Πόσο αλκοόλ κάνει καλό και ποιες ηλικίες χάνουν πολλά από αυτό

Πόσο αλκοόλ κάνει καλό και ποιες ηλικίες χάνουν πολλά από αυτό
Η επιστήμη έδειξε πως ένα τυπικό ποτό είναι ένα ποτήρι 100 ml κόκκινου κρασιού με περιεκτικότητα 13% αλκοόλ ή ένα κουτί/μπουκάλι μπύρας 375ml με 3.5% αλκοόλ. iStock

H μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για τις συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία μας, αναφέρει πως άτομα ηλικίας από 15 έως 39 χρόνων θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους. Συνθήκη που αλλάζει μετά τα 40, όταν υπάρχουν κάποια οφέλη.

Θα έχετε διαβάσει πως το αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας. Ή καλό. Εξαρτάται πώς χειριζόμαστε το θέμα -η κατανάλωση που κάνουμε. Οι έρευνες που το έχουν ως αντικείμενο είναι πολλές. Και συχνά τα ευρήματα αντικρούονται.

Οι συγγραφείς της μελέτης Global Burden of Diseases επιχείρησαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις, με τη μεγαλύτερη κυλιόμενη (διαρκεί πολλά χρόνια) σχετική έρευνα που έχει γίνει ποτέ. Παρήγαγε τα πιο ολοκληρωμένα δεδομένα, για τις αιτίες ασθενειών και θανάτου στον κόσμο.

Προ τετραετίας η ίδια έρευνα είχε ενημερώσει ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία και πρότεινε στις κυβερνήσεις να συμβουλεύσουν την αποφυγή του.

Μετά τη νέα ανάλυση παγκοσμίων δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους για την υγεία τους από την κατανάλωση αλκοόλ, συγκριτικά με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Όπου ‘μεγαλύτερους’, από τα 40 και μετά οι άνθρωποι που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα ενδεχομένως να επωφελούνται από την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια είναι αυτή; Ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα. Τι μπορούν να κερδίσουν; Τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοαγγειακής ασθένειας, εγκεφαλικού και διαβήτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet και είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ο κίνδυνος του αλκοόλ, ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι παγκόσμιες συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την τοποθεσία, με πιο αυστηρές οδηγίες τους άνδρες ηλικίας από 15 έως 39 χρόνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ρίσκο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Όπως είπε η ελληνικής καταγωγής επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στο ιατρικό τμήμα του University of Washington, Εμμανουέλα Γακίδου “το μήνυμα μας είναι απλό: οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να πίνουν. Οι μεγαλύτεροι μπορεί να ωφελούνται από την κατανάλωση μικρής ποσότητας. Μολονότι μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε πως οι νέοι θα απέχουν από το αλκοόλ, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε τα τελευταία ευρήματα, ώστε ο καθένας να έχει στη διάθεση του όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και να παίρνει μια εμπεριστατωμένη απόφαση”.

Ποια είναι η ασφαλής ποσότητα

Συνολικά 1.34 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι κατανάλωσαν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση των καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες. Το 59% ήταν ηλικίας από 15 έως 39 χρόνων.

Τα στοιχεία έδειξαν πως δεν είχαν κανένα όφελος για την υγεία τους. Τουναντίον, η συνήθεια τους ενείχε κινδύνους -συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως τα τροχαία, αλλά και ρίσκα για αυτοκτονίες και δολοφονίες.

Τα 3/4 των ανθρώπων που έκαναν επιβλαβή κατανάλωση ήταν άνδρες.

Βάσει προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν πόσο αλκοόλ θα μπορούσε να πιει κάποιος πριν προκύψει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του, συγκριτικά με έναν που απείχε.

Διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο του αλκοόλ που θα μπορούσε να καταναλωθεί, χωρίς αυξανόμενους κινδύνους για την υγεία αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια.

Ένα τυπικό ποτό είναι ένα ποτήρι 100 ml κόκκινου κρασιού με περιεκτικότητα 13% αλκοόλ ή ένα κουτί/μπουκάλι μπύρας 375ml με 3.5% αλκοόλ.

Έγινε ξεκάθαρο ότι για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, η συνιστώμενη ποσότητα αλκοόλ πριν την ‘απώλεια υγείας’ ήταν μόλις το 0.136 ενός τυπικού ποτού την ημέρα. Για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας, το ‘θεωρητικό ελάχιστο επίπεδο έκθεσης σε κίνδυνο’ ήταν στο 1/4 ενός τυπικού ποτού την ημέρα (0.273).

Πάμε να δούμε τι ισχύει για τις ηλικίες από 40 και πάνω.

Στους 40+ χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ συνδέθηκε με ορισμένα οφέλη για την υγεία (μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη). Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40 με 64 χρόνων, τα επίπεδα ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ κυμαίνονταν από περίπου μισό κανονικό ποτό την ημέρα έως σχεδόν δύο τυπικά ποτά.

Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ο κίνδυνος ‘απώλειας υγείας από την κατανάλωση αλκοόλ’ επιτεύχθηκε, μετά την κατανάλωση ποσότητας λίγο μεγαλύτερης από τρία τυπικά ποτά την ημέρα.

Κατά μέσο όρο, η συνιστώμενη πρόσληψη αλκοόλ για ενήλικες άνω των 40 ετών παρέμεινε χαμηλή, φτάνοντας στο μέγιστο τα 1.87 τυπικά ποτά την ημέρα. Έπειτα από αυτό, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα