Πόσα δίνουν οι ΗΠΑ στη Moderna για εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών

Διαβάζεται σε 2'
Εμβόλιο (Φωτογραφία αρχείου)
Εμβόλιο (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Χορηγία ύψους 176 εκατ. δολαρίων πρόσφεραν οι ΗΠΑ προς τη Moderna για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χορήγησε στη Moderna 176 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου πανδημίας γρίπης με βάση τα αγγελιοφόρα-ριβονουκλεϊκά οξέα (mRNA) που θα μπορούσε να λειτουργήσει κατά της γρίπης των πτηνών.

Η αμερικανική κυβέρνηση ότι θέλει να είναι “καλύτερα προετοιμασμένη” για τις κρίσεις δημόσιας υγείας, έχοντας πάρει μαθήματα από το Covid.

Η γρίπη των πτηνών δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους, παρά τα κρούσματα σε πουλερικά και βοοειδή. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι ειδικοί θέλουν ένα λειτουργικό εμβόλιο που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει γρήγορα, σε περίπτωση που ο ιός μεταλλαχθεί και δημιουργήσει πρόβλημα.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA – στην οποία βασίζεται επίσης το εμβόλιο Covid της Moderna – μπορούν να παραχθούν ταχύτερα. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η προσθήκη αυτής της τεχνολογίας στην εργαλειοθήκη της για την πανδημική γρίπη ενισχύει την ικανότητά της να είναι “ευέλικτη και γρήγορη” κατά της γρίπης των πτηνών.

Δυνητικά θανατηφόρο

Το στέλεχος αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια στα πτηνά – αλλά ορισμένα άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, έχουν μολυνθεί σε πρόσφατα κρούσματα.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί μια μέρα να αλλάξει και να αρχίσει να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Υπήρξαν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που κόλλησαν τη νόσο μετά από επαφή με άρρωστα ζώα.

Στους ανθρώπους, ο ιός μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες ασθένειες, όπως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και των ματιών, έως δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως η πνευμονία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα