Πόση ανθρωπιστική βοήθεια παρέχει η Ε.Ε. – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Διαβάζεται σε 5'Πόσα χρήματα προορίζονται από την Ε.Ε. για ανθρωπιστική βοήθεια; Πόσα παρείχε στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη; Δείτε infographic του NEWS 24/7.
- 21 Σεπτεμβρίου 2024 11:28
Εδώ και 32 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς καταστροφές και φυσικούς κινδύνους.
Από το 1992, προσεγγίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 110 χώρες κάθε χρόνο, παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και παρέχεται σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΟΗΕ, διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.
Τι είναι η ανθρωπιστική βοήθεια
Η ανθρωπιστική βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε υλική και υλικοτεχνική στήριξη προς ανθρώπους που πλήττονται από ανθρωπογενείς ή φυσικές καταστροφές όπως οι ένοπλες συγκρούσεις, οι πόλεμοι, η ξηρασία, οι σεισμοί, τα τσουνάμι και οι τυφώνες.
Στους ανθρώπους που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας συμπεριλαμβάνονται:
- οι πληθυσμοί που αντιμετωπίζουν υποσιτισμό και λιμό
- οι πρόσφυγες και εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας τους
- τα θύματα ένοπλων συγκρούσεων και άλλων μορφών φυσικής ή ψυχολογικής βίας
- οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια ή τα μέσα διαβίωσης έχουν καταστραφεί
Η ανθρωπιστική βοήθεια καλύπτει διαφορετικές δραστηριότητες παροχής βοήθειας, στις οποίες συγκαταλέγονται:
- η παροχή τροφής και επισιτιστικής υποστήριξης
- η παροχή στέγης
- η υγειονομική περίθαλψη
- το καθαρό νερό και η αποχέτευση
- η προστασία από σωματική ή ψυχολογική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και της έμφυλης βίας
- η εκπαίδευση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
- η παροχή άμεσης χρηματικής βοήθειας
- Η ανθρωπιστική επείγουσα βοήθεια δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνεργασία για την ανάπτυξη, στόχος της οποίας είναι να υποστηρίζει τη μεσοπρόθεσμη οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
Πόσα χρήματα έδωσε η Ε.Ε. για ανθρωπιστική βοήθεια – Πόσα προορίζονται για το 2024
Από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξησε την ανθρωπιστική της ανταπόκριση σε 420 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 335 εκατ. ευρώ για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ΕΕ διέθεσε 841 εκατ. ευρώ στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό από τις 7 Οκτωβρίου 2023
Τα τελευταία 4 χρόνια, η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, το 2022, ο τελικός ανθρωπιστικός προϋπολογισμός της ΕΕ σημείωσε αύξηση 20%, έως και 2,62 δισεκατομμύρια ευρώ, 440 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος.
Χάρη σε αυτήν την πρόσθετη χρηματοδότηση, η ΕΕ μπόρεσε να διατηρήσει παρόμοιο επίπεδο χρηματοδότησης ή να το αυξήσει εν μέρει για τη σημαντικότερη κρίση του 2022.
Καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της να υποστηρίζει όσους έχουν ανάγκη εγκρίνοντας τον αρχικό ετήσιο ανθρωπιστικό προϋπολογισμό της ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024.
Δείτε το Infograpchi του NEWS 24/7:
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στον τομέα της πολιτικής για την ανθρωπιστική βοήθεια, το Κοινοβούλιο ενεργεί ως συννομοθέτης, από κοινού με το Συμβούλιο. Η νομική βάση για την πολιτική ανθρωπιστικής βοήθειας που προτείνεται από την Επιτροπή (με τη μορφή κανονισμών) υπόκειται σε διαπραγμάτευση με – και έγκριση (ή μη έγκριση) από – το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ. Τα εκτελεστικά μέτρα της Επιτροπής κατατίθενται επίσης στο Κοινοβούλιο, το οποίο διαθέτει εξουσίες ελέγχου. Εντός του Κοινοβουλίου, η ανθρωπιστική βοήθεια εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και η πολιτική προστασία στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI).
Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ελέγχει τη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας και φροντίζει να εξασφαλίσει ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αντιστοιχούν περισσότερο στις παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Το Κοινοβούλιο έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την ανθρωπιστική βοήθεια και τόνισε πως πρέπει να κλείσει το όλο και διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, πιο πρόσφατα τον Νοέμβριο του 2023 στο ψήφισμά του σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης μιας καινοτόμου στρατηγικής ανθρωπιστικής βοήθειας: έμφαση σε σημερινές και σε ξεχασμένες κρίσεις
Η επιτροπή DEVE, και το Κοινοβούλιο γενικότερα, έχουν επίσης προσπαθήσει – μέσω γνωμοδοτήσεων και ψηφισμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων ιδίας πρωτοβουλίας – να επηρεάσουν τις στρατηγικές αποφάσεις και τους πολιτικούς προσανατολισμούς της Επιτροπής, όπως για παράδειγμα σχετικά με τη συνεισφορά της ΕΕ στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής, με την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και με την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα.
Το Κοινοβούλιο εξετάζει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και την επιχειρησιακή στρατηγική της ECHO. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων καλείται επίσης τακτικά να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων με την επιτροπή DEVE. Η «Ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανθρωπιστική βοήθεια», που εγκρίθηκε το 2007, ανταποκρινόταν σε μεγάλο βαθμό στις σαφείς θέσεις που είχε εγκρίνει το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο έχει επίσης σταθεί ενεργός υποστηρικτής και άλλων θεμάτων πολιτικής, όπως η ανθεκτικότητα, η επισιτιστική ασφάλεια και η σύνδεση της ανθρωπιστικής με την αναπτυξιακή βοήθεια.
Για να ενισχυθεί ο έλεγχος εκ μέρους του Κοινοβουλίου στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, από το 2006 και μετά η επιτροπή DEVE ορίζει έναν μόνιμο εισηγητή για την ανθρωπιστική βοήθεια κάθε δυόμισι χρόνια. Σήμερα, εισηγητής είναι ο Carlos Zorrinho (S&D, Πορτογαλία). Η εντολή του περιλαμβάνει την υπεράσπιση συμφερόντων υπέρ του προϋπολογισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια, την παρακολούθηση των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διατήρηση στενών επαφών με την κοινότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.