Πόσο σημαντική είναι η στήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις

Διαβάζεται σε 4'
Πόσο σημαντική είναι η στήριξη της Τέιλορ Σουίφτ στην Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις/Τέιλορ Σουίφτ AP Photo Evan Agostini/Yuki Iwamura

Η Τέιλορ Σουίφτ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο επιδραστική μπορεί να γίνει η τραγουδίστρια για ένα τέτοιο ζήτημα;

Με μια ανάρτησή της η Τέιλορ Σουίφτ επέλεξε να γνωστοποιήσει ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ, στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην ίδια ανάρτηση, η Τέιλορ Σουίφτ κάλεσε τους ακόλουθούς της να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, όπως κι έκαναν πιστά, περίπου 400.000 άτομα.

Η υποστήριξη της Σουίφτ προς την Χάρις και η προώθηση της εγγραφής νέων ψηφοφόρων αναμένεται να έχει κάποιο αντίκτυπο, αν και πιθανότατα όχι τόσο μεγάλο όσο ίσως θα ήθελαν κάποιοι. Πάντως, δεδομένου ότι η Χάρις και το Δημοκρατικό Κόμμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους νέους ψηφοφόρους και την εγγραφή τους, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Πάμε να δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την ανάρτηση της Σουίφτ.

Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι ανακατευθύνθηκαν στον ιστότοπο Vote.gov από το Instagram της Σουίφτ μέχρι τις 2 μ.μ. της Τετάρτης, σύμφωνα με τη Γενική Υπηρεσία Υπηρεσιών (GSA) που διαχειρίζεται τον ιστότοπο. Ανάλυση της Washington Post αποκάλυψε αύξηση στις αναζητήσεις για εγγραφή ψηφοφόρων μετά την ανάρτηση της Σουίφτ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι υπήρξε αύξηση των εγγραφών όταν η Σουίφτ έκανε παρόμοια ανάρτηση το 2023, προτρέποντας τους ανθρώπους να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Οι εγγραφές ψηφοφόρων αυξήθηκαν κατά 23% εκείνη την ημέρα σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημερομηνία της προηγούμενης χρονιάς, που αντιστοιχεί σε 35.252 εγγραφές σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πολύ μεγάλοι. Όπως γράφει το CNN, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όλοι όσοι έκαναν κλικ στον σύνδεσμο της Σουίφτ στο Vote.gov εγγράφηκαν για να ψηφίσουν, αυτό θα αντιστοιχούσε μόλις στο 0,2% της συμμετοχής στις εκλογές του 2020. Και φυσικά, μόνο ένα μέρος αυτών που θα κλικάρουν τον σύνδεσμο θα εγγραφούν πραγματικά και ακόμη λιγότεροι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Η πιθανή ώθηση από την υποστήριξη της Σουίφτ έρχεται σε μια περίοδο όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν μειώσει τη διαφορά με τους Δημοκρατικούς σε εγγραφές ψηφοφόρων σε πολλές πολιτείες-κλειδιά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στην Αριζόνα, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα και την Πενσυλβάνια – όλες πολιτείες με κρίσιμο ρόλο στις εκλογές – οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από το 2020.

Οι αυξήσεις στις εγγραφές ψηφοφόρων που έχουμε δει από τις καμπάνιες της Σουίφτ δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τα κέρδη των Ρεπουμπλικανών.

Πού μπορεί να βοηθήσει η υποστήριξη της Σουίφτ

Η Τέιλορ Σουίφτ θα μπορούσε να βοηθήσει την Κάμαλα Χάρις, ιδιαίτερα σε ψηφοφόρους που ήδη σχεδιάζουν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Grinnell College/Selzer που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η Σουίφτ έχει ποσοστό θετικής γνώμης 52% μεταξύ πιθανών ψηφοφόρων, ενώ το ποσοστό αρνητικής γνώμης της είναι μόλις 32%, με καθαρή θετική διαφορά +20 μονάδων. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από δημοσκόπηση του Fox News.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι καθολικά δημοφιλής, η Τέιλορ Σουίφτ είναι πολύ πιο δημοφιλής από τους περισσότερους πολιτικούς. Η Χάρις και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν καθαρές θετικές αξιολογήσεις κοντά στο 0 και -10 μονάδες, αντίστοιχα.

Οι νεότεροι “Swifties” θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμοι για την Χάρις. Η αντιπρόεδρος δυσκολεύεται με τους νεότερους ψηφοφόρους, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζει την ψήφο των νέων κάτω των 30 ετών με διαφορά 15 μονάδων, ένα ποσοστό καλύτερο από αυτό του Μπάιντεν όταν αποχώρησε από την κούρσα τον Ιούλιο, αλλά όχι τόσο σημαντικό. Ο Μπάιντεν είχε διαφορά 7 μονάδων.

Και οι δύο, τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Τζο Μπάιντεν, έχουν χειρότερα αποτελέσματα φέτος μεταξύ των νέων ψηφοφόρων σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Τότε, ο Μπάιντεν είχε προβάδισμα 25 μονάδων και λίγο πριν τις εκλογές έφτασε τις 29 μονάδες.

Η Τέιλορ Σουίφτ, από μόνη της, δεν θα μπορέσει να εξαλείψει αυτό το χάσμα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη μεγάλη πολιτική υποστήριξή της (υπέρ του Δημοκρατικού Φιλ Μπρεντέσεν για τη Γερουσία το 2018) δεν μεταφράστηκε σε επιτυχία στις κάλπες. Ο Μπρεντέσεν έχασε με διψήφια διαφορά.

Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σουίφτ είναι ένα πλεονέκτημα για την Χάρις και τους Δημοκρατικούς, ακόμα και αν αυτό είναι μόνο στα όρια.

Μιλάμε για μια εκλογική αναμέτρηση που αυτή τη στιγμή είναι αμφίρροπη στις εθνικές και σε πολιτείες-κλειδιά. Λίγοι επιπλέον ψηφοφόροι προς την πλευρά των Δημοκρατικών και της Χάρις θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα