχθεί πολλάκις μια καθόλου εύκολη υπόθεση. Ανταποκριτής του CNN, που κάλυψε αρκετές από τις χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη, περιγράφει την εμπειρία του.

Με τη χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, όπως όλα δείχνουν, να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για τέταρτη ημέρα, ένας ανταποκριτής του CNN από τη Βηρυττό περιγράφει όσα έζησε από προηγούμενες ανάλογες επιχειρήσεις.

Όπως μπορεί κανείς να υποθέσει, οι εκτιμήσεις του για την επικείμενη ισραηλινή εισβολή είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες.

Επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, Ιανουάριος 2009

“‘Πέσε κάτω!’ φώναξε ο γιατρός από το μπροστινό κάθισμα, την ώρα που το ασθενοφόρο μας πλησίαζε το ισραηλινό σημείο ελέγχου. Μπορούσα να δω από το μπροστινό παράθυρο, τανκς στην άκρη του δρόμου και νευρικούς Ισραηλινούς στρατιώτες να σηκώνουν τα όπλα τους καθώς πλησιάζαμε”, γράφει ο δημοσιογράφος Ben Wedeman.

“Ήταν Ιανουάριος του 2009 και το συνεργείο του CNN είχε ακολουθήσει ένα κομβόι ασθενοφόρων που πήγαινε από τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προς την πόλη της Γάζας κατά μήκος του παράκτιου δρόμου. Οι γιατροί μας επέτρεψαν να έρθουμε μαζί τους, με τον όρο να κρυφτούμε στα φορεία τους. Αυτό ήταν την περίοδο που το Ισραήλ πραγματοποιούσε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας με την ονομασία “Operation Cast Lead”. Μετά από μια σύντομη συζήτηση με τους γιατρούς στο επικεφαλής ασθενοφόρο, οι στρατιώτες μας άφησαν να περάσουμε χωρίς να επιθεωρήσουν τα ασθενοφόρα”, περιγράφει.

Στην εν λόγω επίθεση πάνω από 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 300 παιδιών και εκατοντάδων αμάχων, 115 γυναικών και 85 ηλικιωμένων ανδρών.

Ήταν η ισχυρότερη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, από την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη Λωρίδα το 2005. Τότε, τα ισραηλινά στρατεύματα απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τις πιο δομημένες και πολυσύχναστες περιοχές, ιδίως τους 8, ασφυκτικά γεμάτους, προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας. Γνώριζαν πολύ καλά ότι η είσοδος στα στενά σοκάκια καταυλισμών, όπως ο αλ-Σάτι, ένας από τους πιο πολυσύχναστους, θα ήταν επικίνδυνη. Γι’ αυτό και επικεντρώθηκαν στον έλεγχο της περιφέρειας των αστικών περιοχών.

Η τακτική του Ισραήλ ήταν πάντα να κινείται γρήγορα, να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη, αλλά να αποφεύγει τις μάχες από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι, όπου ένας αδύναμος αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το έδαφος. Ωστόσο, η είσοδος σε αστικές περιοχές στη Γάζα, θα έφερνε ένα εντελώς νέο στοιχείο στη μάχη.

Γάζα
H πόλη της Γάζας βομβαρδισμένη από τις δυνάμεις του Ισραήλ AP Photo

Αυτή τη στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν με τη Χαμάς. Αλλά η Γάζα φιλοξενεί δεκάδες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP). Δεν διαθέτουν το ανθρώπινο δυναμικό ή τον οπλισμό της Χαμάς, αλλά είναι αρκετά ικανές, για να προβάλλουν σοβαρή αντίσταση.

Επιχείρηση “Hot Winter”, 2008

“Τον Μάρτιο του 2008, πήγα στη Γάζα για να καλύψω μια ισραηλινή εισβολή στο βορρά, αυτή τη φορά με την ονομασία “Ηot Winter”. Εκείνη την εποχή, η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, έχοντας εκδιώξει την αντίπαλη παράταξη Φατάχ, τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά όταν έφτασα στην περιοχή, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να προελάσουν, δεν ήταν μαχητές της Χαμάς, αλλά μάλλον ένοπλοι του PFLP που πραγματοποιούσαν οδομαχίες με τα ισραηλινά στρατεύματα.

Έμπαιναν και έβγαιναν από σοκάκια, έτρεχαν στους δρόμους με εκτοξευτές χειροβομβίδων με ρουκέτες και τουφέκια Kalashinkov στα χέρια. Οι νεαροί άνδρες ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό. Είχαν επιτέλους την ευκαιρία να πολεμήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα στο έδαφός τους. Τελικά, οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν και τα πυρά των ρουκετών συνεχίστηκαν”, περιγράφει ο ανταποκριτής του CNN.

Εισβολή στη Βηρυτό, καλοκαίρι 1982

“Πηγαίνοντας πίσω στο καλοκαίρι του 1982, όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο καταδιώκοντας την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν μέχρι τη Βηρυτό και στη συνέχεια σταμάτησαν στα περίχωρα. Ήταν ξεκάθαρο ήδη από τότε ότι η είσοδος στη Βηρυτό, ιδιαίτερα στους καταυλισμούς των Παλαιστινίων προσφύγων, θα ήταν μια θανατηφόρα αποστολή για όλους.

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας που ακολούθησε, τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα και το πυροβολικό σφυροκόπησαν τη Δυτική Βηρυτό, αλλά τα χερσαία στρατεύματα έμειναν έξω από την ίδια τη Βηρυτό” συνεχίζει ο Ben Wedeman.

Και προσθέτει:

“Τελικά, υπό την πίεση των Αμερικανών, επιτεύχθηκε μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα εγκατέλειπαν τη Βηρυτό και το Λίβανο για την Υεμένη, την Τυνησία και αλλού. Μόνο μετά την αποχώρησή τους τα ισραηλινά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1982, με το Ισραήλ να ελέγχει τη δυτική Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός, υπό την ηγεσία του τότε υπουργού Άμυνας, Αριέλ Σαρόν, επέτρεψε στους δεξιούς χριστιανούς Λιβανέζους συμμάχους τους, τους Καταΐμπ, να εισέλθουν στον προσφυγικό καταυλισμό Σάμπρα και Σατίλα και να σφάξουν πάνω από χίλιους αμάχους, οι οποίοι δεν ήταν πλέον σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, επειδή οι άνδρες σε πολεμική ηλικία καθώς και τα όπλα τους είχαν φύγει στο πλαίσιο της συμφωνίας”.

Σήμερα ο ισραηλινός στρατός έχει κινητοποιήσει 300.000 στρατιώτες και ετοιμάζει μια “άνευ προηγουμένου” χερσαία εισβολή στη Γάζα, σε απάντηση της αιφνιδιαστικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο (8/10).

Από την ημέρα της επίθεσης, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε βάρος της Γάζας, ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές και σκοτώνοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων, και εκατοντάδες άμαχους.

“Αυτό που περιμένει το Ισραήλ είναι μια Χαμάς που έχει δείξει ένα επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που πιστεύαμε προηγουμένως. Πιθανότατα είναι καλά προετοιμασμένη για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου” σχολιάζει ο ανταποκριτής του CNN, τονίζοντας πως,

Αν γίνει η χερσαία επιχείρηση, θα είναι πολύ πιο αιματηρή και πιο καταστροφική.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει επίσης να έχουν κατά νου ότι διασκορπισμένοι γύρω από τη Γάζα βρίσκονται περισσότεροι από εκατό Ισραηλινοί – στρατιώτες και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών – που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς.

Και παρόλο που κανείς εκτός της Χαμάς δεν γνωρίζει πού κρατούνται, είναι πιθανό να βρίσκονται στις πιο δύσβατες περιοχές για τις ισραηλινές δυνάμεις, ενδεχομένως σε πολυσύχναστους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Όσο πρόθυμοι και αν είναι οι ηγέτες του Ισραήλ να επιφέρουν ένα μοιραίο πλήγμα στη Χαμάς, αυτό θα έχει πολύ υψηλό τίμημα. Για όλους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα